Prøv avisen

Angolas jernbane genåbner efter 18 år

Det borgerkrigshærgede afrikanske land Angola slikker sine sår og genåbner den første ødelagte jernbanelinje

En jernbanelinje, der blev ødelagt under Angolas 27 år lange borgerkrig, er officielt genåbnet torsdag. Det markerer afslutningen på næsten 20 års lukning af den 112 år gamle linje, der i sin tid blev bygget af kolonimagten Portugal.

De 424 kilometer lange spor mellem hovedstaden Luanda og den østligt beliggende by Malanje er en af de tre hovedstrækninger, der er blevet ødelagt under konflikten og lukkede i 1992.

- Denne jernbane er langt mere moderne, pjankede den 49-årige passager Julia Conde Oliveira, der siger, at hun har taget toget tilbage i kolonitiden. Hun sidder i toget med afgang klokken 05.10 for at besøge Melanje som turist.

Strækningen er den første hovedlinje, der genåbnes under det fire milliarder dollar (22,5 milliarder kroner) store jernbaneprojekt, der er udført af kinesiske firmaer siden afslutningen på Angolas borgerkrig mellem 1975 og 2002.

Angola, som kappes med Nigeria om at være Afrikas førende producent af råolie, har i de senere år afsat store beløb til opgradering af landets infrastruktur.

Kina har spillet en afgørende rolle i genopbygningen ved at tilbyde store kreditter, hvis det afrikanske land hyrede kinesiske firmaer til at udføre opgaverne. Tilbagebetalingen er sket med olie.

Luanda-Malanje-linjen, som skærer igennem tre provinser, blev åbnet i 1909. Genoptagelsen af driften vil ifølge iagttagere give store fordele til landmænd og andre forretningsfolk.