Arkitekten bag Zimbabwes forfald hyldes som folkehelt

I dag bliver Emmerson Mnangagwa taget i ed som Zimbabwes nye præsident efter i årtier at have kørt et tæt parløb med Robert Mugabe. Det er en dag, han angiveligt har ventet på længe

Emmerson Mnangagwa, også kaldet Krokodillen, blev mødt af begejstrede tilhængere, som her ved Manyame-luft-basen, da han efter to ugers selvvalgt eksil i Sydafrika i onsdags vendte hjem til Zimbabwe. ”Folket har talt. Folkets stemme er Guds stemme. I dag er vi vidner til begyndelsen på et nyt demokrati, der folder sig ud,” sagde han i en tale senere på dagen til flere tusinde tilhængere i hovedstaden, Harare. –
Emmerson Mnangagwa, også kaldet Krokodillen, blev mødt af begejstrede tilhængere, som her ved Manyame-luft-basen, da han efter to ugers selvvalgt eksil i Sydafrika i onsdags vendte hjem til Zimbabwe. ”Folket har talt. Folkets stemme er Guds stemme. I dag er vi vidner til begyndelsen på et nyt demokrati, der folder sig ud,” sagde han i en tale senere på dagen til flere tusinde tilhængere i hovedstaden, Harare. – . Foto: Ben Curtis/AP/ritzau.

Ubarmhjertig, beregnende, frygtindgydende – og yderst tålmodig.

Det er de tillægsord, der går igen i beskrivelserne af Zimbabwes tidligere vicepræsident Emmerson Mnangagwa, der i dag bliver taget i ed som det sydøstafrikanske lands nye præsident efter den 93-årige Robert Mugabe. Her og nu er Emmerson Mnangagwa imidlertid for zimbabwerne blevet til et symbol på forandring og håb, og da han i onsdags vendte hjem til Zimbabwe efter et kort eksil i Sydafrika, var det derfor til en modtagelse som folkehelt.

I årtier har den 75-årige Emmerson Mnangagwa ellers været Mugabes tro følgesvend og håndlanger, indtil Robert Mugabe fyrede ham for at køre sin hustru, Grace Mugabe, i stilling som arv- tager og ny vicepræsident og dermed udløste de seneste ugers politiske drama, der i tirsdags førte til Mugabes tvungne afgang efter 37 år ved magten. Indtil da havde Emmerson Mnangagwa tålmodigt ventet på at afløse Mugabe på præsidentposten, forklarer lektor i sydafrikanske landes politik ved det britiske Leicester Universitet, James Hamill.

”Emmerson Mnangagwa er længe blevet set som det oplagte bud på Mugabes efterfølger, og han har stået bag Mugabe og støttet ham hele vejen fra landets frihedskamp (i 1960’erne og 1970’erne, red.) og gennem knap fire årtiers regering. Han er helt bestemt Mugabes håndlanger og medskyldige i den dårlige regeringsførelse, grusomhederne og valgsnydet, der har fundet sted i de seneste tre årtier,” siger han.

Særligt peger James Hamill på, hvordan Emmerson Mnangagwa i sin daværende egenskab af minister for statssikkerhed var ”en nøgleperson” i blodbadet i 1983-1984 i Matabeleland i det vestlige Zimbabwe, hvor regeringens sikkerhedsstyrker dræbte mindst 20.000 formodede politiske modstandere. En strategi, som Mugabe- styret døbte ”gukurahundi”, der oversat fra shona betyder ”den tidlige regn, der vasker alt snavset væk”.

Ligeledes indtog Emmerson Mnangagwa en afgørende rolle i planlægningen og udførelsen af den bølge af undertrykkelse og statsterror, der blev udøvet i Zimbabwe i 2008, da Mugabe og Zanu-PF tabte valget og derefter udsatte oppositionen for vold, terror og drab med det formål at skræmme vælgerne fra at stemme imod Robert Mugabe.

”Kort og godt har han været en af arkitekterne bag Zimbabwes forfald,” fastslår James Hamill med henvisning til den økonomiske og sociale nedtur, landet har befundet sig i de seneste mange år.

Zimbabwes nye præsident bliver beskrevet som en udemokratisk indstillet politiker med overbevisende lederegenskaber og evnen til at skære igennem. Formentlig vil han hurtigt iværksætte en række overfladiske reformer for at indgyde zimbabwerne og omverdenen indtryk af, at det plagede land går nye tider i møde.

Reelt er Emmerson Mnan-gagwa dog ikke interesseret i nye tider, lyder det fra Zimbabwe-ekspert ved det nordiske Afrika-institut i Uppsala i Sverige, Henning Melber.

”Dét, vi kommer til at være vidner til i den nære fremtid, kan måske bedst beskrives som ’mugabeisme’ uden Mugabe,” siger han med henvisning til Mugabes ufrie regime.

I folkemunde har Emmerson Mnangagwa fået tilnavnet ”ngwena”, der på det lokale sprog shona betyder krokodille. Et dyr, der i Zimbabwe er kendt for sin snigende adfærd, tålmodighed og sine lynhurtige, ubarmhjertige angreb. Tilnavnet fik han under borgerkrigen i Rhodesia.

Som ung sluttede Emmerson Mnangagwa sig til det, som først den britiske kolonimagt og siden den hvide mindretalsregering kaldte for guerrilabevægelsen, men som sorte zimbabwere så som frihedskæmpere og modstandsfolk. Han modtog militærtræning i Kina og Egypten, men blev allerede i en alder af 19 år anholdt og dømt til døden efter at have medvirket til at sprænge et tog i luften. Han undgik kun henrettelse, fordi han var under 21 år. I stedet tilbragte han 10 år i fængsel, hvor han mødte Robert Mugabe, og hvor de to grundlagde deres lange arbejdsfællesskab og venskab.

Emmerson Mnangagwa er dog hverken så veltalende eller karismatisk, som Robert Mugabe var i sine velmagtsdage.

”Men han er mindst lige så indflydelsesrig og sågar mere frygtet,” lyder skudsmålet fra James Hamill.

På slap line er han dog et langt mere ”sammensat menneske, venlig og en god historiefortæller”, fortæller en zimbabwisk politiker til nyhedsbureauet Reuters.

Til BBC har Emmerson Mnangagwas datter, Farai, også anfægtet mediernes frygtindgydende billede af ham med disse ord:

”Den mand, jeg kender, er faktisk en blød mand, der godt kan lide at sidde og tale om historie. For ham er det en stor ting at være en patriot”.