Appel til Menneskerettigheds-domstolen forlænger livet for britisk dreng

Retten i Strasbourg er forældres sidste mulighed for at omstøde lægernes beslutning om at slukke respiratoren, der holder deres 12-årige hjernedøde søn Archie i live

Hollie Dance mødes med pressen foran Royal London Hospital i Whitechapel i det østlige London, hvor hendes 12-årige søn Archie Battersbee er indlagt, den 3. august 2022.
Hollie Dance mødes med pressen foran Royal London Hospital i Whitechapel i det østlige London, hvor hendes 12-årige søn Archie Battersbee er indlagt, den 3. august 2022. Foto: Dominic Lipinski/PA Images/Ritzau Scanpix.

Familien til den 12-årige britiske dreng Archie Battersbee nægter at opgive håbet. Drengen har ikke været ved bevidsthed siden den 7. april, hvor han blev fundet på sit værelse med en løkke om halsen.

Familien tror, at han havde taget imod en udfordring på sociale medier, hvor man skal få sig selv til at besvime kortvarigt. For Archie Battersbee gik det helt galt, og han mistede iltforsyningen til hjernen. 

Han har siden været indlagt på The Royal London Hospital i det østlige London. Tilbage i maj konkluderede lægerne, at der ikke var nogen mulighed for, at drengen ville vågne igen. 

Moderen Hollie Dance har sammen sin fraskilte mand nægtet at acceptere lægernes anbefaling af, at man slukker for maskinerne, der holder drengen i live. Sagen er gået så meget i hårdknude, at parterne har været hele vejen gennem retssystemet, hvor dommerne har bakket lægerne op i, at der ikke er noget håb for drengen. 

Tirsdag lige før klokken 18 afviste den britiske højesteret at tage sagen op, og familien fik til klokken 10 onsdag formiddag til at rejse sagen ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, hvad forældrene nu har gjort, og domstolen er gået i gang med at behandle deres anmodning. Det er dog uvist, om domstolen vil tage sagen op, og hvor meget tid det giver familien at løbe på. 

Efter den seneste afgørelse skulle der ellers være slukket for respiratoren onsdag klokken 12, men lægerne vil nu ifølge avisen Daily Mail ikke foretage sig yderligere, indtil de sidste retslige udeståender er afklaret.

”Nu håber vi på og beder for, at Menneskerettighedsdomstolen vil se positivt på vores anmodning. Vi vil ikke opgive Archie før helt til sidst,” siger Hollie Dance i en pressemeddelelse udsendt af den kristne organisation Christian Concern, der gennem det tilknyttede Christian Legal Center hjælper forældrene i deres kamp ved domstolene. 

Trods lægerne og domstolene tror familien stadig på, at det er muligt at se en forbedring i Archie Battersbees tilstand. 

Hollie Dance har fortalt tv-stationen Sky News, at familien er blevet kontaktet af læger i Japan og Tyrkiet, der mener, at de kan hjælpe drengen. 

Som Gorm Greisen, neonatal-læge på Rigshospitalet og tidligere formand for Det Etiske Råd, forklarer over for Kristeligt Dagblad, ville drengen efter danske regler blive betragtet som død.

Sådanne stridigheder mellem forældre og læger er stort set ukendte i Danmark, og det er der ifølge Ole Hartling, tidligere overlæge og tidligere formand for Det Etiske Råd, en god forklaring på.

”Jeg tror, det hænger sammen med den dialog, vi i Danmark har med patienter og pårørende, som er mere inddragende. Og de pårørende må aldrig opleve, at det er dem, der træffer beslutningen,” understreger Ole Hartling med tilføjelsen, at lægerne altid er på livets side, men ikke for enhver pris.

Har du selvmordstanker, kan du kontakte Livslinien på telefon 70 201 201.