Prøv avisen

Ateister udnytter modvilje mod islam

Evolutionsbiologen Richard Dawkins hører til blandt de mest kendte ateister og går under tilnavnet ”de nye ateisters pave.” – Arkivfoto. Foto: .

En ny fremgangsrig alliance af ateister bruger frygten for islamisk fundamentalisme til at få al religion ud af det offentlige rum

Med internettet som våben og den generelle frygt for islam i Vesten som en vigtig medspiller har en ny international alliance af filosoffer, videnskabsfolk og humanister iværksat en offensiv for at befri verden for religionernes indflydelse.

Det ateistiske netværk med den britiske evolutionsbiolog Richard Dawkins i spidsen har oprettet adskillige sider på internettet, hvor det agiterer imod alle former for religion og advarer mod det, de ser som religionens stigende indflydelse på politik og voksende plads i det offentlige rum.

De seneste år har religion haft meget lette vilkår. Nu har folk fået nok, siger Richard Dawkins til det tyske ugemagasin Der Spiegel.

Dawkins håber især på, at den islamiske fundamentalisme kan gøre folk i Vesten mere villige til at udelukke alle religioner også kristendommen fra samfundet.

Det er klart, at ateister og fritænkere forsøger at udnytte den paranoia, der hersker omkring islam i øjeblikket, til at bandlyse alle religioner fra det offentlige rum, siger den tyske religionsforsker Gerhard Neumann.

I de fleste lande vil ateisterne endda have gode chancer for at få det offentlige rum gjort religions-neutralt, for i demokratiske samfund er det uacceptabelt at behandle religionerne forskelligt. Derfor går udviklingen imod ingen religiøse symboler i skolerne og ingen særhensyn til bestemte gruppers religiøse vaner, håber ateisterne.

Den nye ateistiske bevægelse er opstået som følge af terrorangrebet på USA den 11. september 2001 og den efterfølgende diskussion om islamisk fundamentalisme. Men konfrontationen i den offentlige diskussion står mellem ateisterne og kristendommen.

Europæerne taler så meget om kulturernes kamp mellem kristne og muslimer, men i realiteten er det ikke muslimerne, men derimod ateisterne, der forsøger at indskrænke kristendommens indflydelse på de vestlige samfund, siger Gerhard Neumann.

Evolutionsbiologen Richard Dawkins hører til blandt de mest kendte ateister og går under tilnavnet ”de nye ateisters pave.” – Arkivfoto. Foto: .
Richard Dawkins er blevet verdensberømt for sin bog ""The God Delusion"". –