Prøv avisen

Amerikanerne vælger efter økonomien og moralen

I en meningsmåling fra opinionsinstituttet Pew Research Center siger 87 procent af vælgerne, at økonomien er en "meget vigtig" faktor for, hvordan de stemmer i dag, mens 83 procent siger det samme om ledigheden. Foto: STEVE POPE Denmark

Nationens økonomi og jobskabelse er de vigtigste valgemner i USA. Men moralske værdier er også med til at afgøre valget i dag

Økonomi og ledighed. Det er ifølge meningsmålinger de vigtigste emner for de amerikanske vælgere, når de i dag valfarter til valgstederne for at stemme om, hvem de vil betro magten i Det Hvide Hus og i USAs lovgivende forsamling, Kongressen, i de kommende år.

I en meningsmåling fra opinionsinstituttet Pew Research Center siger 87 procent af vælgerne, at økonomien er en meget vigtig faktor for, hvordan de stemmer i dag, mens 83 procent siger det samme om ledigheden. De tredje- og fjerdevigtigste emner er sundhedssystemet og uddannelse, mens terrorisme, energipolitik og indvandring ifølge målingen spiller en betydeligt mindre rolle i dag end ved det seneste præsident- og kongresvalg for fire år siden.

LÆS OGSÅ: Moral er på stemmesedlen ved folkeafstemninger i flere delstater

Men selvom amerikanerne er mest optaget af spørgsmålet om, hvorvidt Barack Obama og demokraterne eller Mitt Romney og republikanerne bedst vil forvalte nationens økonomi, så spiller moralske værdier også en stor rolle i valget, påpeger amerikanske eksperter.

De to partiers ofte meget forskellige værdipolitiske identiteter er en vigtig ledetråd for mange vælgere, siger Mark Rozell, der er professor i forvaltning ved George Mason University i delstaten Virginia og forfatter til flere bøger om tro og politik i USA.

Selvom vælgerne i økonomiske krisetider er mest optagede af levebrødsemner, så afgøres deres valg stadig af en kombination af faktorer, og sociale emner er utroligt vigtige pejlemærker. Værdipolitik er altid en stærk drivkraft i amerikanske valg, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Se video fra vicepræsident-duel: Det sagde Biden og Ryan

Betydningen af værdipolitik i valgkampen var eksempelvis tydelig, da flere republikanske politikeres kontroversielle udtalelser om definitionen af voldtægt og om retten til abort udløste en ophedet debat, der fik demokraterne og liberale grupper til at anklage republikanerne for at føre en krig mod kvinder.

Debatten satte kvinders reproduktive rettigheder på valgets dagsorden, og ifølge målingen fra Pew Research Center betegner 54 procent af de kvindelige vælgere da også abort som et meget vigtigt valgemne, mens det samme gælder for 36 procent af mændene.

LÆS OGSÅ: Romney sprinter ind mod midten i amerikansk politik

Klassiske kulturkrigsemner såsom abort, homoseksuelle vielser, dødsstraf og aktiv dødshjælp kan også vise sig vigtige for valgdeltagelsen og dermed for valgets udfald i de delstater, hvor disse emner er genstand for folkeafstemninger i dag.

Valgresultaterne fra USA ventes i morgen tidlig dansk tid.