Barnemord puster til religiøse spændinger i Indien

Massevoldtægt af og drab på en otteårig pige har ført til en ophedet debat i Indien. Men sagen fik først national bevågenhed, da demonstranter gik på gaden i forsvar for de anklagede. Ofret var muslim. De formodede gerningsmænd er hinduer

Den otteårige, muslimske pige Asifa Bano blev i januar holdt fanget i et hindutempel, hvor hun blev massevoldtaget og dræbt – ifølge anklageskriftet for at sende et signal til egnens muslimer om, at de er uønskede. Sagen har skabt furore på de sociale medier, fordi de landsdækkende aviser og nyhedsstationer var tre måneder om at nævne den. Den indiske regering har ikke med et ord kommenteret sagen. –
Den otteårige, muslimske pige Asifa Bano blev i januar holdt fanget i et hindutempel, hvor hun blev massevoldtaget og dræbt – ifølge anklageskriftet for at sende et signal til egnens muslimer om, at de er uønskede. Sagen har skabt furore på de sociale medier, fordi de landsdækkende aviser og nyhedsstationer var tre måneder om at nævne den. Den indiske regering har ikke med et ord kommenteret sagen. – . Foto: Jaipal Singh/EPA/Ritzau Scanpix.

To billeder af otteårige Asifa Bano bliver disse dage delt blandt indiske brugere af sociale medier. På det ene ser hun smilende og livligt ind i kameraet. På det andet ligger hun livløs i en skov. Et billede før og et billede efter det utænkelige. En eftermiddag i januar forsvandt hun og blev først fundet en uge senere. I mellemtiden var hun blevet holdt fanget i et hindutempel, bedøvet, tortureret, voldtaget af adskillige mænd og til sidst dræbt – kvalt og slået i hovedet med en sten. Ifølge anklageskriftet for at sende et signal til uønskede muslimer på egnen og jage dem væk. Pigens familie tilhørte en gruppe af muslimske nomader. Otte mænd er anholdt i sagen – herunder fire politimænd. Alle er hinduer. Anklageskriftet imod dem er gruopvækkende læsning.

Men til trods for sagens karakter gik der tre måneder, før de landsdækkende medier og den brede offentlighed fattede interesse.

Fordi Indien er et land med en ”overdosis af vold og død”, mener Samar Halarnkar, der er redaktør på onlinemagasinet IndiaSpend. Der skal noget ekstraordinært til for at vække den nationale bevågenhed. En sådan ekstraordinær begivenhed indtraf tidligere på ugen.

Beboere i landsbyen gik på gaden for at protestere mod politiefterforskningen. Den var politisk motiveret og iscenesat, mente de. Protesterne blev ført an af en hindunationalistisk gruppe og fik opbakning af den lokale sammenslutning af advokater. De blokerede politianklagerens adgang til retsbygningen og erklærede, at myndighederne ikke handlede efter folkets vilje.

”Det her er et afgørende øjeblik for Indien. Der finder desværre mange voldtægter af børn sted i det her land, men det er aldrig før sket, at voldtægtsforbryderne får støtte fra demonstranter. De fik opbakning, simpelthen fordi de er hinduer, og ofret var muslim,” siger Samar Halarnkar.

En bølge af hindunationalisme strømmer disse år ind over Indien. Fire ud af fem indere er hinduer, og mange af dem mener, at deres skikke og traditioner er hjertet af den indiske nation – og at andre religioner ikke bør have samme status. Bevægelsen har også politisk opnået fremgang. Både i New Delhi og i de fleste delstater er det i dag det hindunationale parti BJP, der sidder på magten. I delstaten Jammu og Kashmir, hvor forbrydelsen mod otte-årige Asifa Bano fandt sted, er BJP del af en koalitions- regering. Drabet skete i et område domineret af hinduer, mens hovedparten af delstatens indbyggere er muslimer. Regionen er præget af religiøse konflikter og ligger i grænselandet op mod Pakistan. Der skal ikke meget til for at antænde hadet mellem muslimer og hinduer på egnen. Alligevel valgte to BJP-ministre at bakke offentligt op om de lokale hindu- demonstranter. Den indiske centralregering har håndteret sagen med tavshed.

”Der er ikke kommet et eneste ord fra premierministeren, men det er ikke så overraskende, eftersom han aldrig siger noget, når mindretal bliver angrebet,” siger Samar Halarnkar.

Først torsdag i sidste uge tog Indiens største oppositionsparti, Kongrespartiet, tydelig afstand til forbrydelsen.

”Vi er imod forbrydelser begået mod kvinder, vi er imod voldtægter, vold og mord, og regeringen bliver nødt til at skride til handling i den her sag. Dette er et nationalt anliggende og ikke politisk,” lød det fra partiets præsident, Raul Gandhi, der samme aften gik i spidsen for en protestmarch i den indiske hovedstad.

Men fordømmelsen kom først, da forargelsen havde bidt sig grundigt fast på de sociale medier.

”Selv for Kongrespartiet, der står for et sekulært og integreret Indien, tog det tre måneder at reagere. De er midt i en stor politisk kamp for at genvinde, hvad de tabte ved seneste valg, så de vil ikke skubbe de hindunationale vælgere for langt væk, men til sidst blev de nødt til at handle,” vurderer Samar Halarnkar.