Prøv avisen

Atomuheld sætter japaneres tillid på prøve

En militærhelikopter kaster vand over Fukushima-værkets reaktior i et forsøg på at nedkøle værket. Foto: Scanpix. Foto: REUTERS TV

Japanere kritiserer myndighederne for at informere for dårligt om atomulykken. Panik udgør en større trussel end strålingen, siger ekspert

Modsatrettede og begrænsede informationer om omfanget af atomulykken i Japan fortsætter med at cirkulere i det jordskælvsramte land – og sætter befolkningens tiltro til myndighederne på en hård prøve.

Flere og flere japanere kritiserer myndighederne for at informere for dårligt, og der er ængstelse i befolkningen for, at noget holdes skjult.

LÆS OGSÅ:Japans kejser beder for landet

En ung kvinde står i kø ved et af de mange minimarkeder i Tokyo, hvor hamstringen af vand og mad efterhånden har gjort et stort indhug i udbuddet af varer. Hun er frustreret over situationen.

"Vi får hele tiden at vide, at der er sket noget voldsomt, men at situationen er under kontrol. Men så sker der noget voldsomt igen," siger hun og fortsætter:

"Så hører vi, at der er sket et radioaktivt udslip, men at der ikke er nogen fare. Så udvider de evakueringszonen om værket. Det hænger ikke sammen."

LÆS OGSÅ:Tv-vært: Gud straffer japanerne

Japanerne er ellers meget autoritetstro og har normalt stor tiltro til myndighedernes beslutninger.

Men den usikre situation, og de forskellige meldinger, sætter deres tiltro til, at myndighederne kan løse opgaven, på en alvorlig prøve.

"Når regeringen famler – fordi de ikke ved nok, eller fordi de ikke vil sige noget – så er tilliden mere vaklende. Der er nok tillid i forhold til jordskælvet og flodbølgen, men mere tvivl i forhold til atomulykken," siger Marie Roesgaard, der er lektor i japansk ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.

LÆS OGSÅ:Japan møder katastrofen med national ro

Tvivlen kan have rødder helt tilbage til jordskælvet i Kobe i 1995.

"Da meldte den japanske regering for sent ud, og folk, som måske kunne være reddet, mistede livet," siger Marie Roesgaard og fortsætter:

"Det lader godt nok til, at regeringen har fået rettet op på det, men det svære ved atomkatastrofen er, at det er svært at se udviklingen – så befolkningen er faktisk tvunget til at stole på det, der bliver meldt."

I millionbyen Tokyo spredte nervøsiteten sig, da der blev målt en stigning i radioaktiviteten lige uden for byen. For at undgå panik er det helt afgørende for myndighederne, at befolkningen bevarer tilliden.

"Den største fare er, at Tokyo går i panik. Derfor burde myndighederne gøre mere ud af at forklare, hvor lille faren er, hvis man er uden for den evakuerede zone," siger fysiker Nils Bøhmer til det norske nyhedsbureau NTB.

Japans udenrigsminister meddelte i går, at han vil sørge for bedre information om atomkrisen og bedre kommunikation med pressen.

Imens fortsætter atomkatastrofen – som tog fart i lørdags – med at udvikle sig.

Stærk stråling gør det umuligt at bruge helikoptere til at hælde vand ned over det ulykkesramte Fukushima-atomkraftværk, mens 50 arbejdere, som kæmper for at løse krisen, kortvarigt måtte forlade værket for først senere at vende tilbage.

Samtidig nåede strålingsniveauet ved indgangen til kraftværket i går et nyt maksimum, og i aftes var der ikke noget vand tilbage i det bassin med brugte brændselsstave i reaktor 4 på atomkraftværket. Der er dermed fare for "ekstremt høje" strålingsniveauer, advarede formanden for USA's atomkommission. /ritzau/