Aktivist får fire års fængsel for at fornærme Thailands konge

Arnon Nampa kæmper for reform af Thailands magtfulde kongehus. Nu er han dømt til fire år i spjældet for det.

Arnon Nampa talte til pressen, inden han skulle høre sin skyldkendelse i sagen om hans angivelige fornærmelser af den thailandske konge.
Arnon Nampa talte til pressen, inden han skulle høre sin skyldkendelse i sagen om hans angivelige fornærmelser af den thailandske konge. Foto: Sakchai Lalit/Ritzau Scanpix.

Den fremtrædende thailandske aktivist Arnon Nampa er tirsdag blevet idømt fire års fængsel, fordi han har sagt, at det magtfulde thailandske kongehus skal reformeres.

Det melder hans advokat og en dommer om.

Nampa er menneskerettighedsadvokat og blev landskendt i Thailand, da gaderne i 2020 var fyldt med demonstranter, som krævede samfundsreformer i det sydøstasiatiske land.

Arnon Nampa brød med et udbredt tabu i Thailand, da han sagde, at kongehusets og i særdeleshed den thailandske konges magt i samfundet burde debatteres offentligt.

Thailand har en af verdens strengeste lovgivninger for majestætsfornærmelse. Kritik af kongen kan i de værste tilfælde udløse helt op mod 15 års fængsel.

Kendelsen fra dommeren vedrører den første af de i alt 14 forhold, som handler om majestætsfornærmelse, som Arnon Nampa er tiltalt for. Flere hundrede personer er desuden blevet tiltalt for lignende lovbrud.

Arnon Nampa var en af de ledende skikkelser i det prodemokratiske ungdomsoprør i Thailand i 2020.

Demonstranter i hundredtusindvis gik på gaden i landets hovedstad, Bangkok, hvor de blandt andet krævede en afskaffelse af loven om majestætsfornærmelse.

Demonstranterne kæmpede også for, at den daværende premierminister, Prayuth Chan-ocha, som i 2014 fik magten ved et statskup, skulle trække sig fra embedet.

Mellem 2020 og august i år er mindst 257 personer blevet tiltalt for at bryde loven om majestætsfornærmelse. Tallet kommer fra gruppen Thailandske Advokater for Menneskerettigheder, som yder juridisk bistand til personer, som er anklaget i forbindelse med loven.

/ritzau/Reuters