Angreb på udviklingshjælpen er blevet en del af værdikampen efter Brexit

Britiske konservative vil skabe en glorværdig fremtid ved at hente penge til fredsbevarende operationer fra udviklingshjælp samt betale for, at BBC World Service fremmer britiske værdier, når skilsmissen fra EU er en realitet

Tidligere udenrigsminister og Brexit-forkæmper Boris Johnson giver sin støtte til rapporten, der er udgivet af den nykonservative britiske tænketank Henry Jackson Foundation, og hovedforfatteren er det konservative parlamentsmedlem Bob Seely.
Tidligere udenrigsminister og Brexit-forkæmper Boris Johnson giver sin støtte til rapporten, der er udgivet af den nykonservative britiske tænketank Henry Jackson Foundation, og hovedforfatteren er det konservative parlamentsmedlem Bob Seely. Foto: Rui Vieira/Ritzau Scanpix.

Et hårdt angreb på principperne for udviklingshjælp er centralt i det oplæg til Storbritanniens globale rolle efter Brexit, som landets konservative højrefløj har lanceret i denne uge.

Tidligere udenrigsminister og Brexit-forkæmper Boris Johnson giver sin støtte til rapporten.

”Efter Brexit er Storbritannien klar til at tage sin plads i WTO (verdenshandelsorganisationen, red.), som den store forkæmper for frihandel, og Storbritannien vil være i stand til at leve op til rollen som en global spiller,” fastslår Boris Johnson ved præsentationen i parlamentet.

Rapporten er udgivet af den nykonservative britiske tænketank Henry Jackson Foundation, og hovedforfatteren er det konservative parlamentsmedlem Bob Seely.

Han taler om en glorværdig fremtid, hvor det ikke mindst er den såkaldte anglosfære med Canada, Australien og New Zealand, som briterne fremover skal dyrke et meget tættere forhold til og gøre til en ny global magtfaktor.

Det er imidlertid rapportens angreb på den britiske udviklingspolitik, som har skabt størst opmærksomhed. Forfatterne vil gøre dramatisk op med den måde, som udviklingsmidlerne, der udgør 0,7 procent af bruttonationalindkomsten, fordeles på.

”Det er ikke et angreb på udviklingsministeriet, og hvor mange penge de får. Vi mener bare, at det kan gøres meget mere effektivt,” siger Bob Seely, som ikke vil røre ved penge til sygdomsbekæmpelse og hjælp til at give folk i udviklingslande bedre sanitære forhold.

Men han mener, at alt for mange penge bliver spildt på administration på vejen fra det britiske ministerium gennem udviklingsorganisationer, før de når de mennesker, der reelt har brug for hjælpen.

Mest kontroversielt vil den konservative højrefløj have, at fredsbevarende militære indsatser skal finansieres over udviklingshjælpen og ikke fra forsvarsbudgettet. Det andet kontroversielle element er at bruge udviklingsmidler til at gøre radio og tv fra BBC World Service endnu mere global.

”Vi ser, at statsstøttede kanaler som russiske RT og iranske Press TV får mere indflydelse. Men de er regeringsstemmer. Vi skal have BBC som en global stemme for integritet, som også kan nå ind i lande med totalitære regimer,” lyder visionen fra Bob Seely, der blandt andet peger på, at RT i dag har større indflydelse i Latinamerika end BBC World Service.

Rapporten er et indspark i værdidebatten om, hvad der skal forme britisk udenrigs- og udviklingspolitik efter Brexit. Men der er ikke umiddelbart støtte at hente hos partifællerne i Theresa Mays regering, som sendte fængselsminister Rory Stewart på banen for at kommentere rapporten.

”Jeg vil modstå tanken om at ændre målsætningen for vor udviklingshjælp, særligt fordi vi er ved at trække os fra Den Europæiske Union, og det er derfor vigtigt for Storbritannien at demonstrere, at vi fortsat er en markant international aktør,” siger ministeren til avisen Daily Mail.

Mere sarkastisk er den tidligere konservative udviklingsminister David Mitchell, som sammenligner Boris Johnsons angreb på udviklingsministeriet som en middelalderlig pirat, der har øjnene rettet mod en spansk galej lastet med guldbarrer.