Prøv avisen

Allan Sørensen: Valgresultatet er skidt for forholdet mellem Israel og USA

Valget af Obama vækker næppe den store begejstring hos Israels premierminister Netanyahu, vurderer Kristeligt Dagblads Mellemøstkorrespondent. Foto: JEWEL SAMAD Denmark

Hvis Obama virkelig skal vinde valget, skal Netanyahu tabe det israelske valg til januar, vurderer Kristeligt Dagblads Mellemøstkorrespondent Allan Sørensen

Under de seneste fire år med Obama som præsident i USA er forholdet mellem USA og Israel blevet ualmindelig anspændt. Og med valget af Obama er der lagt op til nye skænderier mellem de to nationer.

Det vurderer Kristeligt Dagblads Mellemøstkorrespondent Allan Sørensen.

"Den israelske premierminister Netanyahu har tydeligt omfavnet og favoriseret den republikanske kandidat Mitt Romney. Flere på Obamas hold har ligefrem været trætte af, Israel næsten har forsøgt at blande sig i valgkampen i USA. Det viser, hvor dårligt forholdet er mellem Obama og Netanyahu," siger Allan Sørensen.

LÆS OGSÅ: Israelerne foretrækker Romney

Han forklarer, at USA og Israel har været uenige om næsten alt de seneste fire år.

"Det er især fredsprocessen mellem Palæstina og Israel, der skaber problemer. Hvilke indrømmelser skal Israel gøre over for palæstinenserne? Hvilke skal de ikke gøre? Hvilke initiativer skal de tage? Der er dybest set ingen politiske spørgsmål, Obama og Netanyahu har kunnet enes om," siger han og understreger, at man som konsekvens af det har set USA trække sig ud af fredsprocessen.

"Obama fører en politik over for Israel og palæstinenserne, der hedder, at når I er klar til det, så ring til os. Men vi gider ikke involvere os alt for meget i det."

Allan Sørensen forklarer, at Netanyahu netop har givet tilladelse til opførelsen af nye bosættelser. Dermed er der politisk set lagt op til nye skænderier mellem USA og Israel.

"Hvis Obama virkelig skal vinde valget, kræver det også, at Netanyahu taber, når der til januar er valg til parlamentet i Israel. I så fald vil USA få et meget mere gunstigt forhold til Israel. I modsatte fald vil Netanyahu blive ved med at trodse amerikanerne."

En andet vigtigt spørgsmål i forholdet mellem Israel og USA handler om, hvad man skal stille op med Iran og dets formodede produktion af atomvåben. Allan Sørensen mener, at der med valget af Obama er blevet større chance for, at man finder en diplomatisk løsning.

LÆS OGSÅ: Netanyahu har måske lavet selvmål

"Obama er indstillet på at give Iran længere snor, end Romney ville. Men det store spørgsmål er, hvad der sker, hvis Netanyahu vinder valget til januar, og de diplomatiske tiltag samtidig ikke viser sig at bære frugt? Hvad gør Obama, når risikoen bliver større for, at Israel selv går til angreb på Iran? Det bliver den helt store kamp for Obama til foråret," lyder det fra Allan Sørensen, Mellemøstkorrespondent for Kristeligt Dagblad.