Antisemitismen er blevet islamiseret

Selvom antisemitismen har sine rødder i Vesten, er stærkt og racistisk jødehad meget udbredt i muslimske lande. Kritik af Israel gøres ofte til en generel kritik af jøder

En irakisk mand holdet en plakat med Hizbollahs leder Sayyed Hassan Nasrallah under en anti-israelsk protest i Basra, august 2006. Hizbollah er med til at tilsættes de anti-israelske følelser generaliserende og anti-jødiske udtalelser.
En irakisk mand holdet en plakat med Hizbollahs leder Sayyed Hassan Nasrallah under en anti-israelsk protest i Basra, august 2006. Hizbollah er med til at tilsættes de anti-israelske følelser generaliserende og anti-jødiske udtalelser. Foto: ATEF HASSAN.

Mens man i Danmark og resten af Europa diskuterer den stigende antisemitisme, har det samtidig været en udbredt antagelse, at arabere ikke kan være anti-semitter, fordi de selv er semitter.

Tesen holder imidlertid ikke i mellemøstlig sammenhæng. For i de fleste arabiske og andre muslimske lande i Mellemøsten er antisemitismen i dag udbredt og toneangivende. I de førende medier, religiøse lederes taler og mange mellemøstlige politikeres retorik er den antisemitiske tone meget dominerende.

Årsagen er ifølge den anerkendte islam-ekspert Bernard Lewis, at de europæiske idéer er blevet adopteret af vor tids islamister, der blander kritik af Israel med klassisk antisemitisme.

– Den europæiske antisemitisme var oprindelig fremmed for islamisk tradition, siger Bernard Lewis.

– Men i forskrækkende omfang har europæisk antisemitisme, nazisternes værste opfindelser og dem, der kom før dem, undergået en slags islamisering i løbet af de seneste årtier, siger han.

Ifølge Bernard Lewis har den stigende antisemitisme blandt muslimer rødder i det anstrengte forhold til Israel og den fastkørte fredsproces. Men de anti-israelske følelser tilsættes generaliserende og anti-jødiske udtalelser og bliver på den måde til rendyrket antisemitisme.

I palæstinensisk talemåde bliver israelere ofte kun omtalt som jøder. Og i religiøse lederes dundertaler har fjenden ændret sig fra at være zionist til at være jøde i bred forstand. En person, der omtales som grundlæggende ond og korrupt. Hamas-bevægelsen omtaler Zions ældre protokoller i sit manifest. Hizbollah i Libanon bekæmpede for nylig et initiativ til at gøre Anne Frank til en del af pensum i skolerne, og på syrisk, iransk, egyptisk og saudiarabisk tv er det almindeligt at se statsstøttede tv-serier, der omtaler jøder som aber, svin eller roden til alle internationale sammensværgelser. Som om der er gået en slags mode i at udtrykke sig antisemitisk i en række muslimske lande.

Robert Wistrich, der er leder af Det Hebraiske Universitets Holocaustcenter, er meget bekymret over udviklingen. Især fordi den stigende antisemitisme blandt muslimer ikke efter hans opfattelse vækker nogen særlig opsigt i Europa. Dette til trods for at retorik, karikaturer og udtalelser om jøder fra den muslimske verden til fulde kan måle sig med den værste nazistiske propaganda.

– Den vestlige verden vender det blinde øje til de mulige konsekvenser, denne hadefyldte kultur har og kan få. Lige som den gjorde for 70 år siden, siger Robert Wistrich, der beklager, at holocaust ikke har formået at sætte en stopper for antisemitismen.

allan@kristeligt-dagblad.dk

LEDER SIDE 16

debat SIDE 16