Alt er i spil i Hviderusland lige nu

EU vil udarbejde sanktioner rettet mod myndighedspersoner, der er ansvarlige for volden

Store demonstrationer i Hvideruslands gader efter præsidentvalget, hvor "Europas sidste diktator" Aleksandr Lukasjenko blev genvalgt under mistanke om synd. De folkelige protester og oppositionens krav er et fair nyvalg til præsidentposten og frigivelse af politiske fanger.
Store demonstrationer i Hvideruslands gader efter præsidentvalget, hvor "Europas sidste diktator" Aleksandr Lukasjenko blev genvalgt under mistanke om synd. De folkelige protester og oppositionens krav er et fair nyvalg til præsidentposten og frigivelse af politiske fanger. Foto: Sergei Gapon/AFP/Ritzau Scanpix.

Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, uddelte i går medaljer til mere end 300 tjenestegørende i landets sikkerhedsstyrker for eksemplarisk og upåklagelig udførelse af deres tjeneste for nationen – de samme styrker har siden protesterne i Hviderusland mod resultatet af præsidentvalget den 9. august, et manipuleret valg, som Lukasjenko vandt, tilbageholdt mere end 6000 personer, udøvet fysisk vold mod hundredvis og forårsaget to dødsfald.

Fortjenstmedaljerne uddeles efter de største demonstrationer i nyere tid i søndags, hvor mere end 100.000 mennesker fyldte hovedstaden Minsks gader. Lukasjenko fulgte i mandags op på den statslige, militærindustrielle fabrik MZKT ved at holde en tale for arbejderne. Mens Lukasjenko forsøgte at tale, råbte de tilstedeværende taktfast: ”Gå af! Gå af!”. En video fra seancen viser en vred og rystet Lukasjenko sige: ”Medmindre I dræber mig, bliver der ikke nyvalg.”

De folkelige protester og oppositionens krav er et fair nyvalg til præsidentposten og frigivelse af politiske fanger.

Én af de politiske fanger, som demonstranterne kræver løsladt, er videobloggeren Sergej Tikhanovskij, der sidder fængslet i Minsk. Han fyldte 42 år i går, og i den anledning samledes hundredvis af demonstranter foran fængslet – Tikhanovskij blev tilbageholdt i maj, da han erklærede sit kandidatur til præsidentvalget.

Oppositionens hovedfigur ved præsidentvalget blev i stedet Tikhanovskijs hustru, Svetlana Tikhanovskaja, der efter præsidentvalget valgte landflygtighed i Litauen. I mandags annoncerede hun via en Youtube-video: ”Jeg er parat. Leder af nationen.” Og hun meddelte, at hun var parat til at være overgangsfigur frem mod nye valg.

Hun udsendte også en videohilsen til sin mand i går, hvor hun blandt andet sagde, at ”den åbenlyse lovløshed og uretfærdighed viser, hvor råddent systemet er”.

Protesterne, særligt siden søndag, slår ned over hele landet. I mandags viste Belarus TV live-billeder fra et tomt studie som protest, og dagen efter havde sikkerhedsmyndighederne lavet særlig indgangs- og adgangskontrol ved tv-stationen. Mere end 300 journalister og teknikere har underskrevet en opfordring til nyvalg til præsidentposten. På 8 ud af landets 10 største arbejdspladser er der strejker, hvor kravet er nyvalg.

Jonathan Nielsen, der har fulgt hviderussisk politik i årevis og kender flere oppositionspolitikere, siger til Kristeligt Dagblad:

”Fælles for de mange protester er, at man forsøger at fastholde en Gandhi-ånd med fredelig civil ulydighed. Man kan ikke tale om oppositionen i den sammenhæng. Sagen er, at de mange forskelige protester er selvorganiserede, og dybest set ved den ene hånd ikke, hvad den anden foretager sig, men med den dynamik, vi ser i øjeblikket, kan man frygte, at snarere end Gandhi så kan det udvikle sig til Hvideruslands svar på stormen på Bastillen.”

Internationalt følges situationen tæt. EU har meddelt, at man vil udarbejde sanktioner, der personligt ansvarliggør myndighedspersoner for vold mod de protesterende. I Rusland har man åbenlyst rapporteret om politivolden og har ikke appetit på at intervenere som i Ukraine i 2014. I Ukraine endte statssammenbruddet dengang i en åbenlys konflikt mellem Rusland og Vesten og russisk annektering af Krim.

Kan EU og Rusland lære af det ukrainske forløb og samarbejde konstruktivt om Hviderusland? Næppe, men alt er i spil i Hviderusland lige nu.