Antisemitisme er den store ubekendte ved valget i London-kredsen Golders Green

Valgkredsen Finchley and Golders Green i London er en miniudgave af de store emner i den britiske valgkamp op til valget på torsdag. Det handler om Brexit, antisemitisme, partiskifter og om, hvorvidt der er tillid til Boris Johnson og Jeremy Corbyn

De Liberale Demokrater satser på, at det med tidligere parlamentsmedlem for Labour, Luciana Berger, kan skabe et overraskende resultat i London-kredsen Finchley and Golders Green. Her ses hun sammen med kredsens nuværende konservative parlamentsmedlem Mike Freer i midten og Ross Houston fra Labour til højre ved Alyth-synagogens velbesøgte tværreligiøse valgmøde i den forgangne uge, hvor rabbiner Josh Levy (tv.) byder velkommen. – Foto: Alyth Synagogen.
De Liberale Demokrater satser på, at det med tidligere parlamentsmedlem for Labour, Luciana Berger, kan skabe et overraskende resultat i London-kredsen Finchley and Golders Green. Her ses hun sammen med kredsens nuværende konservative parlamentsmedlem Mike Freer i midten og Ross Houston fra Labour til højre ved Alyth-synagogens velbesøgte tværreligiøse valgmøde i den forgangne uge, hvor rabbiner Josh Levy (tv.) byder velkommen. – Foto: Alyth Synagogen.

Ved indkørslen står en vagt i en selvlysende vest, og alle skal krydses af på den officielle liste, inden tasker bliver kigget igennem. Først da bliver der trykket på knappen, som lukker folk ind gennem gitterporten. Midt på vejen står tilmed en tung firehjulstrækker, som skal sikre, at ingen andre biler kan brage ind i køen af mennesker denne aften foran Alythsynagogen i Golders Green i det nordlige London.

Indenfor holder synagogen for fjerde gang tværreligiøst valgmøde i forbindelse med et parlamentsvalg – og aldrig tidligere har interessen været så stor. 400 er lukket ind i varmen på denne kolde decemberaften, mens andre 100 står ude i kulden på en venteliste.

Siden valgkredsen blev etableret i 1997, har opgøret her stået mellem De Konservative og Labour. Arbejderpartiet sad på kredsen indtil 2010, hvor den blev overtaget af den konservative Mike Freer, der har nu har været parlamentsmedlem de seneste ni år.

Da De Liberale Demokrater stod stærkest, fik de 17 procent af stemmerne. Men det er den tredje kandidat fra netop De Liberale Demokrater, som op til torsdagens britiske valg skaber så stor opmærksomhed om kredsen – og også denne aftens valgmøde.

Partier har opstillet Luciana Berger, der allerede er medlem af parlamentet, men hidtil har været valgt for Labour i Liverpool. Hun smækkede tidligere på året med døren, da hun forlod partiet i protest imod partileder Jeremy Corbyn og ikke mindst den antisemitisme, som hun som jødisk parlamentariker oplevede blev brugt direkte mod hende.

I valgkredsen Finchley and Golders Green er der mange jødiske stemmer, og blandt tilhørerne bærer mange af mændene den traditionelle kippa.

Dermed er valgkredsen også en lakmustest på, om hele debatten om antisemitisme i Labour er nok til rykke vælgerne så langt, at de stemmer på en kandidat fra et parti, som aldrig har haft den store opbakning i kredsen her. Den virkelighed er kandidaten fra Labour, Ross Houston, sig kun alt for bevidst om.

”Jeg vil gerne undskylde for, hvordan mit parti har håndteret antisemitismen. Luciana Berger har været udsat for en forfærdelig chikane, og jeg forstår, hvorfor hun forlod partiet. Andre af mine gode venner har også forladt Labour, og jeg er ikke tilfreds, før de føler, at de kan vende tilbage,” siger Ross Houston indledningsvis, efter at præsten fra den lokale katolske kirke og en kvindelig rabbiner sammen har forrettet en tværreligiøs bøn, som forsamlingen kvitterer for med et højlydt ”amen”.

Til BBC har Luciana Berger fortalt, hvordan hele sagen har betydet, at hun er gået fra at være en almindelig politiker til altid at være en jødisk politiker. Det var aldrig meningen, men har nu udviklet sig til at være hendes trumfkort her i Golders Green.

”Jeg forlod Labour, fordi jeg er jødisk, og fordi jeg vil blive i EU. Labour er under Jeremy Corbyn blevet institutionelt antisemitisk,” siger Luciana Berger, mens Kristeligt Dagblads ældre sidemand råber ”hørt, hørt”.

Han klapper ellers mest ivrigt, når det nuværende konservative parlamentsmedlem Mike Freer har ordet. Og Mike Freer er tydeligvis bevidst om, at debatten om antisemitisme er noget, han skal lade de to andre kandidater slås om, og han nøjes med at sige, at De Konservative har en kontant politik.

”Vi håndterer folk og smider dem ud, hvis de er islamofobiske, homofobiske eller antisemitiske,” lyder en af hans bemærkninger efter at have undveget den del af spørgsmålet, hvor der blev henvist til, at premierminister Boris Johnson har omtalt muslimske kvinder i burka som ”postkasser”, fordi der kun er en sprække i klæderne ved øjnene.

Selvom Mike Freer de seneste ni år er valgt med komfortable flertal, er spørgsmålet om Brexit hans akilleshæl. Et stort flertal af vælgerne i kredsen er for at blive i EU – og det førte Mike Freer også kampagne for op til folkeafstemningen i 2016. Men siden har han bakket op om først premierminister Theresa May og dernæst hendes efterfølger Boris Johnson og deres respektive skilsmisseaftaler om Brexit med EU.

”Med mig får I en demokrat. Jeg respekterer, at min kreds stemte for remain (at blive, red.), men også at landet som helhed stemte for Brexit. Jeg tror, at vi vil se optøjer, hvis vi ikke respekterer resultatet,” siger Mike Freer.

For Luciana Berger handler det til gengæld om at ændre resultatet af folkeafstemningen, hvilket er hendes andet trumfkort.

”Flertallet i denne kreds skal have deres stemme repræsenteret i parlamentet af en kandidat, der fortsat kæmper for remain. Og vi skal have en ny folkeafstemning, for folket skal også stemme om resultatet af en aftale,” fastslår Luciana Berger.

Det sidste er Labours Ross Houston enig i, og han er bekymret over effekten af den polariserede debat om Brexit, som efter nok en udskydelse nu er planlagt at finde sted den 31. januar.

”Brexit har forgiftet debatten og ført til en usund nationalisme,” advarer han.

Blandt tilhørerne i synagogen er David Barett, og han mener, at alle tre kandidater var imponerende.

”Jeg har endnu ikke besluttet mig. Men jeg er remainer, så det bliver helt sikkert ikke konservativt. Men hvis Boris Johnson var lidt mere som Mike Freer, så ville jeg overveje det,” siger han.

Dermed er der kun Labour og De Liberale Demokrater tilbage.

”Antisemitismen i Labour gør, at jeg har det svært med dem. Men jeg kan bedre lide deres Brexit-politik, mens jeg ikke bryder mig om, at De Liberale Demokrater bare vil tilbagekalde udmeldelsen, som om folkeafstemningen ikke har fundet sted,” siger David Barett.

En af de andre tilhørere er Kate, som ikke vil have sit efternavn i avisen.

”Jeg er fortsat uafklaret. Jeg har altid været lidt af en flydende vælger. Men det bliver ikke konservativt, og jeg må sige, at jeg var imponeret over Labours kandidat, som jeg syntes havde megen integritet. Men jeg har ikke besluttet mig endnu,” lyder kommentaren, som altså holden døren på klem for Luciana Berger og De Liberale Demokrater, der håber, at kombinationen af Brexit og debatten om antisemitisme kan skabe et overraskende resultat på torsdag i Finchley and Golders Green.