Prøv avisen

Aldrig har så få palæstinensere og israelere troet på en stat til hver

En ny undersøgelse viser, at næsten halvdelen af israelerne, 47 procent, og over halvdelen af palæstinenserne, 56 procent, mener, at de israelske bosættelser på Vestbredden nu er ekspanderet så meget, at en to-stats-løsning ikke mere er mulig. Foto: Adel Hana/AP/Ritzau

Hverken israelere eller palæstinensere er længere overbeviste om, at to stater - Israel og Palæstina - side om side er en realistisk løsning på konflikten

Siden Osloaftalerne i begyndelsen af 1990’erne stillede en langsigtet løsning på den mangeårige konflikt mellem Israel og palæstinenserne i udsigt, er det gået støt ned ad bakke for troen på, at det bliver virkelighed. I dag er tiltroen til to-stats-løsningen mindre, end den nogensinde har været.

Det offentliggjorde det israelske Tami Steinmetz Center for Fredsforskning på Tel Aviv Universitet og dr. Khalil Shikakis Palæstinensiske Center for politik og meningsmålings forskning i går. De to institutter har i to årtier målt de begge befolkningers tiltro til en fredsløsning. Den seneste undersøgelse viser, at kun 43 procent af Israels jøder og kun 43 procent af palæstinenserne i de besatte områder støtter idéen om en to-statsløsning. Derimod tror og støtter 82 procent af Israels arabisk-palæstinensiske befolkning princippet om to stater.

I 1993 stod der ikke et ord i Osloaftalen om, at løsningen på konflikten skulle være to stater, Israel og Palæstina side om side. Men det var, hvad der blev lagt op til, med en trinvis israelsk militær tilbagetrækning fra de besatte områder, og en trinvis overdragelse af Vestbredden og Gaza til det palæstinensiske selvstyre.

Den nye undersøgelse viser, at næsten halvdelen af israelerne, 47 procent, og over halvdelen af palæstinenserne, 56 procent, mener, at de israelske bosættelser på Vestbredden nu er ekspanderet så meget, at en to-stats-løsning ikke mere er mulig. Hertil kommer, at ingen af de to sider har tillid til den anden side, endsige tror på, at modparten overhovedet vil have fred. Også tallene for tillid er faldet i forhold til tidligere undersøgelser forklarede Dahlia Scheindlin fra Tami Steinmetz Centret, da hun og Khalil Shikaki i går fremlagde undersøgelses resultater i Jerusalem.

”Der er ikke længere nogen fredsproces, og der er heller ingen udsigt til, at fredsprocessen bliver genoptaget. Og uden en forhandlingsproces mister folk troen på at, der kan komme en to-stats- løsning,” sagde hun.

På den palæstinensiske side høre man ofte, at unge palæstinenserne ikke har tillid til deres egne politiske ledere og slet ikke til præsident Mahmoud Abbas, der var en af underskriverne på Osloaftalen. Der er også megen mistillid til den amerikanske præsident Donald Trumps politik, hans erklæring om, at Jerusalem er Israels hovedstad, og hans beslutning om at tage støtten fra UNRWA, den FN-organisationen, der hjælper de palæstinensiske flygtningene. Der er også udbredt frygt for, at den fredsplan, Trump pønser på, ikke vil falde ud til palæstinensernes fordel. Ikke desto mindre pegede Khalil Shikaki på, at to-stat-løsningen stadig er den løsning, som får mest tilslutning:

”Vi bør lægge mærke til, at selvom der i dag ikke er et flertal, der støtter to-stats-løsningen, er det stadig en populær løsning. Ingen anden løsning får så megen tilslutning, og giver vi de adspurgte yderligere oplysninger om, hvad en to-stats-løsning kunne betyde, stiger tilslutningen til over 50 procent,” sagde han.