Antallet af had-forbrydelser er fordoblet siden Brexit

Racistiske og hadefulde kommentarer og overgreb er mere end fordoblet i antal, efter at briterne stemte for at forlade EU

Ifølge nye tal fra politiet er der siden den engelske folkeafstamning sket en markant stigning i antallet af hadforbrydelser, som er rettet mod fremmede.
Ifølge nye tal fra politiet er der siden den engelske folkeafstamning sket en markant stigning i antallet af hadforbrydelser, som er rettet mod fremmede. Foto: Klaus-Dietmar Gabbert.

Den indre svinehund er sluppet løs hos nogle briter efter folkeafstemningen om Brexit for en måned siden. Ifølge nye tal fra politiet er der siden sket en markant stigning i antallet af hadforbrydelser, som er rettet mod fremmede. Det dækker over alt fra graffiti på bygninger, som huser eksempelvis polakker, til tilråb som ”skrid hjem”.

”Folkeafstemningen har fået folk til at føle, at de har ret til at gøre ting, som, vil jeg understrege, er ulovlige,” sagde vicekommissær Craig Mackey fra Scotland Yard på et pressemøde i onsdags.

Politiet har gjort status og noteret en fordobling i forhold til tiden før folkeafstemningen, der endte i et snævert ja til at forlade EU efter en valgkamp, hvor indvandring var et af de dominerende emner, nu da op imod tre millioner personer fra andre EU-lande bor i Storbritannien.

Rapporterne om overgreb kommer fra hele landet. I Plymouth var ægteparret Adam og Gabriella Abrahamovic ofre for en brandstiftelse. Ukendte gerningsmænd satte ild til deres træskur.

Familien kom til Storbritannien for 10 år siden, og det var parrets 14-årige datter, der fandt en seddel ved deres hoveddør med den klare trussel:

”Rejs hjem til jeres f... land, ellers er familien de næste.” Bogstaverne var på klassisk vis klippet ud af aviser.

”Det er, fordi vi er fra et andet land. Vi er oprindeligt fra Polen, og vi er meget stolte af det, men vi har nu været her så længe, at vi betragter det som vort hjem,” har parrets 22-årige datter Ewa fortalt avisen The Independent.

I hovedstaden London er over 400 personer blevet afhørt i forbindelse med hadforbrydelser siden folkeafstemningen. Ifølge Craig Mackey består chikanen primært af tilråb og hærværk, men der har også været mere alvorlige voldelige overgreb.

Selvom mange anmeldelser er rettet mod arbejdere fra det gamle Østeuropa, har stemningen også ramt folk med farvet hud.

Den 25-årige Arfar Farooq oplevede således på et undergrundstog, hvordan en fuld mand strakte højre arm frem i en nazihilsen til en skræmt kvinde med tørklæde og sagde, at ”dette er vores land, rejs hjem”. Hvilket fik Arfar Farooq til at udfordre manden. ”Dette er også mit land, hvor vil du have, jeg skal rejse hen?”, spurgte hun.

Hun er chokeret over den åbne chikane på et tog.

”Jeg tror ikke, at Storbritannien pludselig er blevet mere racistisk, men jeg tror, at racister nu har den opfattelse, at halvdelen af befolkningen er enige med dem, så de derfor kan sige, hvad de vil, med en større selvsikkerhed,” siger Arfar Farooq til avisen London Evening Standard.

Londons Labour-borgmester Sadiq Khan, der selv har oplevet racisme på grund af sin pakistanske familiebaggrund, er bekymret over de nye tal.

”Jeg vil simpelthen ikke tolerere hadforbrydelser af nogen som helst slags i London. Vi må stå sammen, og enhver, som ser eller er målet for chikanerende opførsel, skal omgående melde det til politiet,” siger Sadiq Khan til London Evening Standard.