Alle vil have deres bid af Darwin

Storbritannien sætter alle sejl til, for at fejre landets berømte søn. Hans fødeby holder en festival, det samme gør Cambridge University, hvor han studerede, og hans sidste hjem er indstillet til at være del af verdens kulturarv

På Galapagosøerne fandt Darwin det omfattende dyreliv, som var med at forme hans udviklingsteori. –
På Galapagosøerne fandt Darwin det omfattende dyreliv, som var med at forme hans udviklingsteori. –. Foto: Natural History Museum.

To små spottedrosler ligger på ryggen på en lilla pude. De to sangfugle er det første, besøgende møder på den aktuelle Darwin-udstilling på Natural History Museum i London. "Den store tanke" er titlen på udstillingen, som handler om Charles Darwin, hans liv, og ikke mindst hvordan han nåede frem til sine teorier om arternes oprindelse.

Fuglene kommer fra Galapagosøerne. Netop dyre- og plantelivet på de isolerede øer ude i Stillehavet spillede en afgørende rolle for Charles Darwin.

Hvor det meste af museet er fyldt med skoleelever, som skal se skeletter af dinosaurusser, så er Darwin-udstillingen mere stille. Publikum er primært voksne, og baggrundslyden er meget passende fuglefløjt. Her er mange af oprindelige skeletter, udstoppede dyr, biller og sommerfugle, som Darwin løbende sendte hjem fra sin epokegørende rejse jorden rundt, og som var med til at gøre ham berømt, endnu før den fem år lange sejltur var overstået.

Eneste fastboende levende gæst på udstillingen er Charlie, en grøn leguan, som sidder helt stille i toppen af en træstamme i sit glasbur.

Denne eftermiddag er der fyldt. Gæsterne slanger sig rundt, og følger Darwins egen udvikling fra ung mand til familiefar med ti børn.

Blandt de besøgende er Finn Dyrby Hermansen fra den kristne Svanevej Privatskole på Nørrebro i København. Han er på ekskursion til London med en gruppe elever fra ottende og niende klasse.

Det interessante er at se, hvor meget der er udsprunget af menneskelige relationer og tilfældigheder, fremhæver Finn Dyrby Hermansen.

Faderen ville eksempelvis ikke have, at den blot 21-årige Charles tog ud på en jordomrejse, og der var ingen garanti for, at kaptajnen på det gode sejlskib Beagle ville have ham med ombord.

Der er mange tilfældigheder, som har ført til den teori, for det er en teori og ikke videnskab, understreger den danske skoleleder.

Fra udstillingen fremhæver han en kopi af det kontor, hvor Charles Darwin sad og arbejdede på sine teorier. Her er også kopi af en af de blot 28 sider af det oprindelige håndskrevne manuskript, som har overlevet.

Kontoret hører hjemme i Down House, som ligger i det udkanten af det sydøstlige London. For 150 år siden var det stadigt ude på landet, og Charles Darwin gik dagligt lange ture uanset vejret hvor han studerede og filosoferede over naturen. Down House er af den britiske kulturminister netop indstillet til at komme på Unescos liste over verdens kulturarv. Dermed fører huset også i opløbet af alle de steder, som alle hævder de var en vigtig del i Darwins liv og tanker.

Fødebyen Shrewsbury holder således en Darwin-festival, som løber hele året. Universitet i Cambridge holder en festival i juli. Den botaniske have Kew Gardens har ligeledes en særudstilling om Darwin. Darwin sendte blandt andet orkidéer tilbage til England, og mange af hans indsamlede planter kan ses i Kew Gardens.

Det er blot de største af udstillinger og arrangementer om Storbritanniens berømte søn. Over hele landet er der arrangementer, og British Council bringer udstillinger om Darwin rundt i hele verden.

Det sidste spørgsmål er så, hvor meget Charles Darwin er værd her 200 år efter sin død. Svaret er mindre end 20 kroner. Det er værdien af jubilæumsmønten, som Royal Mint har udsendt i forbindelse med jubilæet. Her sidder Darwin ansigt til ansigt med en chimpanse, og filosoferer over arternes oprindelse.

norum@kristeligt-dagblad.dk