Aserbajdsjan har indledt international charmeoffensiv

Efter at den væbnede konflikt er blusset om igen omkring eksklaven Nagorno-Karabakh, spiller Aserbajdsjan nu offerkortet og beskylder Armenien for manglende forhandlingsvilje

Rusland har forsøgt – og forsøger fortsat – at mægle i striden i regionen, før den eskalerer til en regulær krig. På billedet ser en mand på sit ødelagte hjem.
Rusland har forsøgt – og forsøger fortsat – at mægle i striden i regionen, før den eskalerer til en regulær krig. På billedet ser en mand på sit ødelagte hjem. Foto: Umit Bektas/Reuters/Ritzau Scanpix.

Fra sit kontor i Baku udlægger Hikmet Hajiyev situationen omkring Nagorno-Karabakh, som den ser ud set fra Aserbajdsjan. Han er særlig udenrigspolitisk rådgiver for landets præsident, Ilham Aliyev.

Videomødet med internationale journalister er arrangeret af et globalt pr-bureau, som blandt andet har hjulpet Nigerias præsident, Muhammadu Buhari, med at blive valgt, og er del af en international diplomatisk charmeoffensiv.

”Vi støtter en forhandlingsproces,” fastslår Hikmet Hajiyev.

Blandt andre BBC har citeret den armenske premierminister for, ”at det ikke er muligt at finde en diplomatisk løsning på dette stadie”.

Som omtalt i avisen i fredags, beskylder Amnesty International begge parter for at bruge våben, som strider mod internationale aftaler. Herunder at Aserbajdsjan har brugt israelsk producerede klyngebomber.

”Vi bruger præcisionsvåben og målrettet droneteknologi, og kun mod militære installationer. Armenierne bruger tungt artilleri og scud-missiler, som rammer civilbefolkningen, hvilket er en krigsforbrydelse og en forbrydelse mod menneskeheden,” fastslår Hikmet Hajiyev.

Rusland har forsøgt – og forsøger fortsat – at mægle i striden, før den eskalerer til en regulær krig. Men den store nabo mod nord er traditionelt allieret med Armenien, mens Aserbajdsjan har Tyrkiet som sin altafgørende allierede.

Hikmet Hajiyev afviser dog klart, at Tyrkiet deltager aktivt i kampene.

”Tyrkiets støtte er moralsk, politisk og geopolitisk – og baseret på international lov. Vi ser det som propaganda fra armensk side at sige, at Tyrkiet er involveret,” fastslår han.

Men som direktør Neil Melvin fra den sikkerhedspolitiske tænketank Rusi i London skriver i en analyse, så har salget af våben fra Tyrkiet til Aserbajdsjan været i stærk vækst i år.

”Mange af de våbensystemer, såsom droner, har vist sig at være afgørende på kamppladsen. Ifølge rapporter har Tyrkiet også leveret efterretningsoplysninger til Aserbajdsjan forud for konflikten, og aktivt opfordret Baku til sætte landets militære operation i gang,” skriver Neil Melvin.

Begge parter beskyldes også for at bruge lejesoldater fra forskellige fløje fra borgerkrigen i Syrien, hvilket Hikmet Hajiyev afviser er tilfældet, før han beskylder Armenien for at rekruttere eksilarmeniere i lande som Frankrig, Canada og USA.