Prøv avisen

Bank afliver gris af hensyn til muslimer

Grisen er et urent dyr - også selv om den er lille, lyserød og lavet af plastik. Det mener muslimer, som har klaget til en hollandsk bank, der derfor ikke længere uddeler sparegrise til børn. - Foto: stock.xchng

En hollandsk storbank har fjernet sin maskot, sparegrisen Knorbert, efter klager fra muslimer, som betragter grisen som uren

Grisen eller muslimerne?

Det er et spørgsmål, som den hollandske storbank Fortis har tumlet med, men sagen er nu afgjort.

Hensyn til muslimer
Bankens maskot, sparegrisen Knorbert, som alle børn fik med hjem som en gave fra banken, er nu aflivet for at tage hensyn til landets muslimer - og ikke mindst de, der har konto i banken.

Beslutningen er truffet, efter at banken har fået en række protester fra muslimer, fordi de betragter grisen som et urent dyr.

Multikultur kræver nye dyr
Banken begrunder sparegrisen Knorberts død med, at Knorbert "ikke lever op til de krav, som det multikulturelle samfund pålægger os", skriver den hollandske avis De Telegraaf.

Banken leder nu efter en anden gave, der kan være "sjov for børn uanset deres tro og overbevisning".

Gris er tabu i England
Også i Storbritannien har muslimer presset sparegrisen væk flere steder. De to britiske banker Halifax og NatWest er af samme grund som i Holland holdt op med at uddele den lille lyserøde tingest, fordi den kan krænke muslimer, skriver avisen.dk.

Og en britisk børnehave har forbudt pædagogerne at fortælle historien om de tre små grise, som nu i stedet skal være tre små katte. I Dudley Council er der udstedt forbud i kommunen mod gengivelser af grise inklusiv Grisling fra Peter Plys for ikke at støde muslimske ansatte.

Grøn gris uden klager
I Danmark kan børn få udleveret en grøn sparegris i Forstædernes Bank, og hidtil har det ikke medført protester fra danske muslimer.

- Vi har ikke modtaget en eneste klage over sparegrisen, men hvis der er nogen, som klager, skal vi nok finde på noget andet at give dem, siger bankens pressechef, Steffen Torvits, til jp.dk.