Asien tager kampen op mod abort af piger

Vietnam lancerer kampagne mod drab på piger før fødslen, blandt andet med strammere abortregler. Også i Nepal har fri abort haft konsekvenser for antallet af fødte piger

Vietnamesiske familier foretrækker drengebørn frem for piger, og flere og flere familier benytter sig af fosterdiagnostik til at identificere fostrets køn og vælger derefter en abort, hvis barnet er en pige. Her ses en mor og hendes barn fra Hmong-stammen i Vietnam.
Vietnamesiske familier foretrækker drengebørn frem for piger, og flere og flere familier benytter sig af fosterdiagnostik til at identificere fostrets køn og vælger derefter en abort, hvis barnet er en pige. Her ses en mor og hendes barn fra Hmong-stammen i Vietnam. . Foto: Ton Koene.

”Stop for kønsdiskrimination, stop for kønsselektion”. Det er titlen på en kampagne mod abort af pigefostre, som i weekenden blev lanceret i Vietnams hovedstad, Hanoi.

Vietnamesiske familier foretrækker drengebørn frem for piger, og flere og flere familier benytter sig af fosterdiagnostik til at identificere fostrets køn og vælger derefter en abort, hvis barnet er en pige.

Specialhistorie"Gå tilbage til din mand og giv ham en søn" 

Hvor der i 2000 blev født 106 drengebørn mod 100 piger, er tallet for drengebørn nu oppe på 112 for hver 100. fødte pige.

Hvis udviklingen fortsætter, vil mellem 2,3 og 4,2 millioner vietnamesiske mænd ikke kunne gifte sig i 2050, vurderer Vietnams befolknings- og familieplanlægningsstyrelse, som står bag kampagnen sammen med FN's befolkningsfond, UNFPA, i landet.

Ifølge UNFPA mangler Asien 117 millioner piger på grund af kønsselektive aborter, især i lande som Indien og Kina.

Også Kaukasus-området og Østeuropa er i stigende grad ramt af fænomenet.

”Kernen i de forskellige fødselstal for piger og drenge er kønsulighed. Kønsselektion af fostrene drives af patriarkalske familieværdier, der forstærkes af traditionen for, at kun sønner kan føre slægten videre. Kvinders sociale og økonomiske ulighed er også en årsag,” sagde den vietnamesiske vicesundhedsminiser, Pham Le Tuan, da kampagnen blev lanceret.

Kampagnen skal bryde mønstret ved at gøre det mere attraktivt at få pigebørn. Familier, der har mindst to piger, vil få gratis sygeforsikringer for de to piger og gratis skolegang for den ene.

Samtidig ønsker regeringen at stramme abortlovgivningen og forbyde abort efter 12. uge i stedet for efter 22. uge, som gælder i dag.

Nguyen Dinh Cu, formand for det videnskabelige råd under Vietnams forskningsinstitut for befolkning, familie og børn, understreger over for den thailandske avis Bangkok Post, at hensigten med lovforslaget først og fremmest er at bekæmpe aborten af piger.

Vietnam har verdens femtehøjeste antal aborter i forhold til indbyggertallet. Ligesom i andre asiatiske lande har kombinationen af adgang til fosterdiagnostik og sen abort fået elimineringen af piger til at stige kraftigt.

”Sene aborter er særligt vigtige i forhold til kønsselektion, fordi det er svært at afgøre kønnet med ultralyd før 12. uge,” siger Melanie Channon Frost fra Oxford Universitetet i Storbritannien.

Hun står bag en stor undersøgelse af konsekvenserne af, at Nepal indførte fri abort i 2002. Før legaliseringen af abort for 13 år siden var der ingen tegn på, at de nepalesiske familier frasorterede pigerne, konstaterer Melanie Channon Frost i undersøgelsen. Der blev dengang født 950 til 970 piger pr. 1000 drenge. Men efter legaliseringen af abort faldt andelen af pigebørn ved anden fødsel, når første barn også var en pige, til 742.

”Legaliseringen af abort og adgangen til fosterdiagnostik har markant ændret kønsbalancen blandt nyfødte,” konkluderer Melanie Channon Frost.

”Det er på tide, vi begynder at bekæmpe kønsselektive aborter, lige så meget som vi har støttet legaliseringen af abort,” skrev dagbladet Kathmandu Post for nylig.

Nepal har netop suspenderet en læge, som i strid med loven informerede forældrene om barnets køn. Og i nabolandet Indien har højesteret netop pålagt internet-søgemaskiner som Yahoo og Google at stoppe med at bringe annoncer fra klinikker, der reklamerer for kønsselektering.

”Men det helt afgørende er at ændre synet på kvinder og piger,” siger Melanie Channon Frost.

”Mange lande, som har indskrænket adgangen til abort, har stadig en overvægt af drengebørn. Før legaliseringen i Nepal var illegal abort den tredjestørste årsag til mødredødelighed. Den eneste varige løsning er at nedbringe efterspørgslen efter kønsselektive aborter ved at ændre holdningerne og styrke pigernes status,” siger den britiske forsker.