Prøv avisen

Alle kneb gælder før irsk abortafstemning

Abortmodstanderne benytter blandt andet følelsesladede plakater og videoer for at overbevise de irske vælgere om, at de fredag skal stemme nej til at ophæve den nuværende abortlovgivning. I dag er abort kun tilladt, såfremt morens liv er i fare. Foto: Reuters/Clodagh Kilcoyne

Irland har en af verdens strengeste abortlove, men 25. maj skal den til folkeafstemning. Det får aktivister til at tage alle midler i brug.

Store protester, følelsesladede videoer og slagkraftige slogans er blandt de mange midler, der bliver taget i brug forud for en irsk folkeafstemning fredag.

Her bliver det afgjort, om politikerne kan begynde at udforme en ny abortlovgivning.

Det er første gang i 35 år, at befolkningen får mulighed for at få ændret en af verdens strengeste lovgivninger på området. Aborter er kun tilladte, såfremt morens liv er i fare.

Det er et meget følsomt emne i Irland, der traditionelt er meget katolsk, og hvor både ja- og nejsiden forsøger at få befolkningen over på deres side.

Abortmodstanderne har blandt andet lagt en kontroversiel video på internettet.

En dreng med Downs syndrom fortæller, at han "elsker sit liv" og opfordrer til at "redde babyer med Downs syndrom".

Videoen har efterfølgende fået landets premierminister, Leo Varadkar, til at kritisere abortmodstandernes kampagne. Kampagnen er langtfra den eneste, hvor der bliver spillet på følelserne.

Til abortmodstandernes sidste store protest før afstemningen stod demonstranterne foran parlamentet med skilte med slogans såsom "En stemme til de stemmeløse", "Min hjertebanken begyndte efter 22 dage" og "Afskaf drab. Stem nej".

- Ægte sundhedspleje handler om at redde liv - ikke om at afslutte dem, sagde talskvinde for nejsigerne Cora Sherlock i forbindelse med protesten til nyhedsbureauet AFP.

Nejsidens markante budskaber har dog fået flere modparter op af stolen.

Da plakater med ordene "Tilladelse til at dræbe" blev sat op i 35-årige Amy Callahans kvarter, valgte hun at dele sin aborthistorie på sociale medier.

Det er hun ikke ene om, da skarer af andre kvinder har gjort det samme for at sætte fokus på problemerne med den nuværende lovgivning.

Callahan var nødt til at tage til Storbritannien for at få afsluttet sin graviditet, efter at hun havde fået at vide, at barnet på grund af en sjælden sygdom ikke ville overleve.

Flere end 3000 irske kvinder tager årligt samme tur som Callahan.

- Det føltes som om, at vi var blevet forladt af det her land. Vi fik ingen medfølelse på et meget svært tidspunkt, siger hun til Reuters.

Grundet den forestående folkeafstemnings følsomme karakter har techgiganterne Google og Facebook været nervøse for, at forskellige aktører ville forsøge at påvirke valget.

Mere end to uger før afstemningen valgte Google helt at blokere for alle abortrelaterede reklamer. Facebook valgte at blokere for alle udenlandske reklamer om emnet.

Ifølge den seneste meningsmåling tyder det på, at den nuværende abortlovgivning bliver ophævet.

/ritzau/