Aktiv dødshjælp vinder frem i USA

Den amerikanske hovedstad, Washington D.C., har godkendt et lovforslag om at legalisere aktiv dødshjælp

Ifølge en Gallup-måling fra maj i år går 69 procent af amerikanerne ind for aktiv dødshjælp.
Ifølge en Gallup-måling fra maj i år går 69 procent af amerikanerne ind for aktiv dødshjælp. Foto: Nima Stock/Polfoto.

Uhelbredeligt syge patienter i USA’s hovedstad, Washing-ton, kan måske allerede fra oktober næste år få ordineret dødelig medicin, efter at et lovforslag om aktiv dødshjælp er blevet godkendt. Det er dog endnu usikkert, om Kongressen, der kontrolleres af Republikanerne, vil modsætte sig loven.

Ifølge den amerikanske avis The Washington Post håber modstandere af loven netop på, at det er det, Kongressen vil gøre. Også selvom ingen kongresmedlemmer umiddelbart havde nogen kommentarer til, at lovforslaget var blevet godkendt. Lovforslaget skal nu igennem en 30 dages gennemgang, hvor det kan ændres eller helt forkastes. Selvom det sjældent sker, har Kongressen mulighed for at blokere for love, der vedtages i distriktet Columbia, som dækker de centrale dele af byen Washington.

Undlader Kongressen at sætte foden ned, indføres loven om aktiv dødshjælp efter samme model som i delstaten Oregon. Det betyder, at patienter med maksimalt seks måneder tilbage at leve i kan få ordineret dødelig medicin, og at patienten selv skal indtage medicinen. Loven er dermed mere restriktiv end i flere andre lande, der har lega-liseret aktiv dødshjælp. I Schweiz kan mennesker med svære fysiske handicap eksempelvis også modtage aktiv dødshjælp, mens det i Holland er muligt for personer med svære psykiske lidelser at benytte sig af aktiv dødshjælp.

Hvis lovforslaget går igennem, slutter distriktet Columbia sig til seks amerikanske delstater, der allerede har legaliseret aktiv dødshjælp. Siden juni i år har aktiv dødshjælp været lovligt i USA’s folkerigeste stat, Californien, og i november fulgte delstaten Colorado trop. De andre delstater, hvor det er tilladt, er Oregon, Vermont, Montana og delstaten Washington ved stillehavskysten.

De seks delstater tegner sig for cirka 57 millioner ud af USA’s befolkning på 319 millioner indbyggere, og de kan få følgeskab af delstaten Michigan, der til januar skal tage stilling til, hvorvidt aktiv dødshjælp skal være tilladt.

Ifølge en Gallup-måling fra maj i år går 69 procent af amerikanerne ind for aktiv dødshjælp.