Aids er vanskeligere at få bugt med end først antaget

Pessimisme og spinkel optimisme slår følge i dag på den internationale aids-dag. Hvert år bliver flere smittet med hiv, men nyt vaccinationsforsøg vækker forsigtig optimisme

Det er fortsat en kolossal udfordring at få folk testet og holdt væk fra hiv-smitte, og diskrimination og uvidenhed om egen hiv-status spiller afgørende ind eksempelvis i Afrika, lyder det fra Aids-Fondet. På billedet er folk Sydkorea i gang med at markere den internationale Aids-dag.
Det er fortsat en kolossal udfordring at få folk testet og holdt væk fra hiv-smitte, og diskrimination og uvidenhed om egen hiv-status spiller afgørende ind eksempelvis i Afrika, lyder det fra Aids-Fondet. På billedet er folk Sydkorea i gang med at markere den internationale Aids-dag. . Foto: AP/Polfoto.

Visionen om en verden, der er befriet for aids i 2030, fordi ingen længere bliver smittet med hiv, er smuk. Den var også inden for rækkevidde, da FN’s aidsorganisation, Unaids, i 2014 satte den som det næste store mål i indsatsen over for hiv- og aids.

Men nu er visionen godt på vej til at blive gjort til skamme, vurderer internationalt anerkendte eksperter i forebyggelse og behandling af aids.

Med mindre der finder en ”dramatisk ændring” sted i den nuværende indsats, vil aids forekomme mange år endnu, vurderer Richard Hayes, professor i epidemiologi og international sundhed ved institut for hygiejne og tropemedicin i Storbritannien.

”Der er kommet en selvtilfredshed i indsatsen mod aids-epidemien. Ambitionen om at standse aids i 2030 er, omend ærværdig, umulig at indfri, uden at der sker en dramatisk ændring i fokus og en opskalering af ressourcer,” siger han.

Richard Hayes peger eksempelvis på, at antallet af nysmittede har ligget stort set uændret på omkring to millioner mennesker i de seneste fem år.

Fastholdes den nuværende kurs, bliver det svært at indfri ambitionen, vurderer også Nana K. Poku, professor i sundhedsøkonomi og leder af den sydafrikanske forskningsinstitution Heard i Durban, der tidligere har stået i spidsen for Afrikas kommission for hiv/aids og regeringsførelse og fungeret som særlig rådgiver for EU, Verdensbanken, FN og Storbritanniens regering.

”Vi er ikke på vej til at stoppe aids ved udgangen af 2030. Vi har gjort bemærkelsesværdige fremskridt, men omfanget af opgaven, der venter os forude, er frygtindgydende,” fastslår han og peger blandt andet på, at der nu igen bliver smittet flere mennesker med hiv om året, end der bliver sat hiv-smittede i behandling.

”Det er et meget betydningsfuldt omslag, og udviklingen er nedtrykkende,” siger han.

”Desværre er de politiske og økonomiske forhold, der medvirkede til at skabe den store globale indsats over for aids, ikke længere til stede.”

Men det er fortsat en kolossal udfordring at få folk testet og holdt væk fra hiv-smitte, og diskrimination og uvidenhed om egen hiv-status spiller afgørende ind eksempelvis i Afrika, lyder det fra international projektleder hos interesseorganisationen Aids-Fondet, Mille Herskind.

”Ifølge Unaids kender under halvdelen af verdens hiv-positive deres status, og den fortsatte stigmatisering og diskrimination af hiv-positive har afgørende betydning for, at mange ikke tør lade sig teste,” siger hun.

Det gælder især for højrisikogrupper som mænd, der har sex med mænd, sexarbejdere, transkønnede, fanger og stofbrugere, der oplever ”dobbelt-stigma”.

”Det er 19 gange mere sandsynligt, at en mand, der har sex med mænd, får hiv. Alligevel nægtes de adgang til basale sundhedsydelser og kriminaliseres i flere lande. Fordømmelsen betyder, at folk ikke opsøger information om hiv og forebyggelsesmetoder, ikke bruger kondom og ikke opsøger sundhedsklinikker af frygt for at blive fordømt og ikke lader sig teste for at finde ud af, om de er smittet,” siger Mille Herskind.

I Sydafrika vækker et nyt stort vaccinationsforsøg dog forsigtigt håb i disse dage. Den nye hiv-vaccine er en bearbejdet udgave af en tidligere vaccine mod virusset, men vaccinen sænkede kun risikoen med utilstrækkelige 30 procent.

Går forsøget godt, er udsigterne til at komme aids til livs med ét betragteligt forbedret, vurderer Richard Hayes.

”Forsøget er sat til at slutte i 2020, og vi må vente til den tid. Men hvis vaccinen er mere virksom end den tidligere, vil den i kombination med andre forebyggelsestiltag med sikkerhed kunne hjælpe os tættere på at få standset aids i 2030,” siger han.