Prøv avisen

Arabisk kritik hagler ned over Netanyahu

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, tegner og fortæller og forklarer, at hvis han vinder valget på tirsdag, vil han annektere en del af Vestbredden, som Israel har holdt besat siden 1967. Foto: Menahem Kahana/Ritzau Scanpix

Der er valgkamp i Israel, og premierminister Netanyahu har kastet en plan om at annektere dele af Vestbredden på bordet. Vreden vokser i de arabiske nabolande.

Etnisk udrensning og aggression.

Det er nogle af de ord, som arabiske ledere bruger om Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og hans indslag i den israelske valgkamp om annektering.

Han vil gennemtvinge "et Storisrael i hele det historiske Palæstina og udføre en etnisk udrensnings-dagsorden", erklærer Hanan Ashrawi, tidligere fredsforhandler og nu blandt lederne i Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO).

Udenrigsministrene i Den Arabiske Liga har også haft den skarpe pen fremme.

- Ligaen regner hans meddelelse for en alvorlig udvikling og en ny israelsk aggression, fordi den erklærer intentionen om at bryde international lov, hedder det i en erklæring.

- Ligaen regner disse meldinger for en underminering af chancerne for ethvert fremskridt i fredsprocessen, og de vil torpedere fundamentet.

Det er Netanyahus tale tirsdag aften, der har udløst kritikken.

Talen blev vist på de israelske tv-stationer. Premierministeren havde taget et landkort med sig og en pegepind.

- I dag meddeler jeg, at det er min hensigt - efter at have dannet en ny regering - at udvide Israels suverænitet til Jordandalen og den nordlige del af Det Døde Hav, sagde Netanyahu fra det højrenationale parti Likud.

Der er valg i Israel på tirsdag. Meningsmålingerne har været kedelige for Netanyahu, der i øvrigt skal i retten kort efter valget i forbindelse med anklager om korruption.

Jordandalen ligger på Vestbredden, som Israel har holdt besat siden 1967.

Det er også her, at palæstinenserne vil have en del af staten "Palæstina"

- Det vil være ødelæggende for muligheden for at genoplive forhandlinger, regional fred og essensen af en tostatsløsning, siger Stephane Dujarric, talsmand for FN, ifølge AFP.

Faktisk har Netanyahu planer om at annektere alle områder med israelske bosættelser på Vestbredden, men det tager længere tid og kræver "maksimal koordinering" med USA, som Netanyahu ifølge Reuters sagde.

- Af respekt for præsident Donald Trump og en stor tro på vores venskab, venter jeg med at udvide suveræniteten her, indtil præsidenten har udsendt sin politiske plan, sagde Netanyahu med henvisning til en længe ventet amerikansk plan for fred mellem israelere og palæstinensere.

Netanyahu regner Trump for en usædvanlig nær ven af Israel. Trump har blandt andet flyttet USA's ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem og anerkendt sidstnævnte som Israels hovedstad.

Jerusalem er et stridspunkt i den israelsk-palæstinensiske proces, da palæstinenserne kræver en hovedstad i den østlige del af byen.

Trump har også anerkendt Israels annektering af Golanhøjderne, som Israel erobrede fra Syrien i 1967.

En del af Jordandalen ligger i Jordan, men Netanyahu pegede "kun" på den del, som ligger på Vestbredden.

Israel og Jordan har en fredsaftale, men også Jordan kritiserer.

Ayman Safadi, Jordans udenrigsminister, skriver på Twitter, at det er "en alvorlig eskalering".

Det saudiarabiske nyhedsbureau SPA skriver, at Saudi-Arabien ønsker et hastemøde for de 57 lande i Organisationen for Islamisk Samarbejde (OIC).

/ritzau/