Prøv avisen

ANC afsætter vrangvillige præsident Zuma

Jacob Zuma har været Sydafrikas præsident i ni år. Han har mange korruptionsanklager hængende over hovedet, og tempoet er gået ud af landets økonomi, mens han har været præsident. Foto: Reuters/Siphiwe Sibeko

Sydafrikas regeringsparti har besluttet at afsætte præsident Jacob Zuma. Men det er ikke givet, at han retter sig efter sit parti. Et svar ventes onsdag.

13 timer tog det, før ledelsen i Den Afrikanske Nationalkongres (ANC) blev enige om, hvad der skal ske med Jacob Zuma.

Men ud på de små timer natten til tirsdag var mødet på hotellet ved Pretoria slut, og så begyndte oplysninger fra mødet at sive.

- Det tog 13 brutale lange timer, men ANC's nationale komité (NEC) har besluttet at afsætte Jacob Zuma som statsoverhoved, citerede avisen The Times unavngivne kilder for at sige.

Så enkelt er det dog ikke, har det siden vist sig. Jacob Zuma er stadig Sydafrikas præsident.

ANC, der er regeringsparti, siger, at Zuma onsdag vil komme med sit svar på ANC's beslutning om at afsætte ham.

Tirsdag eftermiddag holdt partiets generalsekretær, Ace Magashule, pressekonference, og han sagde, at ledende medlemmer af ANC nu ønsker, at partiets nye leder også bliver Sydafrikas præsident.

Det er den nuværende vicepræsident, Cyril Ramaphosa.

Men Magashule sagde også, at komitéens 107 medlemmer er splittet om, hvornår Zuma skal gå af.

På pressekonferencen sagde han ifølge Reuters, at han personligt havde mødtes med Zuma for at fortælle ham om partiledelsens beslutning.

- Vi har ikke givet ham en frist. Organisationen forventer, at han går af, sagde Magashule.

Den 75-årige Zuma havde på forhånd sagt, at han i princippet er klar til at gå af. Men han lod forstå, at det skulle ske inden for en periode på mellem tre til seks måneder.

Magashule sagde også, at "vi vil tage os af det", hvis Zuma nægter at gå af.

Det er ikke sikkert, at det er så enkelt, for sagen kan tage flere drejninger endnu.

Oppositionen har en mistillidsafstemning berammet til 22. februar, men forslagsstillerne vil måske have den fremrykket.

Sker det, kan det imidlertid ende med, at parlamentet stemmer for, at det har tillid til Zuma.

Avisen Mail Guardian citerer Madashule for at sige, at ANC formentlig ikke vil stemme sammen med oppositionen, for det strider imod partiets politik og retningslinjer.

Zuma står over for flere hundrede anklager om korruption, og når han er ude af præsidentembedet, kan han vente at skulle tilbringe meget af sin tid i retten.

Han har, skriver Reuters, levet på lånt tid som præsident, siden Ramaphosa i december blev valgt som leder af ANC. Han vandt ledervalget med en kneben sejr over Zumas ekskone, Nkosazana Dlamini-Zuma, som præsidenten foretrak.

Resultatet betyder, at Ramaphosa må være forsigtig med, hvordan han håndterer Zuma-problemet for ikke at splitte partiet.

I fredags skrev Tobeka Madiba-Zuma, en af Jacob Zumas koner, på de sociale medier, at hendes mand agter at slå fra sig i opgøret med ANC's ledelse.

Hun antydede endda, at det hele er en vestlig konspiration.

- Han vil afslutte, hvad han har begyndt, for han tager ikke imod ordrer fra den anden side af Atlanterhavet.

Sydafrika er den økonomiske motor i Afrika, men under de ni år med Zuma som præsident er dampen gået af økonomien.

Reuters skriver, at banker og mineselskaber er tøvende med at investere, fordi der er politisk usikkerhed og en ødelæggende korruption i landet.

/ritzau/