Både Israel og Islamisk Jihad ønsker våbenhvile. Nu giver Egypten dem chancen

Ved at holde sig i ro giver Hamas både Israel og Islamisk Jihad mulighed for at stoppe kampene og acceptere en egyptisk mæglet våbenhvile

En palæstinensisk mand bærer sin datter i sikkerhed under weekendens kampe mellem Israel og terrororganisationen Islamisk Jihad.
En palæstinensisk mand bærer sin datter i sikkerhed under weekendens kampe mellem Israel og terrororganisationen Islamisk Jihad. Foto: Mohammed Abed/AFP/Ritzau Scanpix.

Til forskel fra tidligere optrapninger af volden mellem Israel og Gaza, betragter Hamas, den væbnede palæstinensiske bevægelse, der har haft magten i det lille kystområde siden 2007, de intense kampe fra sidelinjen. Denne gang er konflikten, som i løbet af weekenden har kostet 31 palæstinensere livet, indtil videre udelukkende mellem Israel og Gazas næststørste terrororganisation Islamisk Jihad. Og med mindre Hamas lader sig involvere i kampene, er der udsigt til, at den egyptisk mæglede våbenhvile, der trådte i kraft klokken 20 søndag aften lokal tid, kan holde.

For både Israel og Islamisk Jihad har vist, at de kan ramme hinanden. Israel har dræbt flere højtstående medlemmer af terrorgruppens ledelse, og Islamisk Jihad har på blot tre dage affyret næsten 600 raketter mod en række israelske byer, heriblandt Jerusalem. Lige nu skal parterne beslutte, om de vil fortsætte og dermed risikere ugevis af voldelige sammenstød uden noget egentligt mål, eller om de respekterer Egyptens våbenhvile.