Både Israel og Islamisk Jihad ønsker våbenhvile. Nu giver Egypten dem chancen

Ved at holde sig i ro giver Hamas både Israel og Islamisk Jihad mulighed for at stoppe kampene og acceptere en egyptisk mæglet våbenhvile

En palæstinensisk mand bærer sin datter i sikkerhed under weekendens kampe mellem Israel og terrororganisationen Islamisk Jihad.
En palæstinensisk mand bærer sin datter i sikkerhed under weekendens kampe mellem Israel og terrororganisationen Islamisk Jihad. Foto: Mohammed Abed/AFP/Ritzau Scanpix.

Til forskel fra tidligere optrapninger af volden mellem Israel og Gaza, betragter Hamas, den væbnede palæstinensiske bevægelse, der har haft magten i det lille kystområde siden 2007, de intense kampe fra sidelinjen. Denne gang er konflikten, som i løbet af weekenden har kostet 31 palæstinensere livet, indtil videre udelukkende mellem Israel og Gazas næststørste terrororganisation Islamisk Jihad. Og med mindre Hamas lader sig involvere i kampene, er der udsigt til, at den egyptisk mæglede våbenhvile, der trådte i kraft klokken 20 søndag aften lokal tid, kan holde.

For både Israel og Islamisk Jihad har vist, at de kan ramme hinanden. Israel har dræbt flere højtstående medlemmer af terrorgruppens ledelse, og Islamisk Jihad har på blot tre dage affyret næsten 600 raketter mod en række israelske byer, heriblandt Jerusalem. Lige nu skal parterne beslutte, om de vil fortsætte og dermed risikere ugevis af voldelige sammenstød uden noget egentligt mål, eller om de respekterer Egyptens våbenhvile. 

Men hvorfor opstod kampene til at begynde med, hvis der allerede efter få dage ikke er nogen synderlig vilje til at kæmpe videre? Og hvorfor har Hamas, der er mange gange stærkere end Islamisk Jihad ikke udvist solidaritet og taget del i kampen mod den fælles fjende? 

Forholdet mellem Israel og Islamisk Jihad er til enhver tid meget anspændt. Islamisk Jihad er blandt de grupper, der konstant planlægger angreb mod Israel, enten fra Gaza eller fra Vestbredden. Og siden 1980'erne har Israel overvåget, arresteret og likvideret medlemmer af Islamisk Jihad med det mål at svække organisationens evner til at planlægge og udføre angreb.  

For Israel var sidste uges arrestation af Bassam Saadi, Islamisk Jihads mangeårige leder i byen Jenin, netop designet til at svække terrororganisationens virke. Men for Islamisk Jihad var det en hændelse, man ikke kunne se gennem fingrene med. Især efter en videooptagelse af forløbet viste, hvordan israelske soldater slæbte den 61-årige leder hen over jorden under arrestationen. Fra det øjeblik var Islamisk Jihad nødt til at reagere.  

Ifølge den israelske hærs talsmandskontor begyndte Islamisk Jihad at planlægge angreb fra Gaza mod Israel i dagene efter arrestationen af Bassam Saadi. I dagevis lukkede de israelske myndigheder veje omkring Gaza og skar drastisk ned på trafikken i området, fordi man forventede et angreb. Men i stedet for at vente på et angreb fra Islamisk Jihad påførte Israel terrororganisationen endnu et slag fredag, da man likviderede Tayseer al-Jaabari, Islamisk Jihads leder i den nordlige del af Gazastriben. Fra det øjeblik befandt de to parter sig i åben krig. Islamisk Jihad åbnede øjeblikkeligt for sit arsenal af raketter, og Israel rettede det ene angreb efter det andet mod Islamisk Jihads ledere og infrastruktur i Gaza. 

At Hamas, der selv har udkæmpet en række krige mod Israel, har holdt sig i ro denne gang, er ikke nogen overraskelse. Hamas ønsker ikke at blive suget ind i en konflikt på en konkurrerende organisations betingelser. Selvom Israel er fælles fjende for Hamas og Islamisk Jihad, er Hamas meget påpasselig med at tildele Islamisk Jihad unødvendige point eller pr-sejre. Hamas har analyseret de seneste dages optrapning af volden, og forstår, at der er tale om endnu et kapitel i den mangeårige kamp mellem Israel og Islamisk Jihad.

For Hamas vil det kun give mening at træde ind på scenen, hvis volden spreder sig til Vestbreddens byer, og især hvis det kommer til kampe ved al-Aksa Moskeen i Jerusalems gamle bydel. I det tilfælde er Hamas nødt til at vise sig som den organisation, der værner om alle palæstinensere. Men så længe kampen i bund og grund handler om arrestationen af en Islamisk Jihad-leder i Jenin og likvideringen af en anden leder i Gaza, er det vigtigt for Hamas at få afsluttet sammenstødene, inden de eskalerer yderligere. Med mindre en uventet og dramatisk optrapning finder sted i løbet af det kommende døgns tid, vil både Israel og Islamisk Jihad også kunne takke Egypten for den våbenhvile, der gav begge parter muligheden for at stoppe, inden situationen blev for kaotisk.