Prøv avisen

Analyse: Overvågningssag er Obamas forbandelse

Britisk general advarer imod tilbagetrækning fra Afghanistan. Foto: US Army/Wikimedia Commons Foto: ReutersEwen MacAskillThe Guardian.

Afsløring af overvågning i USA kan blive en forbandelse for præsident Barack Obama

Magt slider. Det har USAs præsident Barack Obama måttet sande i løbet af den seneste uge, hvor afsløringer af efterretningstjenesternes omfattende hemmelige overvågning af borgerne har pustet til en politisk ballade, der oven på andre sager om regeringens mulige magtmisbrug truer med at gøre skade på amerikanernes syn på deres øverstkommanderende.

Afsløringerne begyndte i sidste uge, hvor aviserne The Guardian og Washington Post kunne fortælle, at forbundspolitiet FBI og efterretningstjenesten National Security Agency, NSA, i det skjulte har indsamlet enorme mængder data om borgernes telefon- og internetaktiviteter.

I søndags stod den 29-årige tidligere NSA-ansatte Edward Snowden frem som kilden til lækagen af fortroligt materiale om de hemmelige overvågningsprogrammer.

Sagerne genåbner debatten om, hvor mange frihedsrettigheder amerikanerne er villige til at give afkald på i kampen mod terror.

Siden terrorangrebene på USA den 11. september 2001 har befolkningen accepteret mange gener i den nationale sikkerheds navn, men spørgsmålet er nu, om regeringen har overskredet sit mandat.

Mange amerikanere, især på venstrefløjen, troede, at Barack Obama repræsenterede en grundlæggende forandring fra George W. Bush-årenes udskejelser.

Som præsidentkandidat kritiserede Obama sin forgænger for den omfattende overvågning af borgerne, som han betegnede et falsk valg mellem den frihed, vi sætter højt, og den sikkerhed, vi forlanger.

Det er imidlertid uklart, om der vil være en pris at betale for præsidentens meningsskifte. Det lyder nu fra Washington, at overvågningsprogrammerne har forpurret adskillige alvorlige terroranslag mod USA, og at de danner grundlag for indholdet i Obamas daglige efterretningsorienteringer.

LÆS LEDER HER:Kampen om dataindsamling

Tidligere meningsmålinger viser, at amerikanerne har tendens til at give regeringen en fribillet, når den muligvis overskrider sit mandat i kampen mod terror, og det kan også blive tilfældet denne gang.

Men de nye sager kommer i slipstrømmen på voksende debat i USA om Obama-regeringens brug af førerløse droner, dens hemmelige elektroniske efterforskning af visse journalisters aktiviteter og dens aggressive retsforfølgelse af lækager og whistleblowers såsom den tidligere efterretningsanalytiker Bradley Manning, der lige nu står for en krigsret i Maryland.

For mange amerikanerne ligner det et mønster af magtmisbrug, og spørgsmålene fra både offentligheden og medierne er begyndt at regne ned over præsidenten.

Overvågningssagerne kan derfor blive en forbandelse, som vil forhindre Obama i at fremme de sager, der står øverst på dagsordenen i hans anden embedsperiode.

Blandt disse er immigrationsreform, våbenkontrol, klimaforandringer og en budgetaftale, som kan tøjle statsunderskuddet og skabe ro på de offentlige budgetter.

Tiden er knap, inden Washingtons opmærksomhed afledes af kongresvalget næste år og af præsidentvalget i 2016, og der er ingen tvivl om, at præsidenten helst ville have været fri for at bruge den på at forklare amerikanerne, hvorfor det er nødvendigt at holde opsyn med dem.