Prøv avisen
Terror i Tyskland

Nynazistisk angreb på synagoge forstærker frygt blandt tyske jøder

”Hændelsen rammer os hårdt og øger på ny opmærksomheden over for trusler mod jøder i Tyskland. Men vi forsøger ikke at lade os gribe af hysteri og i stedet at forholde os så objektivt som muligt til hændelsen, og vi håber på, at politiet hurtigst muligt har held med at fange forbryderne,” siger Uwe Dziuballa, som er bestyrelsesmedlem af den jødiske forening Schalom i byen Chemnitz. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix

En formodet nynazist angreb onsdag en synagoge i østtyske Halle og dræbte to udenfor. Angrebet er den foreløbige kulmination af en række antisemitiske overgreb i Tyskland i de senere år. Hændelsen rammer os hårdt, fortæller jødisk restaurantejer, der selv er blevet overfaldet

I Tyskland siger man ”aldrig igen”, når man taler om det 20. århundredes forfølgelser af jøder. Men onsdag måtte tyske jøder se sig bekræftet i nogle af deres værste anelser, da en bevæbnet, kampklædt gerningsmand angreb en synagoge i den østtyske by Halle og skød og dræbte to mennesker, mens to andre blev hårdt såret af skud. Politiet havde i aftes endnu ikke offentliggjort oplysninger om ofrenes identitet.

Angrebet fandt sted ved middagstid i middelalderbyen i den østtyske delstat Sachsen-Anhalt. Gerningsmanden forsøgte at trænge ind i synagogen, hvor mellem 80 og 100 jøder var samlet for at fejre yom kippur, forsoningsdagen, den vigtigste jødiske højtid. Det lykkedes dog ikke manden at komme forbi vagtmandskabet ved synagogens indgang, og vagterne har dermed formentlig forhindret et blodbad.

”Gerningsmanden skød flere gange mod døren og kastede også med flere molotov-cocktails, fyrværkeri eller granater for at trænge ind. Men døren forblev lukket, Gud beskyttede os. Det hele varede måske 5 til 10 minutter,” fortæller den jødiske menigheds formand, Max Privorozki, til Spiegel Online.

I stedet skød gerningsmanden på synagogens dør og vindue og derefter på folk på gaden. En kvinde blev skudt og dræbt på gaden, og en mand i en nærliggende kebab-restaurant blev også skudt og dræbt på klos hold.

I første omgang forlød det, at en eller flere gerningsmænd var flugt sydover til Bayern. Men i aftes rapporterede flere tyske medier, at der var tale om en enkelt gerningsmand, en 27-årig formodet nynazist fra Martin Luthers fødeby Eisleben i samme delstat, der havde livestreamet angrebet på internettet, og som var blevet anholdt efter at være kørt galt i flugtbilen.

”At der på yom kippur-dagen er affyret skud ved en synagoge, rammer os i hjertet. Vi må alle handle mod antisemitisme i vores land,” skriver Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, på Twitter, mens Sachsen-Anhalts ministerpræsident, Rainer Haseloff, dybt rystet taler om et ”fejt anslag på det fredelige samliv i vores land”.

Den jødiske menighed befandt sig onsdag eftermiddag stadig i synagogen, beskyttet af politiets specialstyrker, mens politiet jagtede flere mistænkte på flugt. Ifølge tv-stationen MDR kastede gerningsmanden også en håndgranat mod en nærliggende jødisk begravelsesplads, hvor granaten eksploderede.

Videooptagelser viser den nu anholdte gerningsmand med hjelm og camouflage-tøj og bærende på et skydevåben. Skud blev også affyret i byen Landsberg 15 kilometer fra Halle, men politiet har onsdag ikke bekræftet, hvorvidt der var en forbindelse mellem de to episoder.

Angrebet får det til at løbe koldt ned ad ryggen på Uwe Dziuballa, som er bestyrelsesmedlem af den jødiske forening Schalom i byen Chemnitz i nabodelstaten Sachsen og indehaver af en jødisk restaurant ved samme navn, som for et år siden blev angrebet med sten og flasker af formodede nynazister.

”Hændelsen rammer os hårdt og øger på ny opmærksomheden over for trusler mod jøder i Tyskland,” siger han til Kristeligt Dagblad.

”Men vi forsøger ikke at lade os gribe af hysteri og i stedet at forholde os så objektivt som muligt til hændelsen, og vi håber på, at politiet hurtigst muligt har held med at fange forbryderne,” siger Uwe Dziuballa.

Angrebet på den tyske synagoge er den foreløbige kulmination af en række antisemitiske overgreb i Tyskland i de senere år. Israelske turister er blevet angrebet i Berlin, fordi de talte hebraisk, en rabbiner er blevet spyttet på, en ung mand er blevet pryglet med et bælte, fordi han bar en jødisk kippa på hovedet. Cirka hver anden uge bliver en jødisk gravplads ifølge politiets opgørelser udsat for hærværk i Tyskland, og så sent som i fredags forsøgte en mand bevæbnet med en kniv at trænge ind i den nye synagoge i Berlin. Manden blev anholdt, men allerede dagen derpå sat på fri fod. En beslutning, som ifølge formanden for Jødernes Centralråd i Tyskland, Josef Schusterm er en forsømmelse fra myndighedernes side.

”Den hurtige løsladelse af gerningsmanden er ufattelig. En mand, som udgør en akut fare, bevæger sig rundt på fri fod,” sagde Josef Schuster i en erklæring i mandags.

Antisemitismen i Tyskland er taget til i en grad, at den tyske regerings kommissær for antisemitisme, Felix Klein, for blot en måned siden opfordrede myndighederne til at optrappe indsatsen til beskyttelse af tyske jøder. Han har før advaret om, at det ikke er tilrådeligt at bære kippa i bestemte kvarterer i tyske storbyer.

Den voksende trussel mod jøder er imidlertid ikke kun et tysk fænomen. Angrebet på synagogen i Halle finder sted i en tid, hvor jøder i hele Europa i stigende omfang oplever trusler, chikane og fysisk vold. 9 ud af 10 europæiske jøder mener, at antisemitisme er vokset de seneste fem år, viser den hidtil mest omfattende rapport om emnet fra 2018. Jødehadet kommer fra muslimske indvandrere og fra den yderste venstre- og højrefløj.

Den tysk-jødiske intellektuelle forfatter og debattør Henryk Broder ser det seneste angreb som udtryk for et Tyskland, der i stigende grad bevæger sig mod lovløshed.

”Hvad mig selv angår, er jeg med mine 73 år for gammel til at bekymre mig. Men Tyskland er på vej til at blive en fejlslagen stat. Angrebet i Halle – uanset hvem der står bag – er endnu et skridt i denne retning,” siger han og peger på, at politiet kommer til kort over for kriminalitet begået af højre- og venstreekstremister såvel som af indvandrergrupper, samt at Tyskland er blevet stærkt polariseret, efter at landet siden 2015 har taget imod over en million asylansøgere.

Angrebet i Halle sker, to dage efter at en stjålet lastbil kørte frontalt ind i adskillige biler i Limburg ved Frankfurt. En 32-årig syrisk mand er mistænkt for at stå bag hændelsen, som førte til mindre skader på en række personer, og politiet efterforsker, om der er tale om islamistisk terror. Højreekstremister har også stået bag angreb på jødiske institutioner i Tyskland.

Landets værste terrorangreb i nyere tid er imidlertid angrebet på et julemarked i Berlin i 2016, hvor en tunesisk afvist asylansøger kørte en lastbil ind i menneskemængden og dræbte 12 personer.