Antikorruptions-parti på fremmarch i Italien

Op til valget på søndag er italienere med dobbelte dagsordener under pres. Et nyt parti vil gøre op med korruptionen, og det ser ud til at blive det tredjestørste parti i parlamentet

Antikorruptionspartiet M5S er nået langt siden 2009, hvor det blev stiftet af den karismatiske og landskendte komiker Beppe Grillo. I går trak partiet således tusinder af tilhørere ved et valgmøde i Torino. –
Antikorruptionspartiet M5S er nået langt siden 2009, hvor det blev stiftet af den karismatiske og landskendte komiker Beppe Grillo. I går trak partiet således tusinder af tilhørere ved et valgmøde i Torino. –. Foto: Alessandro di MarcoEPA.

Lader man blikket glide rundt i byrådssalen i Milano, blandt mørke trævægge og røde plysstole, falder det på mænd og kvinder i grå jakkesæt. Men ét sted bliver den ellers ensartede udsigt forstyrret. En fyr med viltert, krøllet hår og strikket trøje sidder på en af pladserne, der er tilegnet byrådsmedlemmerne. Han hedder Mattia Calise, er 22 år og repræsenterer partiet Movimento 5 Stelle (M5S).

M5S blev nationalt kendt i maj sidste år, da det vandt borgmesterposten i byerne Sarego, Mira, Comacchio og Parma. I oktober gjorde det sig endnu mere bemærket, da det blev det parti, der fik flest stemmer til regionalvalget på Sicilien. Her har det nu 15 ud af 80 sæder i regionsrådet. Det var et stort spring, når det i meningsmålinger i begyndelsen af året kun stod til at få omkring fire procent af stemmerne. Partiet er nået langt siden 2009, hvor det blev stiftet af den karismatiske og landskendte komiker Beppe Grillo.

Lige så anderledes som Mattia Calise ser ud i forhold til de andre politikere i byrådet i Milano, lige så anderledes er M5S fra de etablerede partier. Det adskiller sig fra de andre, fordi det vil gøre de politiske processer mere gennemsigtige og dæmme op for den politiske korruption. Det taler til mange italienere, for hvem det meste politik hænger sammen med korruption, og kun 15 procent har tillid til de politiske partier.

Mattia Calise har siddet i byrådet i Milano i halvandet år. Han er kun en ud af 40 byrådsmedlemmer, men han bliver lagt mærke til. Det er en del af M5S politik om mere gennemsigtighed, at byrådsmøder skal sendes direkte på internettet. Calise har skabt røre blandt de andre byrådsmedlemmer i Milano ved ikke bare at filme møderne, men også at filme politiske samtaler uden for salen, hvor de rigtige forhandlinger ofte foregår.

Politikerne har allerede taget en beslutning, før de kommer ind i salen. Så står de derinde og diskuterer, men det er rent skuespil, siger Francesco Dal Molin, der er 37 år og it-konsulent.

LÆS OGSÅ:Krisen har gjort Italien til et land i opbrud

For et år siden meldte han sig ind i M5S. Han har altid godt kunne tænke sig at lave politisk arbejde, men det er først nu, han har fundet et parti, han brød sig om. For ham er et af vigtigste projekter at ændre den politiske metode.

Der er en helt særlig måde at føre politik på i Italien. Det minder om fodbold, partierne forsøger ikke at blive enige om en sag, de kæmper om den i stedet for. Det er en ting, som jeg godt kunne tænke mig at ændre. Det er vejen frem.

M5S popularitet voksede hurtigt i løbet af det seneste år. Det hænger sandsynligvis sammen med, at 2012 bød på en række afsløringer af politiske korruptionsskandaler. Selv partiet Italia di Valore, der i de seneste 10 år har haft rollen som antikorruptions-parti, er indblandet i en korruptionssag. Lederen, Antonio Di Pietro, havde heltestatus i 1990erne for sit arbejde som anklager mod korrupte politikere. Nu bliver han selv anklaget for at have brugt partiets penge til private in-teresser.

Selvom Di Pietro nægter sig skyldig, er hans ry blevet plettet, og for de vælgere, der vil støtte kampen mod de kriminelle politikere, er det M5S, der står tilbage. Den seneste meningsmåling fra december viser, at 13,8 procent af vælgerne vil stemme på M5S til næste valg.

Francesco Dal Molin ser M5S som en bevægelse, der forbinder den politiske verden til den verden, som den almindelige italiener lever i. Han mener, at de politiske problemer har rødder i en alt for stor afstand mellem politikere og almindelige mennesker.

Politikere lever på en anden planet. De har ikke kontakt med normale mennesker, der lever normale liv. En ideel politiker vil være en, som ikke er involveret alt for længe i politisk arbejde. Er man det, mister man kontakten til det virkelige liv. De gode politiske idéer kommer fra hverdagslivet.

En kritik fra modstandere af M5S er, at medlemmerne er lidt for almindelige mennesker, fordi de er uden erfaring med det politiske liv. Manlio Di Stefano er 31 år og it-konsulent. Han har været medlem af bevægelsen siden den startede, og for ham er det lige præcis den manglende politiske ekspertise, der er M5S fordel.

Det er netop vores styrke, at vi ikke er etablerede politikere. Vi ved ikke, hvordan man spiller spillet, som de gør.

En der har fået gode politiske idéer fra hverdagslivet er Giulio Detto. Han er 48 år og har været arbejdsløs siden 2007, fordi ejeren af det firma, han arbejdede i, med vilje lod det gå konkurs. Efter M5S succés ved regionalvalget på Sicilien besluttede Detto at melde sig ind i partiet. Han har selv efterforsket sagen omkring hans arbejdsplads, der gik konkurs, og han håber, at hans viden kan være med til at ændre lovgivningen. Men Giulio Detto er ikke helt så positivt indstillet over for M5S som Francesco Dal Molin og Manlio Di Stefano. Han synes ikke, at de andre medlemmer i partiet har stort nok kendskab til det, de kæmper imod.

Jeg meldte mig ind, for at opnå retfærdighed. Men indtil videre synes jeg ikke, der er sket de store ændringer. Jeg har besluttet mig for at blive et år i bevægelsen, og hvis ingenting har ændret sig, melder jeg mig ud igen. Forskellen på de andre og mig er, at de bare snakker om det, de har læst om i medierne. Jeg har faktisk oplevet korruptionen.

Mauro Barisione er politisk sociolog ved Milano Universitet. Ligesom Detto har han et mere kritisk blik på M5S. Han ser flere udfordringer for partiet, hvis det skal klare sig godt ved valget på søndag.

De har ikke erfaring med valgkampagner, og så er de ikke lige så godt organiseret som de etablerede partier. Når der er valgdebatter i fjernsynet, er det en stor udfordring for dem, fordi de ikke er vant til at begå sig i dem. Man skal også huske at tænke på, at det kun er omkring halvdelen af italienerne, der har adgang til internettet, hvor bevægelsens aktiviteter primært foregår. Det begrænser deres kontakt til vælgerne.

Det er ikke bare ydre udfordringer, partiet står over for. Der er også en risiko for, at partigrundlægger Beppe Grillo spænder ben for partiets popularitet.

Ifølge Barisione skriver de italienske medier generelt pænt om M5S medlemmer, blandt andet fordi nogle af dem udgør avisernes læsere, men de fremstiller ofte Grillo i et negativt lys. Han bliver omtalt som en diktator, der bare vil opildne masserne. Grillo har senest selv hældt benzin på det bål ved at ekskludere to medlemmer, han mente forholdte sig for kritisk til partiets grad af demokrati. Det er ikke første gang, Grillo har ekskluderet medlemmer af partiet, og han bliver kritiseret for at anvende ikke-demokratiske metoder, der ikke stemmer overens med, at han står for et parti, der ønsker bedre demokrati.

Manlio Di Stefano fortæller, at der internt i partiet er en del stridigheder om, hvorvidt Grillo skal være partiets ansigt udadtil eller ej. Selv vil han gerne have, at Grillo beholder sin rolle lidt endnu.

Jeg synes, det er vigtigt, at vi på et tidspunkt står selv uden Grillo. Men nu er det for tidligt. Vi er nye, og vi skal vokse os stærkere. Lige nu er det vigtigt, at vi har hans regler at forholde os til.

For Francesco Dal Molin er kritikken af Grillo et tegn på, at M5S bliver misforstået.

Alle angriber ham, men det viser kun, at de ikke forstår, hvem vi er, og hvad vi står for. Grillo er bare en komiker, der lige nu fungerer som en vigtig megafon for bevægelsen. De traditionelle partier har stærke ledere med stor autoritet. Lidt ligesom paven i kirken. Men i vores bevægelse er det anderledes. Alle har en stemme og kan stille forslag om, hvilke sager vi skal arbejde med hvordan.

Ifølge Barisione er M5S ikke nødvendigvis et forbigående fænomen, og det er ikke dækkende at kategorisere det som et traditionelt protest-parti. Det er en del af en moderne global politisk trend.

Det er ikke første gang i Italien, at man ser en bevægelse, der er imod de etablerede politikere, men denne gang er den indflydelsesrig. Det er der forskellige mulige grunde til. I flere politiske systemer verden over bliver der indført mere direkte demokrati, for eksempel i form af folkeafstemninger og primærvalg. Der er kommet mere deliberativt demokrati, hvor målet er en større inddragelse af borgerne. Og så er der sket en styrkelse af sociale bevægelser, fordi de anvender de sociale medier. Det er den kontekst, man skal læse Movimento 5 Stelle ind i. Motivationen bag er en genfortolkning af demokratiet. Det handler om en større kvalitet af demokrati.