Alle taler om Qatars 6500 døde migrantarbejdere. Men ingen ved, om tallet passer

Hvert år dør migrantarbejdere i Qatar, som er kendt for notorisk kritisable arbejds- og sikkerhedsforhold. Men den ofte anvendte oplysning om, at VM-byggeriet har kostet 6500 menneskeliv, er udokumenteret

20.000 lys blev tændt, mens 6500 fodbolde blev lagt ud på banen i den tyske by Herne i protest mod, at et tilsvarende antal migrantarbejdere angiveligt var døde under VM-byggeriet i Qatar. Men tallet er misvisende, lyder det fra FN’s Internationale Arbejdstagerorganisation, ILO.
20.000 lys blev tændt, mens 6500 fodbolde blev lagt ud på banen i den tyske by Herne i protest mod, at et tilsvarende antal migrantarbejdere angiveligt var døde under VM-byggeriet i Qatar. Men tallet er misvisende, lyder det fra FN’s Internationale Arbejdstagerorganisation, ILO. Foto: Thilo Schmuelgen/Reuters/Ritzau Scanpix.

Fodboldfesten er i gang i Qatar, men grønsværen er rullet ud over et mørkt søle af død og overgreb, lyder kritikken fra internationale menneskerettigheds- og arbejdstagerorganisationer.

De syv splinternye stadions i ørkenstaten, herunder Lusail Stadion, hvor VM-finalen skal spilles den 18. december, er ”bygget med slaveblod”, skriver den britiske avis The Guardian.

Medier og organisationer verden over har gentagne gange bragt hårrejsende oplysninger om de angiveligt 6500 migrantarbejdere, som har mistet livet under VM-byggeriet i hovedstaden Doha.  

Men tallet er faktisk blevet punkteret af FN’s Internationale Arbejdsorganisation, ILO.

”Det er misvisende, når det fremstilles, som om tallet dækker over arbejdsrelaterede dødfald i byggebranchen og udelukkende på VM-byggepladser,” siger den internationale arbejdstagerorganisation ILO’s leder for Qatar, Max Tunon, i et interview, som forleden blev lagt ud på ILO’s hjemmeside.

De 6500 angivelige dødsofre er et estimat, som den britiske avis The Guardian har regnet sig frem til.

Tallet blev første gang præsenteret den 23. februar sidste år i en artikel med den opsigtsvækkende overskrift ”Afsløring: 6500 migrantarbejdere er døde i Qatar siden tildelingen af VM.”  

I mangel af officielle dødstal havde The Guardian indsamlet tal fra myndigheder i Bangladesh, Indien, Pakistan, Sri Lanka og Nepal, hvis statsborgere repræsenterer 50-60 procent af de to millioner migrantarbejdere i Qatar. Ifølge disse tal var godt 6500 migrantarbejdere døde, mens de arbejdede i Qatar mellem 2011 og 2020.

Men tallet omfatter alle dødsfald, både som følge af arbejdsulykker og af andre årsager. Der skelnes heller ikke mellem dødsulykker på VM-byggepladser og andre steder.

”The Guardians artikel er simpelthen under al kritik. Jo mere man nærlæser, jo mere uklart bliver det, hvor tallene kommer fra, og hvad de dækker over,” siger dr. phil. Martin Hvidt fra Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.

Qatar hævder selv, at 37 mennesker har mistet livet under VM-byggeriet. Men ifølge den officielle VM-komité er kun tre af dem egentlige arbejdsulykker. Tre dødsfald er også det tal, Fifas præsident, Gianni Infantino, oplyste til Europarådet under et møde i januar.

Den internationale fagforeningssammenslutning Ituc, som i 2014 i en rapport anslog, at 4000 mennesker ville miste livet, inden VM blev skudt i gang, kan ikke svare på, hvilke tal der er korrekte.

”Vi udtaler os ikke om disse tal eller om andre tal. Og vi har ingen andre oplysninger end dem, vi offentliggjorde i 2014,” sigerTim Noonan, kampagne- og kommunikationschef i Ituc.

Ituc vurderede dengang, at 1200 arbejdere var døde, siden Qatar fik tildelt VM i 2010, svarende til godt 400 om året. Men ligesom The Guardian skelner Ituc ikke mellem arbejdsrelaterede dødsfald og andre dødsfald.

De 1200 døde arbejdere blev i 2015 brugt af den amerikanske avis The Washington Post i en grafik, der viste, hvordan antallet af dødsfald eksploderede i Qatar sammenlignet med 2  dødsfald i forbindelse med VM i Sydafrika i 2010 og 10 i Brasilien 2014.

Mørketal i Qatars statistikker

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har på sin hjemmeside opgjort antallet af døde udenlandske statsborgere i alle aldre mellem 2010 og 2019 til 15.021. Tallet stammer fra Qatars egen opgørelse.

”Vi kan ikke sige noget om, hvor mange arbejdere, der har mistet livet, for de eneste tal, vi har, er Qatars egne statistikker over, hvor mange udlændinge, som er døde i perioden,” siger talsmand for Amnesty International i Danmark, Roberto Zacharias.

”Men vi opfordrer netop Qatar til at undersøge, hvad migrantarbejdere er døde af, for i mange tilfælde siger dødsattesten kun ’hjertestop’, som ikke regnes for en arbejdsulykke. Men det kan det meget vel være, når vi taler om unge arbejdere med fysisk hårdt arbejde i over 40 graders varme,” siger Roberto Zacharias.

Det internationale advokatfirma DLA Piper, som Qatars regering i 2014 satte til at efterforske påstandene om et stort antal arbejdsulykker, anbefalede netop at undersøge dødsårsagen i tilfælde af for eksempel hjertestop.  

Sidste år sagde FN’s Internationale Arbejdsorganisation ILO på baggrund af Qatars egne tal, at 50 gæstearbejdere var døde i 2020. 

”Men Qatars regering er ude af stand til at svare på, hvor mange arbejdsrelaterede dødsfald, der har fundet sted årligt og i alt over de seneste 10 år,” siger ILO's leder i Qatar, Max Tunon, i det netop offentliggjorte interview. 

Derimod hersker der ingen tvivl om, at arbejdssikkerhed ikke har været en hovedprioritet for entreprenørfirmaer i Qatar, vurderer Martin Hvidt fra SDU.

”Man kan helt klart tale om slavelignende forhold, blandt andet som følge af det såkaldte kafala-system, hvor migrantarbejderne er knyttet til deres arbejdsgiver og ikke har kunnet skifte job uden arbejdsgiverens tilladelse. Og der har givetvis været pres på arbejderne for at arbejde mere og længere under høje temperaturer,” siger Martin Hvidt.

Men han peger også på, at det store fokus omkring migrantarbejdernes sikkerhed under VM-byggeriet har ført til forbedringer.

ILO har fået en repræsentation i Qatar som det eneste af Golf-landene. Kafala-systemet er blevet ophævet, og der er blandt andet indført en minimumsløn.

Også Itucs kommunikationschef siger, at situationen for migrantarbejdere i Qatar er blevet bedre som følge af det store internationale pres i forbindelse med VM.

”Der er kommet vigtige lovændringer. Nu skal vi sikre, at forbedringerne varer ved, også efter at VM er slut,” siger Tim Noonan.