Prøv avisen

Alle gode gange fire for Mays plan for brexit

Theresa May sammen med sin mand, Philip, da de var til gudstjeneste i søndags. Inden længe skal den britiske premierminister igen til at kæmpe for sin brexitaftale under de ophedede debatter i det britiske parlament. Foto: Simon Dawson/Reuters

Lidt modstand vælter som bekendt ikke Theresa May. Den britiske premierministers brexitplan er stemt ned i London-parlamentet tre gange. Nu prøver hun igen.

I begyndelsen af juni begynder dramaet om brexit i det britiske Underhus igen. Da forsøger premierminister Theresa May på ny at få vedtaget en plan, der kan føre Storbritannien ud af EU.

Det er noget, som briterne har hørt før. For premierministeren har tre gange tidligere bedt parlamentet om at vedtage den plan, som hun i november 2018 enedes med EU om.

Alle tre gange er brexitplanen faldet, og efter hver afstemning har Mays politiske modstandere - og mange andre - troet, at aftalen nu var død og begravet.

Den har også overlevet det tredje nederlag i marts, viser det sig nu.

En talsmand for Downing Street 10, premierministerens embedsbolig og kontor, sagde tirsdag aften, at Theresa May agter at bringe aftalen til afstemning igen i den uge, der begynder den 3. juni.

Det bliver i øvrigt en travl uge for det officielle Storbritannien, for USA's præsident, Donald Trump, kommer i denne uge på officielt besøg.

Theresa May har i seks uger forhandlet med Jeremy Corbyn, leder af oppositionspartiet Labour, om et brexitkompromis, der kan skabe flertal i parlamentet.

Forhandlingerne fortsætter, og det er ikke let.

Labour går blandt andet ind for, at Storbritannien skal forblive i EU's toldunion, men det er brexittilhængerne i Mays konservative parti imod.

I hendes brexitaftale er Storbritannien med i toldunionen i en overgangsfase.

En talsmand for Labour siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Corbyn har udtrykt sin bekymring for, om May er i stand til at levere, hvad de aftaler.

- Der er specielt tvivl om tilliden til regeringens forpligtelser efter erklæringer fra konservative parlamentarikere og ministre, der vil bytte premierministeren ud, siger talsmanden.

Theresa May har erklæret, at hun vil gå af, når - hvis - hun får sin brexitaftale vedtaget.

Nyhedsbureauet AFP skriver, at May torsdag mødes med ledende politikere fra det konservative parti for at drøfte en mere detaljeret tidsplan for hendes afgang.

Hendes ministre slog forleden fast, at de ønsker en brexitaftale vedtaget af parlamentet, inden forsamlingen går på sommerferie i slutningen af juli.

Onsdag erklærede den tidligere minister Owen Paterson, at et stort flertal i den EU-skeptiske gruppe European Research Group i det konservative parti vil stemme imod hendes aftale.

Han sagde til BBC, at der er bekymring for, at hendes aftale med Labour vil indebære, at Storbritannien fortsat skal følge flere EU-love.

Han sagde også, at det nordirske parti DUP, der sikrer regeringsflertallet i parlamentet, er bekymret for, at hendes aftale vil holde Nordirland tættere på EU end resten af Storbritannien.

Det skyldes den nordirske fredsaftale, der omfatter en åben grænse mellem Nordirland og EU-landet Irland.

Den næste afstemning kommer knap tre år efter folkeafstemningen den 23. juni 2016, hvor 52 procent af stemmerne gik til et farvel til EU.

Det var meningen, at briterne skulle have været ude senest den 29. marts i år, men parlamentet i London kunne ikke enes om Mays aftale.

Nu er datoen for brexit fastsat til den 31. oktober.

/ritzau/