Aladdin-foto skaber postyr i Canada

Et 18 år gammelt fotografi af premierminister Justin Trudeau som Aladdin og med politisk ukorrekt ”brunansigt” vækker harme

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, bliver gennemheglet fra begge sider af det politiske landskab, efter at det er kommet frem, at han for 18 år siden var klædt ud som Aladdin og havde farvet sit ansigt brunt. –
Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, bliver gennemheglet fra begge sider af det politiske landskab, efter at det er kommet frem, at han for 18 år siden var klædt ud som Aladdin og havde farvet sit ansigt brunt. – . Foto: John Morris/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, der er kendt som en forkæmper for tolerance og etniske mindretals lige rettigheder, befinder sig i et politisk stormvejr efter afsløringen af et 18 år gammelt billede, hvor han under en fest med ”arabiske nætter” som tema er udklædt som figuren ”Aladdin” med ansigtet malet brunt under en hvid turban.

Hvide menneskers brug af ”brunansigt” eller ”sortansigt” har historiske rødder tilbage til raceopdelingens tid og opfattes i det moderne Nordamerika som racistisk, dybt krænkende og tabubelagt. Trudeau undskyldte onsdag og bad om tilgivelse, men fotografiet sætter sindene i kog i Canada og har stukket en kæp i hjulet på hans valgkampagne for at blive genvalgt. Mange canadiere er af sydasiatisk og mellemøstlig oprindelse, og fotografiet vækker harme på både højre- og venstrefløjen.

Den konservative leder Andrew Scheer, der er den liberale Justin Trudeaus primære modstander i det canadiske valg om fem uger, siger, at fotografiet er ”chokerende” og afspejler en person ”med en fuldstændig mangel på dømmekraft og integritet og en, der ikke er egnet til at lede dette land”.

”At iføre sig brunansigt er en åbent racistisk og nedsættende handling,” siger han til canadiske medier.

Jagmeet Singh, der er sikh og leder af Canadas venstreorienterede Nye Demokratiske Parti, kalder fotografiet ”fouroligende”.

”De mennesker, der ser dette billede, vil komme til at tænke på alle de gange i deres liv, at de blev gjort til grin, at de blev slået, at de blev krænket, at de kom til at føle sig som mindreværdige på grund af dem, de var,” siger han til canadiske medier.

Lederen af det højrepopulistiske canadiske folkeparti, Maxime Bernier, skriver på Twitter, at han ikke vil beskylde Justin Trudeau for at være ”racist”.

”Men han er identitetspolitikkens mester, og de liberale har lige brugt månedsvis for at beskylde alle for at være hvide nationalister. Han er afgjort landets største hykler,” skriver han.

Fotografiet blev taget, da Justin Trudeau var 29 år gammel og arbejdede som lærer på en privatskole i Vancouver, og det kom til offentlighedens kendskab onsdag af det amerikanske nyhedsmedie Time. I forbindelse med sin undskyldning erkendte Trudeau samtidig, at han som gymnasieelev også har iført sig ”brunansigt” til et talentshow, hvor han sang den traditionelle jamaicanske folkevise ”Day O” om arbejdere, der laster bananer på en båd. I går delte det canadiske medie Global News et fotografi, der viser en ung Justin Trudeau med sort sværte i ansigtet og på arme og ben. Det er uvist, om fotografiet stammer fra talentshowet.

Den 47-årige Trudeau, som ofte taler om nødvendigheden af at bekæmpe racediskrimination, og som har tre ministre af indisk oprindelse i sin regering, er blevet et globalt symbol på en moderne, progressiv, politisk korrekt leder. Hans engang skyhøje popularitet i Canada har imidlertid lidt skade af en række fejltrin, og han står nu over for store udfordringer op til næste måneds valg. Han er blevet hånet for at iføre sig farvestrålende indisk tøj under et statsbesøg i Indien, og han beskyldes for at krænke Canadas etiklove i forbindelse med en korruptionssag.

Problemet med fotografiet er mere end noget andet, at det løfter sløret for Justin Trudeaus ”dobbeltmoralskhed”, mener flere canadiske kommentatorer. Politikeres fejltrin må vurderes på de præmisser, som de blev begået under, men Trudeau har i sin politiske karriere været hurtig til at fordømme og straffe andre, skriver kommentatoren Christie Blatchford i avisen National Post.

”Med andre ord er det hans hykleri, der er så oprørende,” skriver hun.