Asiatiske lande udelukker Myanmars militære leder fra topmøde

Der er hverken våbenhvile eller forhandlinger i Myanmar. Det får Asean til at udelukke general fra møde.

General Min Aung Hlaing, der leder Myanmars militærstyre, er ikke inviteret til det kommende Asean-topmøde senere på måneden. (Arkivfoto)
General Min Aung Hlaing, der leder Myanmars militærstyre, er ikke inviteret til det kommende Asean-topmøde senere på måneden. (Arkivfoto). Foto: Alexander Zemlianichenko/Ritzau Scanpix.

Myanmars militære leder, general Min Aung Hlaing, er ikke inviteret, når de politiske ledere fra andre asiatiske lande holder møde i slutningen af måneden.

Det meddeler Sammenslutningen af Sydøstasiatiske Lande (Asean) efter et møde mellem landenes udenrigsministre lørdag.

Den lille sultanat Brunei, der har formandskabet under det kommende topmøde, meddeler, at en apolitisk repræsentant for Myanmar kan få lov at være med. Men ikke et medlem af militærstyret.

Beslutningen er taget, efter at Aseans udsending under et besøg i Myanmar blev nægtet et møde med Aung San Suu Kyi.

Hun har været i husarrest, siden militæret i februar væltede hendes folkevalgte regering og selv tog magten.

Asean - der ellers ofte har fået kritik for at være for tandløs over for Myanmars militærstyre - udtrykker også utilfredshed med, at styret ikke overholder den fempunktsplan, der blev aftalt i april.

Et af punkterne i planen er en omgående våbenhvile. Et andet punkt er forhandlinger. Ingen af delene er en realitet i Myanmar i dag.

På Twitter skriver den indonesiske udenrigsminister, Retno Marsudi, at Myanmar "ikke skal have lov at være repræsenteret på et sådant politisk niveau, før landet har genetableret sit demokrati".

Militærstyret svarer, at det er "ekstremt skuffet" over beslutningen og "på det kraftigste modsætter sig" den.

Det er et usædvanligt skridt for Asean, der oftest har en mere inkluderende tilgang til samarbejdet mellem de ti medlemslande.

Myanmar-analytiker David Mathieson siger, at det "i Asean-sammenhæng er et reelt slag i ansigtet" på Myanmars ledere.

Næsten 1200 mennesker er blevet dræbt, siden militæret tog magten ved et kup i februar. Det siger menneskeretsgrupper i Myanmar. Militærstyret sætter dette tal en del lavere.

/ritzau/AFP