Prøv avisen

Avis: Spidskandidat omtaler Merkel-regering som ”svin” i racistisk mail

Alice Weidel. Foto: Michael Sohn/AP/ritzau

Det højrenationale Alternativ for Tysklands spidskandidat, Alice Weidel, møder kritik efter læk af en kontroversiel mail. Sagen både styrker og svækker partiet to uger inden det tyske valg, siger forskere

Spidskandidaten Alice Weidel fra det indvandringskritiske Alternativ for Tyskland er hidtil blevet fremstillet som repræsentant for den mere moderate fløj i partiet, der for første gang står til at komme i Forbundsdagen efter det tyske valg den 24. september.

Men en lækket e-mail, som angiveligt har spidskandidaten som afsender, og som i søndags blev offentliggjort i en artikel i avisen Welt am Sonntag, har rokket gevaldigt ved det billede.

I mailen beskriver Alice Weidel ifølge avisen den kristeligt demokratiske forbundskansler, Angela Merkels, regering som ”svin”, der er ansvarlige for, at tysk kultur ødelægges af indvandring.

”Grunden til, at vi oversvømmes af kulturfremmede folk såsom arabere, sintier og romaer, er den systematiske ødelæggelse af civilsamfundet som en mulig modvægt til de forfatningsmæssige fjender, vi regeres af,” står der i mailen, som er dateret den 24. februar 2013.

Dengang blev den uddannede økonom og erhvervsrådgiver Weidel politisk aktiv i et parti, der kaldte sig Wahlalternative 2013, en forløber til AfD, der blev dannet samme år som oprindelig primært eurokritisk parti.

Videre hedder det om regeringen, at ”disse svin er intet andet end marionetter for Anden Verdenskrigs sejrherrer og har til opgave at holde det tyske folk nede i antal ved at fremkalde molekylær borgerkrig i bycentrene ved hjælp af udenlandsk infiltration”.

Offentliggørelsen kommer 14 dage efter, at partiets anden spidskandidat, næstformand Alexander Gauland, vakte furore med sit ønske om at ”bortskaffe” den tyske integrationsminister med tyrkiske rødder, Aydan Özoguz, til Tyrkiet – et krav, han nu er blevet politianmeldt for.

Die Welts artikel har affødt hård kritik af AfD-spidskandidaten.

”Den, der skriver sådanne ting, bør ikke vælges til et demokratisk parlament,” skriver udgiveren af nyhedsmagasinet Stern, Andreas Petzold, på Twitter, mens den socialdemokratiske gruppeformand i Forbundsdagen, Thomas Oppermann, samme sted skriver, at ”AfD i stigende grad er et parti, der taler nazisternes sprog”.

Alice Weidels advokater har afvist, at hun er afsender af mailen, og andre AfD-kandidater har blandt andet betegnet artiklen som en infam løgn.

Uanset om mailen er sand eller ej, passer den ind i AfD’s tænkning, vurderer partiforsker ved Det Frie Universitet i Berlin Gero Neugebauer.

”Sagen forstærker både positive og negative holdninger til partiet. Den opfylder forventningerne til partiets ledere om offentlig opmærksomhed. De følger en specifik strategi: ’Du er død, hvis du ikke er i medierne’,” siger han og tilføjer, at sagen vil berolige partiets yderste højrefløj.

”De fremmedfjendske eller endda racistiske tilhængere af AfD, som mener, at Weidel med sin ’bløde’ fremtoning kunne skade partiet, er nu overbevist om, at hun er en sand ’kammerat’,” siger Gero Neugebauer.

Den offentliggjorte mail vil ej heller afholde folk fra at stemme på partiet, der står til mellem otte og 11 procent af stemmerne ved valget. Tværtimod, vurderer Matthias Heitmann, forfatter og klummeskribent for det politiske magasin Cicero.

Der er mange potentielle vælgere i AfD’s offer-fortælling om, at Tyskland bliver rendt over ende af migranter og risikerer at miste sin egen kultur, understreger han.

Men offer-myten kan ramme partiet hårdt, hvis det bliver valgt til Forbundsdagen, mener Matthias Heitmann og påpeger, at Weidel i sidste uge forlod en tv-debat i utide og siden erklærede, at hun ikke længere ville diskutere med fjendtligt indstillede personer.

”Det, jeg godt har kunnet lide ved AfD-politikere, var deres robuste aura, der viste, at de var forberedte på at gå op imod det politiske esta-blishment. Weidel har nu endelig positioneret AfD som endnu et ordinært offer-parti, også når det gælder debatstil. Jeg troede ellers, at politik i radikal forstand netop handlede om at debattere med fjendtligt indstillede personer. Held og lykke i parlamentet – der er vist ikke andet at sige,” siger han.

Den, der skriver sådanne ting, bør ikke vælges til et demokratisk parlament

Andreas Petzold