Prøv avisen
Hvad taler de om i verden

Alting går på de sociale medier – indtil det ikke går længere, må YouToube-stjernen Logan Paul sande

Logan Paul er en 22-årig særdeles succesrig amerikansk videoblogger, der har tjent en formue på at lægge videoer op hver dag på Youtube, hvor han har over 15 millioner abonnenter, børn og unge fra hele verden, der forguder ham. Foto: Phil McCarten/ritzau scanpix

Mens Donald Trump forarger verden, er det noget helt andet, der optager de unge kloden rundt, nemlig en Youtube-stjerne i moralsk fald

Mens de traditionelle medier har været optaget først af en afslørende bog om Donald Trump og senest af den amerikanske præsidents nedladende, fækale udtalelse om afrikanske lande, så har millioner af verdens unge været grebet af en anden skandale.

De færreste over 30 år havde vel hørt om manden, men Logan Paul er et af de helt store teenage-idoler; den generations rockstjerne – ifølge hans egen manager populær som The Beatles i 1960’erne – og nu også berygtet i ældre segmenter, efter at han overskred de ellers meget vide rammer for indhold på sociale medier.

Logan Paul er en 22-årig særdeles succesrig amerikansk videoblogger, der har tjent en formue på at lægge videoer op hver dag på Youtube, hvor han har over 15 millioner abonnenter, børn og unge fra hele verden, kaldet maverick’s og the Logang, der forguder ham. Hans videoer er blevet set over fem milliarder gange.

Lige inden nytår var han i Japan, hvor han udover at smide rundt med rå fisk og genere japanere på gaden på alle mulige infantile måder også besøgte den såkaldte selvmordsskov ved Fuji-bjerget. Mens han hoppede rundt og filmede sig selv, stødte han og slænget omkring ham på en mand, der havde hængt sig i et træ.

I stedet for at lægge kameraet filmede Paul videre, mens han og kammeraterne grinte lidt og kom med upassende bemærkninger. Det ved vi, fordi han lagde videoen på Youtube, inklusive optagelser af den døde mand, hvor den nåede at blive set over seks millioner gange, inden han fjernede den igen. Og det gjorde han kun, fordi helvede brød løs på alle sociale medier fra Youtube til Twitter.

Han forsøgte at undskylde i en ny video, men måtte efter massiv kritik trække stikket og holder nu en pause ”for at tænke”. Internettet kan gå fra at elske til at hade på et øjeblik, og den unge amerikaner siges at have måttet forstærke sikkerheden omkring sin store villa i Los Angeles.

”Du er en idiot,” er en af de mere stuerene reaktioner af tusinder, for eksempel på Twitter, men der bliver lagt mængder af usmagelige og anstødelige sager på nettet hver dag, så Paul havde næppe forudset så voldsomt et bagslag, og al omtale er bedre end ingen omtale, også i dette tilfælde. Antallet af abonnenter på hans vlog (videodagbog) fortsætter med at gå op. Youtube har nemlig ikke lukket den, men blot fjernet hans kanal som en del af hjemmesidens lukrative premiumindhold.

”Logan Paul fandt et dødt menneske, der hang i et træ i skoven. I Youtube-helvedet er det helt utænkeligt, at han ikke skulle vlogge om det,” som New York Magazine skrev.

Men lige netop selvmord er et følsomt emne, også på de sociale medier, fordi mobning på internettet har fået så mange unge til at tage deres eget liv. Mens Logan Paul-skandalen bredte sig, begik en smuk, 14-årig australsk pige selvmord, ifølge forældrene fordi hun blev mobbet. Da hele Australien følte, at de kendte hende, fordi hun som otteårig havde været model for Akubra, en berømt outbush-hat, satte det gang i debatten ”down under” om de sociale mediers ansvar.

En mor til en anden australsk teenanger, der bliver mobbet, er begyndt at samle underskrifter for at få lukket Sarahah, en af de net-tjenester, hvor man anonymt kan skrive til og om andre – et meget brugt redskab for unge, der mobber.

”Jeg har været bange, knust og haft kvalme, siden jeg læste beskeder som den her om min 13-årige datter: ’Jeg håber, at hun slår sig selv ihjel. Helt ærligt, alle vil være ligeglade,’” skriver moderen, som fortsætter appellen: ”Ingen, især ikke vores unge, skal kunne læse den slags om dem selv.”

I maj sidste år begik en 15-årig britisk dreng selvmord efter at være blevet mobbet i længere tid gennem Sayat.Me, en anden anonym beskedtjeneste.

Måske kan Logan Paul-skandalen bliver et vendepunkt, hedder det i en artikel på netmediet Buzzfeed, som har talt med en assisterende professor i informationsstudier fra universitetet UCLA, Sarah Roberts. Youtube kan blive tvunget til at kontrollere indholdet af de mange videoer bedre, før nogle andre forsøger at gøre det for dem, mener hun.

Politikere verden over er nemlig begyndt at spørge, hvorfor Youtube og de andre megatjenester på nettet ikke skal være underlagt samme regler om ansvar som udgivere af for eksempel dagblade. Mange undersøgelser viser, at de helt unge ser mere Youtube end tv og lytter til deres net-idoler mere end noget andet.

Ifølge magasinet Forbes tjente Logan Paul sidste år 12,5 millioner dollars (knap 76 millionder kroner) – udover reklameindtægter fra Youtube har han især indtægter fra den tøjlinje, Maverick, som han promoverer på sin Youtube-kanal.

I klummen ”Hvad taler de om i verden” samler Kristeligt Dagblads korrespondenter regelmæssigt op på, hvad der rør sig omkring eksistentielle temaer i verden.