Den ustoppelige Boris Johnson når toppen

Boris Johnson har overlevet talrige karaktermord, men kan fra onsdag kalde sig britisk premierminister. Som en anden badebold har han det trods mange skandaler med at dukke op til overfladen igen

Illustration: Rasmus Juul
Illustration: Rasmus Juul.

”Mine muligheder for at blive premierminister er lige så store som muligheden for at finde Elvis i live på Mars, eller at jeg bliver genfødt som et oliventræ”.

De seneste måneder har britiske medier bragt talrige citater af Boris Johnson, hvor han har haft en mere end tvivlsom omgang med sandheden. Her er det gamle citat om hans muligheder for at blive premierminister også gravet frem. Og som altid med den 55-årige Boris Johnson er der en flig af sandhed, som bliver stillet op imod det groteske – som Elvis Presley på Mars og hans eventuelle genfødsel som et oliventræ.

Det var også sådan, DR’s EU-korrespondent Ole Ryborg oplevede Boris Johnson. De var tilfældigvis naboer, da Boris Johnson i 1989 blev Bruxelles-korrespondent for avisen Daily Telegraph. Her skrev han sine ofte underholdende, men også kritiske artikler om EF og siden EU, som handlede om alt fra krumme bananer til påståede forbud mod lyserøde flamingoer.

”Det viste sig – som så ofte før – med Boris Johnsons skæve EU-historier, at der var lidt om sagen, men at historien alligevel ikke var rigtig,” skriver Ole Ryborg på dr.dk om sine erfaringer med sin daværende britiske kollega i Bruxelles.

Han oplevede også, at han helt uvidende blev kilde til en af Boris Johnsons artikler efter at have sludret over en kop kaffe. Hans citater var anonymiseret og blev tilskrevet hele tre forskellige personer.

Den lemfældige omgang med sandheden har fået Boris Johnson fyret flere gange, og hans løfter om, hvor mange milliarder pund det britiske sundhedsvæsen ville nyde gavn af i tilfælde af et nej til EU, var en af hans mere berømte overdrivelser op til Brexit-folkeafstemningen i sommeren 2016. Men både i journalistik og ikke mindst politik har han været som en badebold. Han kan kun holdes under overfladen i ganske kort tid, før han dukker op igen.

Denne gang er der tale om hans hidtil største comeback. Som nyvalgt konservativ partileder kan han nu sætte sig til rette i Downing Street 10, som både er premierministerens kontor og embedsbolig i London.

Et af de åbne spørgsmål er, om han flytter ind sammen med sin 24 år yngre kæreste Carrie Symonds. Ja, siger avisen Daily Mail. Nej, siger avisen The Times, som mener at vide, at det stormfulde forhold nu er ovre. En indikation er, at hun glimrede med sit fravær, da han i går blev kåret som konservativ leder med to tredjedele af stemmerne bag sig i urafstemningen blandt de knap 160.000 menige partimedlemmer.

Netop hans brogede privatliv, som er langt fra traditionelle konservative familiedyder, har optaget store dele af pressen. Det gælder ikke mindst hans skilsmisse fra hustruen gennem 25 år, udenomsægteskabelige affærer og sit faderskab til et barn uden for ægteskab. Sammenholdt med kritik af hans tid som borgmester i London og den korte tid som udenrigsminister har det mindet om karaktermord.

Men Boris Johnson har altid haft evnen til at ryste den slags skandaler af sig med skæve bemærkninger og ved at dyrke sit image som den charmerende charlatan.

Op til EU-folkeafstemningen i 2016 var det først i sidste øjeblik, han valgte at kaste sig ind på Brexit-fløjen. Og i kampen om at blive konservativ leder har han lovet briterne, at de forlader EU den 31. oktober – aftale eller ej.

Harry Mount er forfatter til bogen ”The Wit and Wisdom of Boris Johnson” (Boris Johnsons humor og klogskab), og han fremhæver, at den nye konservative leder og premierminister er uhyre veluddannet og har gode forbindelse i toppen af det britiske samfund. Men hans familie havde ikke mange penge, så det er takket være legater og hans intelligens, at han kom ind på først elite-kostskolen Eton og siden universitetet i Oxford.

Allerede som barn var han ambitiøs, men ikke den mest sociale person. Når andre børn spurgte, om de skulle lege sammen, så var svaret ofte ”Lad os lege læsning”. Med andre ord befandt Boris Johnson sig bedst alene i selskab med en bog.

Men ifølge Harry Mount forstår han også vigtigheden af at charmere andre mennesker.

”Han er altid meget venlig, charmerende og kærlig, når du møder ham. Men du kan heller ikke undgå at få den tanke, at han opererer i en parallel verden og på et højere plan. Selvom mange beundrer ham, så har han meget få tætte venner, som virkelig ved, hvad der finder sted under den blonde hårpragt,” skriver Harry Mount i avisen The Sunday Times.

Boris Johnson bliver i høj grad promoveret af aviser som The Daily Telegraph, Daily Express samt det konservative magasin The Spectator, som han også er tidligere redaktør for.

Den nuværende redaktør Nelson Fraser frygter ikke, at Boris Johnson som premierminister vil lide under, at han er notorisk dårlig til at dykke ned i detaljerne.

”Hans evne som leder er, at han er god til at finde de rette folk – til at få det hele op at flyve,” siger Nelson Fraser til BBC.

Allerede før resultatet blev kendt, gav den amerikanske præsident, Donald Trump, sin klare støtte til Boris Johnson. Og mange ser valget af Boris Johnson som led i den nationalkonservative, populistiske bevægelse, der tog fart med Brexit, valget af Donald Trump og siden Matteo Salvinis valgsejr i Italien.

Alistair Campbell er tidligere spindoktor for Labours premierminister Tony Blair, og i hans vurdering er fænomenet Boris Johnson en udkrystallisering af, hvordan populisme har ændret politik.

”Så vi har denne mand, der siger, at vi forlader EU den 31. oktober uanset hvad. Men hvad med konsekvenserne? Populisme handler ikke kun om popularitet og om at sige, hvad folk vil høre. Om at sætte en skæringsdato, som ikke er baseret på fakta og grundig analyse, men udelukkende handler om følelser. Og det er ultimativt uholdbart,” siger Alistair Campbell i avisen The Guardian.