Aleksej Navalnyj er manden, Putin frygter mest

Den russiske blogger og oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj har taget kampen op mod magtfuldkomne oligarker og korrupte politikere. I søndag blev han overført fra sin fængselcelle til et hospital som følge af en angivelig allergisk reaktion

Søndag morgen blev Aleksej Navalnyj hasteoverført fra sin fængselscelle til et hospital i Moskva med tegn på en allergisk reaktion. Den politiske aktivist er en omdiskuteret figur i Rusland, hvor han i en årrække har arbejdet på at afsløre korruption i samfundets top. –
Søndag morgen blev Aleksej Navalnyj hasteoverført fra sin fængselscelle til et hospital i Moskva med tegn på en allergisk reaktion. Den politiske aktivist er en omdiskuteret figur i Rusland, hvor han i en årrække har arbejdet på at afsløre korruption i samfundets top. – . Foto: Vasilij Maximov/AFP/Ritzau Scanpix.

Søndag morgen begyndte den russiske aktivist og oppositionspolitiker Aleksej Navalnyjs ansigt at hæve op, mens et rødt udslæt bredte sig ud over hans brystkasse, nakke og håndled.

Den 43-årige Navalnyj, der ifølge sin talskvinde Kira Jarmuysj aldrig tidligere har haft en allergisk reaktion, blev i al hast overført fra sin fængselscelle til en skarpt bevogtet hospitalsstue i hovedstaden, Moskva. Ifølge Aleksej Navalnyjs praktiserende læge, der fik kortvarig adgang til ham søndag aften, er der muligvis tale om en forgiftning. Viser det sig at være tilfældet, er det ikke første gang, at den advokatuddannede aktivist ufrivilligt er kommet i berøring med skadelig kemi.

I 2017 blev han to gange udsat for angreb med en kemisk substans. Den ene gang fik overfaldsmanden held med sit foretagende, og Aleksej Navalnyj mistede 80 procent af synet på sit ene øje.

Forud for sin indlæggelse i søndags var landets mest prominente oppositionspolitiker i gang med at afsone en dom på 30 dages fængsel, som han onsdag i sidste uge blev idømt efter at have ”opfordret til uautoriserede protester”. Protester, som fængslingen af Navalnyj til trods blev gennemført med anholdelsen af knap 1400 personer til følge.

At oppositionspolitikeren er havnet i problemer, kommer ikke som nogen overraskelse for Rusland-ekspert og lektor på institut for statskundskab på Aarhus Universitet Mette Skak. Hun betegner Navalnyj som ”samlingspunktet for den vrede rettet mod korruption og magtmisbrug i Putins inderkreds, der bobler i den russiske befolkning”. Og det er en rolle, der godt kan kaste en hel del uvenner af sig. Ikke mindst, når man for eksempel vælger at omdøbe Vladimir Putins parti Forenede Rusland til Tyvene og Svindlernes Parti.

”Vi er nødt til at være opfindsomme. Jeg ved, at sandheden er på vores side,” har Navalnyj tidligere sagt i et interview i denne avis.

Aleksej Navalnyjs kamp tog sin begyndelse i 2008. Her købte han aktier i en række store russiske olie- og gasselskaber for at skabe gennemsigtighed omkring firmaernes ofte hemmeligholdte eller uigennemskuelige regnskaber. To år senere begyndte han at publicere afslørende dokumenter på sin internet-blog. Førende politikere, erhvervsfolk og oligarker blev hængt ud som korrupte, alt imens Navalnyjs følgeskare på de sociale medier You- Tube og Twitter voksede til millioner.

Kombinationen af Navalnyjs magtkritiske aktiviteter og en god fornemmelse for brugen af sociale medier gav hurtigt internationalt genlyd. I 2011 oprettede han ngo’en Anti-Corruption Foundation, som i dag har 30 ansatte, og kort tid efter kårede magasinet Foreign Policy ham til en af verdens 100 mest indflydelsesrige tænkere. I 2012 udråbte den amerikanske avis The Wall Street Journal ham til ”den mand, Vladimir Putin frygter mest”, og i årenes løb er Navalnyj blevet et næsten lige så kendt ansigt i de russiske retssale som i nyhedsudsendelserne.

Til trods for utallige fængslinger, chikane og politiske benspænd er han gang på gang dukket op til overfladen igen. Og at hans modstandere ikke har formået at lukke munden på ham en gang for alle, hænger muligvis sammen med hans folkelige opbakning såvel som hans kendisstatus internationalt, vurderer lektor Mette Skak.

”Der er noget politisk korkprop over ham, og jeg er også overbevist om, at det hænger sammen med, at han er blevet kendt i Vesten. Der er helt sikkert nogen, der kunne have lyst til at lave samme nummer med ham, som saudiaraberne lavede med systemkritikeren Khashoggi, som blev slået ihjel på makaber vis. Men jeg tror simpelthen, at Navalnyj er for prominent et navn til, at man tør bevæge sig ud i den slags eksperimenter,” siger hun.

Aleksej Navalnyjs antikorruptions-kampagner og Kreml-kritik har gennem årene skaffet ham stor opbakning blandt den veluddannede befolkning i storbyerne, og sideløbende med sine ngo-aktiviteter har han da også forsøgt at omsætte opmærksomheden til parlamentarisk indflydelse.

Fra 2002 til 2007 repræsenterede han det socialliberale parti Jabloko i den regionale forsamling i Moskva, hvorefter han stiftede det nationalistiske parti Folket. I 2012 var Navalnyj med til at starte centerpartiet Folkets Alliance, der to år senere blev til Det Progressive Parti, som han i dag er leder af.

Ved borgmestervalget i Moskva i 2013 fik Navalnyj 27 procent af stemmerne. Tre år senere, i 2016, annoncerede Aleksej Navalnyj sit kandidatur til det kommende præsidentvalg. I løbet af det efterfølgende år blev han fængslet flere gange, og i september 2017 beskyldte ngo’en Human Rights Watch det russiske politi for systematisk at sabotere Navalnyjs kampagne. I december samme år besluttede den russiske valgkomite af udelukke ham fra præsidentvalgkampen.

I forbindelse med dette års valg til Moskvas regionale råd har Navalnyj offentligt støttet uafhængige kandidater, hvoraf flere er blevet udelukket fra at deltage i valget. Det var modstanden mod de udelukkelser, som i den forgangne uge mundede ud i demonstrationer og Navalnyjs seneste fængsling.

Navalnyj var i går i bedring, og myndighederne meddelte, at de ville flytte oppositionspolitikeren fra hospitalet tilbage til fængslet.