Prøv avisen

Ai Weiwei troede han skulle dø

Kilde beskriver, hvordan kunstneren og systemkritikeren Ai Weiwei blev mishandlet i kinesisk fængsel

Under 80 dages fangenskab behandlede det kinesiske regime den verdensberømte kunstner Ai Weiwei under forhold, der grænser til tortur.

Det røber en kilde, der står Ai Weiwei nær, over for BBC.

Kunstneren selv har fået forbud mod at tale til pressen efter sin løsladelse tidligere på sommeren.

I fængslet fik han en hætte trukket ned over hovedet, han blev alle døgnets timer overvåget af to vagter i en vinduesløs celle, og han fik aldrig lov til at komme ud.

Kilden siger, at Ai hvert minut følte sig "tæt på at dø".

Officielt var han fængslet for skatteunddragelse, men Ai er kendt for at være en skarp kritiker af det kinesiske regime.

Han har overfor den betroede person beskrevet sit ophold i fængslet som "den sværeste situation, et menneske kan være i".

Når han skulle på toilettet eller drikke et glas vand, skulle han hver gang have tilladelse af de to vagter i hans celle, som konstant stod ret.

Kilden oplyser, at Ai under afhøringerne ingen gange blev udspurgt om det skatteanliggende, der var grunden til hans fængsling.

Ai blev anholdt i april på et tidspunkt, hvor en lang række aktivister blev fængslet. På sociale netværk havde der spredt sig opfordringer til at protester mod regimet i stil med dem, der udspillede sig under Det Arabiske Forår.

- Det er, hvad der sker, når du kritiserer regeringen, fortalte politiet ham.

Ai Weiwei udstillede sidste år sine billeder og kunstinstallationer på Tate Modern i London, og kunstmuseet Lousiana i Nordsjælland åbner i november en udstilling med den kinesiske kunstners værker.