Mindst 68 mennesker er blevet dræbt og over 200 såret ved den somaliske terrorbevægelse al-Shabaabs angreb mod indkøbscentret Westgate i den kenyanske hovedstad, Nairobi.
Terroraktionen begyndte lørdag morgen, hvor centret udover de mange lokale ansatte især var fyldt med vestlige turister og diplomater fra byens mange internationale kontorer. Ifølge terrorbevægelsen er angrebet en del af en større hævnaktion mod Kenya, der i 2011 sendte tropper ind i Somalia for at fravriste al-Shabaab kontrol med store dele af det krigshærgede land:
LÆS OGSÅ: Så blev Nairobi ramt af terror - igen
Kenya har altid været en fjende af det somaliske folk. At Kenya invaderede os var ikke uventet. Det er nu op til dem, om de vil trække deres tropper ud af Somalia eller ej. Hvis ikke de gør det, vil vi angribe kenyanske byer hver eneste dag, siger al-Shabaabs talsmand sheikh Abdul Aziz Abu Muscab, til den arabiske tv-station al-Jazeera.
Siden indkøbscenteret Westgate åbnede for fire år siden, har det været et populært samlingssted for vesterlændinge. Og den vestlige tilstedeværelse er netop hovedårsagen til, at centret var mål for aktionen:
Vi løslod alle muslimer, lige så snart vi fik kontrol over storcentret. Det er et sted, hvor der kommer turister og diplomater fra hele verden, og hvor de kenyanske embedsmænd slapper af og nyder livet. Desuden er det der, jøder og amerikanere shopper. Derfor er vi nødt til at angribe det, siger sheikh Abdul Aziz Abu Muscab.
Siden 1977 har Somalia med enkelte afbrydelser været plaget af borgerkrig. Og siden 2004 har slaget stået mellem den vestligt støttede regering med kenyansk opbakning på den ene side og det militante og ekstremistiske al-Shabaab, der kæmper for en islamisk stat, på den anden side.
I løbet af de seneste år er al-Shabaabs opbakning i det somaliske samfund dalet, i takt med at organisationens aktioner er blevet mere og mere skrupelløse og desperate.
Ifølge Joakim Gundel, der bor og arbejder i Nairobi som Somalia-analytiker ved Sahan Research Center, er årsagen til, at angrebet er foretaget i Kenya, at al-Shabaab har mistet terræn i Somalia:
Som følge af at al-Shabaab er i defensiven og har mistet kontrollen med den vigtige base i den sydlige by Kismayo, har man nu erklæret hævn mod Kenya. Organisationen er meget splittet efter en række interne opgør, der er endt med, at den meget ekstreme Ahmed Abdi Godane har påberåbt sig lederskabet. Angrebet i Nairobi finder sted for at vise, at man stadig eksisterer. Og ironien er, at et svækket al-Shabaab i Somalia har den konsekvens, at de forsøger at vise styrke uden for, siger Joakim Gundel.
Han modtog selv en advarsel om et forestående angreb i indkøbscentret fra en sikkerhedskilde og nåede at få advaret resten af familien, der ellers var på vej ud for at købe ind. Joakim Gundel vurderer, at der meget vel kan komme lignende angreb i fremtiden. Men mens organisationen tidligere, eksempelvis ved den amerikanske præsident Barack Obamas indsættelse i 2009, har truet med angreb på den vestlige halvkugle, vil al-Shabaab i dag næppe forsøge sig uden for Østafrika:
De har ikke midler til en egentlig krig, men nok til at skabe kaos. Så man kan sagtens forestille sig en række af angreb i Kenya, bare ikke uden for regionen. De har vist, at de kan operere i Uganda, Kenya og måske Tanzania, men andre steder vil de være afhængige af støtte fra andre organisationer, og selv al-Qaeda synes nu, at al-Shabaab er for ekstreme, siger han.