Prøv avisen

Baptister og katolikker i USA falder fra

Bøn i en baptistkirke i Birmingham, Alabama. Baptistkirkerne i USA vokser ikke længere. - Foto: MARIO TAMA Denmark

De to største kristne trossamfund i USA mister medlemmer, mens mormonkirken og Jehovas Vidner vokser, viser statistisk årbog 2009

Den katolske kirke og baptistsamfundet, The Southern Baptist Convention, slutter sig til rækken af andre store kristne trossamfund, som rapporterer om medlemsfald.

Det viser "Yearbook of American & Canadian Churches", statistisk årbog for amerikanske kirker i 2009, som udkom denne uge.

Væksten er vendt
Efter flere års konstant vækst er medlemstallet af den katolske kirke faldet med 0.59 procent, mens baptisternes medlemstal er faldet med 0.24 procent.

Selvom tallene er relativt små set i forhold til kirkesamfundenes samlede størrelse, påpeges det i årsbogen, at de to samfund efter år med vækst nu "slutter sig til alle store kirker ved at berette om nedgang i medlemstallet".

Unge vil ikke indmeldes
Der findes ikke klare teologiske eller sociologiske forklaringer på kirkers vækst eller nedgang, fortæller pastor Eileen W. Lindner, redaktør for årbogen, som dog giver sit bud:

- Mange kirker mærker betydningen af de yngre generationer af kirkegængere [...] som deltager i og støtter lokale menigheder, men som stritter imod, når det drejer sig om at melde sig ind i kirken, siger hun.

Kun fire ud af USA's 25 største kristne trossamfund vokser stadig ifølge årbogen.

Vidner vinder medlemmer
Mormonkirken Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige er vokset 1.63 procent, mens Jehovas Vidner er vokset 2.12 procent. Mange kristne betragter dog ikke de to trossamfund som en del af USA's kristne menigheder.

Årbogen rapporterer hvert år om medlemstallet i 200 amerikanske og canadiske kristne trossamfund.

Den 77. udgave fra i år beretter om flere end i alt 146 millioner kirkegængere nord for Mexicos grænse.