Aya var den eneste overlevende, da hun blev fundet i murbrokkerne. Nu har hun fået et nyt hjem

Mandag eftermiddag blev en nyfødt baby fundet i en sammenstyrtet bygning, stadig forbundet til sin mor med navlestrengen. Nu har hun fået et navn og bliver passet af hospitalslederens familie

En lille pige, der blev reddet ud af murbrokkerne i det nordlige Syrien mandag eftermiddag - stadig forbundet via navlestreng til sin døde mor - har fået tilbuddene fra interesserede adoptivforældre til at strømme ind.
En lille pige, der blev reddet ud af murbrokkerne i det nordlige Syrien mandag eftermiddag - stadig forbundet via navlestreng til sin døde mor - har fået tilbuddene fra interesserede adoptivforældre til at strømme ind. Foto: Anas Alkharboutli/AP/Ritzau Scanpix.

Aya, hedder hun. Det betyder mirakel på arabisk.

Hun blev reddet ud af murbrokkerne i det nordvestlige Syrien 10 timer efter, jordskælvene ramte Syrien og Tyrkiet mandag morgen. Hendes mor, far og fire søskende blev også fundet. Ingen af dem var i live.

Denne artikel er en del af denne serie:
Jordskælvet

Den lille pige blev fragtet til hospitalet i den syriske by Afrin cirka 60 kilometer nordvest for Aleppo.

"Hun ankom mandag i dårlig tilstand. Hun havde buler, blå mærker, var kold og trak næsten ikke vejret," siger børnelægen Hani Marouf, der har ansvaret for spædbarnet, til nyhedsmediet BBC.

Til The Guardian siger han:

"Vi navngav hende Aya, så vi kunne ophøre med at kalde hende et nyfødt barn."

Jordskælvene, der har kostet mindst 22.000 liv, har fået tilbud om hjælp til at strømme ind fra alle sider. Det gælder også hjælpen til lille Aya, der ifølge BBC har fået tusinder af tilkendegivelser på sociale medier fra personer, der tilbyder at adoptere hende.

Khalid Attiah, som leder hospitalet, Aya befinder sig på, fortæller desuden til BBC, at han har modtaget dusinvis af opkald fra personer, der gerne vil adoptere den forældreløse pige.

Planen er dog, at Ayas nye hjem bliver hos hendes grandonkel Salah al-Badran.

Lige nu kæmper han og hans familie imidlertid stadig selv for at holde varmen. Husstanden, der tæller 11 mennesker, bor i et telt, efter at deres hus i den nordvestsyriske by Jenderis blev ødelagt af rystelserne. Det fortæller Salah al-Badran til nyhedsbureauet Associated Press.

Indtil Aya bliver udskrevet fra hospitalet, passer hospitalschefen Khalid Attiah og hans hustru derfor på hende.

"Jeg vil ikke tillade nogen at adoptere hende nu. Indtil hendes fjerne slægtninge kommer tilbage, passer jeg hende, som var hun min egen," siger han til BBC.

Khalid Attiah har sammen med sin hustru en fire måneder gammel baby. Indtil videre ammer moderen begge spædbørn.

Siden mandag har der været adskillige nyheder om børn og babyer, der er blevet reddet ud af murbrokkerne flere døgn efter, det første jordskælv ramte.

Senest blev et 10 dage gammelt spædbarn reddet ud af en sammenstyrtet bygning sammen med sin mor 90 timer efter, at jordskælvet begravede dem i murbrokker. Både mor og barn var i live.

Børneorganisationen Unicef oplyser i en pressemeddelelse, at den arbejder på at identificere de børn, der er alene, og genforene dem med deres forældre eller opsøge fjerne familiemedlemmer til dem, hvis forældre har mistet livet.

Ayas tilstand meldtes fredag at være stabil.