Poeten Louise Glück tildeles Nobelpris i litteratur

77-årig forfatter får Nobelpris for sin "umiskendelige poetiske stemme".

Louise Glück da hun i 2015 ved en ceremoni i Det Hvide Hus modtog National Humanities Medal af daværende præsident Barack Obama. Nu kroner hun det med Nobelprisen i litteratur.
Louise Glück da hun i 2015 ved en ceremoni i Det Hvide Hus modtog National Humanities Medal af daværende præsident Barack Obama. Nu kroner hun det med Nobelprisen i litteratur. Foto: 444 Saul Loeb/Ritzau Scanpix

Årets Nobelpris i litteratur tildeles den amerikanske forfatter Louise Glück, oplyser Det Svenske Akademi.

Den får hun for sin "umiskendelige poetiske stemme". Hun "får inspiration fra myter og klassiske motiver, som er til stede i de fleste af hendes værker", hedder det.

Den 77-årige forfatter er professor i engelsk på universitetet Yale. Hun vil på grund af coronapandemien ikke modtage prisen i år, men det vil ske ved en ceremoni næste år, oplyser akademiet.

Hun er ret ukendt på det danske bogmarked.

Louise Glück blev født i New York i 1943, og hun er opvokset på Long Island.

Ifølge svenske SVT regnes hun for en af USA's toneangivende samtidige forfattere.

I USA har hun modtaget en Pullitzer Prize i 1993 for digtsamlingen "Wild Iris" og National Book Award i 2014.

At hun får prisen, kommer som en overraskelse for bookmakerne. Ladbrokes gjorde den canadiske forfatter Anne Carson til favorit foran en anden canadier, Margaret Atwood.

Japanske Haruki Murakami var også nævnt i favoritfeltet.

Nobelprisen til Louise Glück vil næppe vække furore, som det skete sidste år, da det i øvrigt skandaliserede svenske akademi gav prisen til den østrigske forfatter, Peter Handke.

Mange litterater og litteraturelskere mente, at det var helt forfejlet, eftersom Handke - ifølge dem - i skrift og tale havde været en forsvarer for Serbiens krigsførelse i det tidligere Jugoslavien i 1990'erne og de massakrer, der blev begået.

Handke deltog også i den tidligere præsident Slobodan Milosevics begravelse, efter at denne var død ved FN's krigsforbryderdomstol i Haag.

Ved tildelingen i 2019 blev der også uddelt en pris for 2018, hvor Det Svenske Akademi havde været i opløsning og uarbejdsdygtig på grund af en sexskandale. Den gik til den polske forfatter Olga Tokarczyk.

/ritzau/