Prøv avisen

Atom-angst griber japansk folkesjæl

Den japanske selvbeherskelse bliver udfordret til bristepunktet af de voldsomme skader, jordskælvet har voldt på flere atomkraftværker, ikke mindst Fukushima Daiichi-atomkomplekset, der ses her. Foto: Scanpix. Foto: ABC TV

Midt i rædslerne efter det enorme jordskælv og tsunamien i Japan frygter japanerne nu et radioaktivt udslip mere end noget andet. Historien fra atombomberne i Hiroshima og Nagasaki gør tanken ubærlig

Tusindvis af døde og massive ødelæggelser i forbindelse med jordskælvet og tsunamien har ikke formået at slå japanerne ud af kurs: Fattede og værdige har de håndteret katastrofen i overensstemmelse med deres kultur og sådan, som de har lært det under mange tidligere naturkatastrofer.

Den japanske selvbeherskelse bliver dog udfordret til bristepunktet af de voldsomme skader, jordskælvet har voldt på flere atomkraftværker, ikke mindst Fukushima Daiichi-atomkomplekset.

LÆS OGSÅ:Drama vokser på japansk atomkraftværk

Som den eneste nation, der har oplevet rædslerne efter atombomber – Hiroshima og Nagasaki i 1945 – er japanerne uhyggeligt bevidste om, hvilke menneskelige og fysiske omkostninger, radioaktiv stråling kan medføre. Derfor frygter de også stråling på en helt anden måde end jordskælv.

LÆS OGSÅ:Regering bekræfter trussel om nedsmeltning

"Jordskælv er man forberedt på. Dem har landet oplevet så mange gange før. Man er forberedt på dem og har et praktisk og mentalt beredskab mod dem. Selv det, at et virkeligt voldsomt jordskælv ville ramme, har japanerne nærmest bare ventet på. Alle har vidst, at et nyt massivt jordskælv som Kanto i 1927 eller Kobe i 1995 var uundgåeligt. Men faren for en atomkraftulykke har japanerne intet forsvar mod. Tværtimod frygter de den mere end noget andet på grund af historien fra Hiroshima og Nagasaki," mener Annette Skovsted Hansen, lektor ved Aarhus Universitet med speciale i japansk historie.

LÆS OGSÅ:"Det bliver ikke en ny Tjernobyl-katastrofe"

Hun fremhæver, at alle japanere ved, hvordan et muligt radioaktivt udslip risikerer at brændemærke indbyggerne i Fukushima i årtier fremover. Erfaringen fra Hiroshima og Nagasaki er, at indbyggerne blev stigmatiseret for resten af deres liv: De blev skyet for både de kendte og ukendte deformiteter og skader, som strålingen havde forårsaget. De havde svært ved at blive gift og få arbejde og venner – gennem generationer.

Elana Newman er psykolog ved Tulsa Universitet i USA, hvor hun forsker i katastrofers mentale effekt. Hendes bekymring gælder også først og fremmest de uhåndgribelige konsekvenser af jordskælvet. Genopbygning er til at tage at føle på. Penge er til at tage og føle på. Selv dødsfald er på sin vis håndgribelige. Det er stråling ikke.

"Mennesker ved, hvad det vil sige at miste en person; hvad det vil sige, hvis dit hus er ødelagt – og det er alvorligt nok – men jeg tror, at det usynlige ved stråling gør det mere skræmmende. Det er ukendt," siger hun til den amerikanske avis USA Today.

Ph.d. i japansk og religionsvidenskab ved Aarhus Universitet Jørn Borup er enig i, at Japan med jordskælvet, tsunamien og nu faren for en atomkraftulykke er sat på en større prøve end i mange årtier. Han tør dog ikke gisne om, hvorvidt japanerne kan blive ved med at opretholde den nationale ro, de foreløbig har mødt katastrofen med.

"Det vil være ren spekulation på nuværende tidspunkt at sige noget om, hvordan japanerne vil opføre sig, hvis der sker et udslip. Ingen kan vide, hvordan den japanske folkesjæl vil reagere," mener Jørn Borup.

I aftes var flere end 200.000 mennesker evakueret fra Fukushima, hvor regeringen frygtede nedsmeltning af tre reaktorer. Hvis det sker, stiger faren for, at trykbeholderen beskadiges, og at der sker et massivt udslip fra reaktorens indre. Regeringen er også begyndt at uddele jod til evakueringscentrene. Jod kan i et vist omfang neutralisere den radioaktive jod, der risikerer at ophobe sig i skjoldbruskkirtlen ved et udslip, og er et almindeligt beredskab ved atomkraftanlæg.

Eksperter fra FN's atomenergiagentur sagde dog i aftes, at der på daværende tidspunkt ikke var tegn på nedsmeltning på det beskadigede atomkraftværk.

upoulsen@k.dk

Danmark side 3

UDLAND side 5