Prøv avisen

Assad mister fodfæste i nord

Syriens præsident Bashar al-Assad forsøger at signalere, at han har alt under kontrol, mens fundamentet under ham smuldrer. Foto: - Denmark

Den syriske præsident mister magt i de kurdiske dele af landet

Alt er stadig under kontrol. Det er, hvad Syriens præsident Bashar al-Assad ønsker at signalere med en omfattende og netop overstået militærøvelse. Mens diplomatiske sværdslag og voldelige kampe på landjorden fortsætter her halvandet år efter oprørets start, har Assad da også større brug for at vise styrke end nogensinde tidligere.

I tråd med dette fortæller Assad til medierne, at folket står bag ham, men fundamentet under præsidenten smuldrer samtidig stille og roligt. Højtstående officerer og piloter fortsætter med at desertere. Kolonner af kampvogne meldes smadret af oppositionen, og i den måske mest dramatiske udvikling hidtil bekræfter kurdiske oppositionsgrupper i det nordlige Syrien, at flere byer og områder de facto er kommet under kurdisk selvstyre. Hverken Assads styrker eller oppositionen har adgang til de kurdiske områder.

LÆS OGSÅ: Vesten sætter 10-dages deadline i Syrien

Vores kontrolposter på vejene er nødvendige. Vi føler, det er nødvendigt at beskytte vores befolkning. Sikkerhedssituationen er ustabil, efter regeringen har mistet kontrollen over områderne, siger Salih Muslim leder af det kurdiske Demokratiske Unions Parti i et interview med det kurdiske medie Rudaw.

Det er første gang, en kurdisk leder bekræfter, at Assads tropper ikke længere har kontrollen over de kurdiske byer på grænsen til Tyrkiet.

Mens Tyrkiet er bekymret for, at kurdisk autonomi på grænsen kan føre til kurdiske angreb mod Tyrkiet, er Assad bekymret for, at han ikke længere er i stand til at mobilisere den kurdiske befolkning bag sig. Ifølge Muhammed Ballout, skribent for det mellemøstlige bureau al-Monitor, opfatter det kurdiske mindretal i Syrien udviklingen som et vigtigt skridt på vejen til reel autonomi.

Kurdernes topprioritet er nu at bevare den nuværende situation og etablere selvstændighed, uanset hvem der vinder magtkampen, siger Muhammed Ballout.