Analyse: Gældskrisen rokker ved USA's rolle som stormagt

Den skade, som gældskrisen har påført USAs anseelse i omverdenen, vil blive tydelig i den kommende tid. Gældskrisen giver ridser i USAs selvforståelse som stormagt

"Lige nu overskygger lettelsen over afværgningen af en ny økonomisk krise imidlertid andre bekymringer i USA. Men næste runde af budgetforhandlinger i Washington begynder allerede i december. En sikker forudsigelse er, at det heller ikke bliver kønt," skriver Sidsel Nyholm, korrespondent i USA. Arkivfoto af præsident Barack Obama, den 16. oktober 2013.
"Lige nu overskygger lettelsen over afværgningen af en ny økonomisk krise imidlertid andre bekymringer i USA. Men næste runde af budgetforhandlinger i Washington begynder allerede i december. En sikker forudsigelse er, at det heller ikke bliver kønt," skriver Sidsel Nyholm, korrespondent i USA. Arkivfoto af præsident Barack Obama, den 16. oktober 2013. Foto: Martin SimonCNPAdMediaSIPA Denmark.

Det har naturligvis skabt lettelse, at den 16 dage lange delvise lukning af statslige amerikanske institutioner, er kommet til sin afslutning nu, hvor Kongressen har vedtaget en budgetaftale, der forlænger USAs finanslov og forhøjer det amerikanske gældsloft. Aftalen gør USA i stand til at låne penge og betale sine regninger og afværger i denne omgang truslen om ny global økonomisk krise.

Men den skade, som gældskrisen har påført USAs anseelse i omverdenen, vil blive tydelig i den kommende tid. Det politiske forløb har været særdeles uskønt og ydmygende for supermagten, hvis troværdighed har lidt skade både ude og hjemme. Og den nye budgetaftale er kun en kortsigtet løsning. Allerede om tre måneder udløber den midlertidige finanslov igen, og i begyndelsen af februar ventes USA atter at ramme gældsloftet, hvis ikke Kongressen forhøjer det.

LÆS OGSÅ: USAs gældsloft rykker endnu en tak opad

Situationen i USA i de seneste uger har bragt mindelser om forholdene i notorisk politisk og økonomisk kaotiske lande såsom Grækenland og Italien. Men som den britiske USA-kommentator Gary Younge påpeger, så går italienerne og grækerne ikke rundt og betegner sig selv som de mægtigste nationer i verden med en politisk model, som andre lande bør stræbe efter. USA påberåber sig en vis overlegenhed, som alvorligt undermineres af en serie af selvforskyldte kriser fremkaldt af ubesindige politikere. Der er, kort sagt, en voksende kløft mellem USAs selvbillede og landets evne til at regere sig selv.

USA har ladet sig suge ind i en ond cirkel af konfrontationer om gældsloftet, men en stor nation kan ikke stolpre af sted med den ene kortvarige redningsaktion efter den anden og forblive stor, påpeger flere amerikanske kommentatorer.

LÆS OGSÅ: Budgetforhandlingerne stoppet i USA

Forestillingen om, at USA er en nation i forfald, samler også kraft i udlandet. Med henvisning til USAs gældskrise konstaterede det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua forleden, at nu er et godt tidspunkt for den forbløffede omverden at begynde at overveje at opbygge en af-amerikaniseret verden.

Men selvom verden mister tillid til USA, er de fleste amerikanere blinde over for den langsomme, men støtte svækkelse af USAs verdensherredømme, advarer nogle meningsdannere. Godt fem århundreder efter at Columbus opdagede Amerika, trænger Amerika nu til at foretage en omvendt Columbus, skriver eksempelvis den kendte kommentator og historiker Timothy Garton Ash i avisen The Guardian. Verden behøver ikke længere at opdage Amerika, men Amerika behøver desperat at opdage verdens syn på Amerika, fremfører han. Når det begynder at gå op for almindelige amerikanere, hvordan andre tænker om USA, vil de ifølge Garton Ash opdage, at udhulingen af amerikansk magt finder sted langt hurtigere end forudsagt.

Lige nu overskygger lettelsen over afværgningen af en ny økonomisk krise imidlertid andre bekymringer i USA. Men næste runde af budgetforhandlinger i Washington begynder allerede i december. En sikker forudsigelse er, at det heller ikke bliver kønt.