Prøv avisen

Amerikansk ambassadeflytning kan føre til uroligheder i dag

I denne uger åbner USA symbolsk sin ambassade i Jerusalem. Over 200 af de 800 gæster kommer fra USA – med præsident Donald Trumps datter Ivanka og hendes mand, Jared Kushner, i spidsen – for at fejre, at det, der hidtil var en amerikansk konsulatbygning i Jerusalem, får et nyt navn. Foto: Scanpix/Thomas Coex

Åbningen af USA’s ambassade i Jerusalem på Israels uafhængighedsdag i dag falder sammen med kulminationen af månedlange demonstrationer i Gaza, der markerer nakba, den palæstinensiske landflygtighed i forbindelse med Israels oprettelse

Hvad er problemet med, at hundredtusinder af mennesker går i optog igennem et hegn, der ikke engang er en grænse? Hvad skulle problemet være med det, lød det retoriske spørgsmål fra Hamas-lederen Yahya Sinwar i den forgangne uge til en gruppe udenlandske journalister, han havde inviteret til Gaza.

Det var første gang, at Sinwar mødte den internationale presse, siden han i februar sidste år blev udnævnt til leder af den islamistiske bevægelse i Gaza. Og det retoriske spørgsmål var møntet på kulminationen af seks ugers demonstrationer langs grænsehegnet mellem Gaza og Israel under navnet ”Hjemvendelsesmarchen”.

I dag og i morgen markerer palæstinensere nakba- dagen, årsdagen for den palæstinensiske landflygtighed som resultat af staten Israels oprettelse. Og i den anledning forudser Hamas-lederen, at hundredtusinder af palæstinensere ikke alene marcherer op til grænsehegnet, men også, at de marcherer igennem det.

Svaret på Sinwars retoriske spørgsmål kan stort set sammenfattes i et ord: alt.

Flere end 50 palæstinensere er blevet dræbt af israelske kugler i de forrige seks ugers ugentlige demonstrationer. Israelske soldater har haft ordrer til at standse enhver, der forsøger at skade grænsehegnet. En ung palæstinenser, der har nærmet sig hegnet med metalsakse, eller som har forsøgt at hænge sprængstof på hegnet, er blevet opfattet som en, der krænker Israels suverænitet. Mange hundreder er blevet invaliderende skudt i benene.

Formålet har fra israelsk side været netop at undgå det, Sinwar antyder vil ske: at hundredtusinder ubevæbnede mennesker, kvinder og børn forrest, frygtløst sæt- ter sig i bevægelse imod hegnet.

En israelsk militæranalytiker har vurderet, at uanset hvad Israel gør, vil Israel tabe. Skyder man ind i en sådan menneskemængde for at standse den, vil resultatet blive en blodig massakre. Skyder man ikke og tillader hundredtusinder af palæstinensere fra Gaza at strømme ind i Israel uden mulighed for at vide, hvad de eventuelt har tænkt sig at gøre, vil Israel også være taber.

I dag er også dagen, hvor USA symbolsk åbner sin ambassade i Jerusalem. Over 200 af de 800 gæster kommer fra USA – med præsident Donald Trumps datter Ivanka og hendes mand, Jared Kushner, i spidsen – for at fejre, at det, der hidtil var en amerikansk konsulatbygning i Jerusalem, får et nyt navn. Af gavn vil stort set al ambassadevirksomhed stadig foregå i Tel Aviv. Før hele ambassaden kan flyttes, skal der bygges en ny bygning. Det vil tage adskillige år. Men Jerusalems bystyre har allerede sat skilte med ”Amerikansk Ambassade” op på gadehjørnet.

Donald Trump har netop valgt datoen den 14. maj til ambassadeindvielsen, fordi det ifølge den gregorianske kalender er 70-året for staten Israels uafhængighed.

I går var det Jerusalem-dag. Årsdagen for, at Israel under Seksdageskrigen i 1967 genforenede de to dele af Jerusalem. Den del, der mellem 1948 og 1967 var Israels hovedstad, ofte kaldet Vestjerusalem, og den del, der fra 1948 til 1967 var under jordansk administration, Øst- jerusalem. Da Seksdageskrigens sluttede, annekterede Israel Østjerusalem og lagde dermed blandt andet den gamle by og omliggende landsbyer ind under israelsk suverænitet. En handling, verden har nægtet at anerkende.

Derfor har det vakt vrede blandt palæstinensere, at USA har besluttet at flytte sin ambassade til Jerusalem og dermed anerkender den israelske annektering og indlemmelse af Østjerusalem i Israel. Palæstinenserne ønsker sig en egen stat på Vestbredden og i Gaza med Østjerusalem som hovedstad. Vreden forventes at udmønte sig i demonstrationer på Vestbredden og i Jerusalem, som altså samtidig vil være en markering af nakba og en protest imod den nye amerikanske ambassade.