Prøv avisen

Amerikansk tænketank: Israel har allerede ødelagt Irans atomprogram

Et jord-til-luft-missil affyres nær Isfahan, hvor et af Irans atomanlæg findes. Foto: AMIR HOSSEINI Denmark

 Ifølge en amerikansk tænketank, der har fået sin eletroniske post hacket, har Israel allerede ødelagt Irans atomprojekt for flere måneder siden. WikiLeaks offentligjorde den omtale mail for kort tid siden

Forvirring. Psykologisk krigsførelse. Eller en kendsgerning. Ingen israelske kilder har kommenteret på den dramatiske udtalelse WikiLeaks afslører i dag.

Ifølge en e-mail, der er havnet hos WikiLeaks efter at være blevet hacket fra det amerikanske sikkerheds og analyseinstitut, Stratfor, har Israel allerede ødelagt hele det iranske atomprojekts infrastruktur.

LÆS OGSÅ:FN nægtet adgang til militæranlæg i Iran

I den omtalte e-mail, der stammer fra den 7. november 2011 citerer Stratfor en israelsk agents kommentar til de israelske forberedelser på et angreb på Iran.

"Jeg tror det er en afledningsmanøvre. Israelerne ødelagde det iranske atomprojekt for flere uger siden," siger den israelske agent.

Hvis den erklæring er korrekt har Israel angrebet Iran i oktober 2011. Den israelske agents forklaring på den medieopmærksomhed et muligt israelsk angreb på Iran har fået siden november er, at EU´s ledere har ønsket at fokusere på Iran for at flytte fokus fra den eskalerende økonomiske krise i EU.

Stratfors elektroniske post blev hacket omkring nytår 2011-2012 og omfatter mere end fem millioner e-mails, som WikiLeaks begynder at offentliggøre i dag.

Men nogle af Stratfors analytikere er skeptiske over for den israelske agents udsagn og spørger, hvornår og hvordag Israel ødelagde det iranske atomprojekt.

Andre af Stratfors analytikere mener Israel har sendt kommandosoldater ind over den iranske grænse fra Kurdistan.

Men ingen angreb, foruden et angreb på en missilbase ved Teheran og et andet på atomanlægget ved byen Isfahan er blevet bekræftet siden november 2011. Ifølge amerikanske og israelske kilder råder Iran over mindst 22 faciliteter, der alle er en del af landets atomprojekt.