Prøv avisen

Atomkatastrofe kan blive endnu værre

Dette billede, som i går blev udleveret fra virksomheden Tepco, der driver Fukushima-værket, viser den ødelagte reaktor 3, hvorfra der kommer hvid røg op, og resterne af reaktor 4. -- Foto: TepcoEPA.

Mens dødstallet har rundet 5000, kæmper redningsfolk for at undgå yderligere radioaktivt udslip

Katastrofen i Japan eskalerer dag for dag, og udslippet fra det beskadigede atomkraftværk Fukushima 1 risikerer at blive endnu værre. Der er således risiko for yderligere radioaktivt udslip fra en række bassiner med brugt atombrændsel.

Brændslet har ligget til afkøling i bassinerne efter endt brug, hvor de først efter flere år har nået en temperatur, så de kan bortskaffes under sikre forhold.

"Det vil være meget, meget større. Meget større," siger chefkonsulent og fysiker Steen Hoe fra Beredskabsstyrelsen om det frygtede udslip fra bassinerne.

De japanske myndigheder har foreløbig valgt at evakuere over 200.000 mennesker, der var bosat inden for 20 kilometers afstand af atomkraftværket. Folk, der bor op til 30 kilometer fra værket, er blevet opfordret til at holde sig indendørs.

"Der er ingen tvivl om, at hvis det her scenarie sker, vil man lade folk gå inden døre i væsentligt større afstand. Jeg vil ikke være forbavset, hvis man siger ud til 100 kilometer," forklarer Steen Hoe.

Pumpesystemerne, der sørgede for at køle de radioaktive kerner, er skyllet væk af tsunamien, der sidste fredag ramte Japan efter et jordskælv ud for landets østlige kyst. Militærhelikoptere er sat ind til at kaste vand ned over bassinerne for at holde det brugte atombrændsel nedkølet, så man undgår, at det nedsmelter eller bryder i brand og dermed øger strålingen.

Samtidig forsøger japanske ingeniører at genoprette strømforsyningen til kraftværkets kølesystem. Hvorvidt det lykkes, er ifølge Steen Hoe afgørende for, at katastrofen kan bremses.

"Hvis der sker et udslip fra en af reaktorerne, er skrækscenariet, at man ikke kan arbejde i området. Men hvis man først får etableret en automatisk køling af bassinerne, som man havde før uheldet skete, kører det bare af sig selv, uanset hvor meget stråling der er," påpeger han.

Steen Hoe vurderer ligesom den amerikanske atomkommission, NRC, at der kan være sket en brinteksplosion i kraftværkets fjerde reaktor, som var lukket, da værket blev ramt af flodbølgen.

Den danske regering anbefaler ligesom USA, at man holder sig mindst 80 kilometer væk fra kraftværket, der ligger 250 kilometer nordøst for Tokyo. Og der kan komme strålefare i hovedstaden, vurderer Steen Hoe.

"Det vil afhænge af vejrforholdene, tidspunkt på dagen og om det regner, men man kan ikke udelukke, at der kommer radioaktivitet i Tokyo, ligesom der kom i Danmark efter Tjernobyl," lyder det fra fysikeren.

/ritzau/