Prøv avisen

Baskisk terrorgruppe vil lukke og slukke

Som det her ses på en graffiti i byen Etxarri Aranaz, har det i flere år været et krav fra nationalistiske baskere, at medlemmer af terrorgruppen ETA kan afsone deres dom i Baskerlandet, Efter at ETA nu har tilbudt at skrotte sine våben, har den spanske regering åbnet mulighed for, at de fanger, der tager afstand fra tidligere terror-handlinger, kan blive flyttet til fængsler tættere på Baskerlandet . Foto: Rafa RivasAFP.

Europas sidste regionale terrorgruppe, den baskiske ETA, har tilbudt at forhandle om at skrotte sine våben. Den spanske regering afviser at forhandle med gruppen

Efter et halvt århundredes terroraktivitet har den baskiske gruppe ETA udtrykt villighed til at skrotte sine våbenarsenaler og videreføre sin kamp for et selvstændigt Baskerland med fredelige og demokratiske midler. For seks måneder siden lovede ETA, der har myrdet knap 850 mennesker siden begyndelsen af 1960erne, at indstille sin vold og terror. Nu går gruppen et skridt videre og tilbyder den spanske regering at forhandle om at aflevere sine våben mod at få privilegier for sine fanger.

LÆS OGSÅ: Spanien er gået ind i år nul efter ETA

ETAs forslag blev sendt via den internationale kommission, der har holdt øje med ETA siden meddelelsen i efteråret om, at den opgiver sin terror. Men den konservative regering vil ikke høre tale om at forhandle noget som helst med en terrorgruppe, lige som den heller ikke anerkender den internationale kommission.

Regeringen forhandler ikke med ETA og kommer aldrig til det. Mit eneste tilbud til terrorgruppen er, at den opløser sig selv. Først når det sker, kan der blive tale om kontakter, siger indenrigsminister Jorge Fernández Díaz.

Han siger videre, at der ikke er brug for en international kommission til at klarlægge ETAs vilje eller inten-tioner.

Vi har nedkæmpet ETA takket være politiets og civilgardens professionalitet, og det er dem, der er bedst til at vurdere, om gruppen er moden til at opløse sig selv, siger indenrigsministeren.

Alligevel har ETAs tilbud tændt håbet om, at Europas sidste aktive regionale terrorgruppe kan være på vej over i historien, og at de godt 2,5 millioner baskere endelig kan komme til at leve i fred. Mange virksomhedsejere og politikere, selv byrådsmedlemmer i små byer, har i årtier haft livvagter af frygt for ETAs attentater.

Tusinder af virksomhedsejere blev afpresset af ETA til at betale en del af deres overskud, den såkaldte revolutionære skat. De, der nægtede, modtog dødstrusler, og mange valgte at flytte deres bopæl og virksomhed uden for Baskerlandet.

Hvis ETA helt forsvinder, vil mange af disse virksomhedsejere flytte hjem igen, og det vil give et økonomisk løft til regionen ved Biscaya-bugten.

I de senere år har der været konsensus om antiterrorpolitikken blandt de to store landspartier. Socialistpartiets leder, Alfredo Pérez Rubalcaba, støtter da også den konservative afvisning af ETAs tilbud, omend han taler om en ny etape i antiterrorpolitikken. Rubalcaba er, som de lokale baskiske politikere, begyndt at frygte, at ETA vil miste tålmodigheden. Seks måneder er gået, og ETA har ikke opnået noget til gengæld for at standse sin terror.

Den spanske regeringschef, Mariano Rajoy, står fast på, at terrorisme aldrig må kunne betale sig. Men noget tyder alligevel på, at regeringen er klar over, at tiden kan være kommet til at give indrømmelser. Derfor har den foreslået en lempelse i sin kurs over for ETAs flere end 500 fanger. Regeringen vil give dem, der tager afstand fra terrorismen, mulighed for at blive flyttet til fængsler tættere på Baskerlandet. Og i går besluttede den spanske kriminalforsorg givetvis efter ordre oppefra at prøveløslade to fanger, der er dømt for mord, men som har fortrudt deres fortid og undskyldt deres handlinger over for ofrenes familier.

Ifølge den internationale kommission, der består af eksperter i konfliktløsning fra blandt andet Nordirland og Sydafrika, er der ingen fare for, at en udbrydergruppe fra ETA genoptager volden og terroren, som det skete i Nordirland med udbrydergruppen The Real IRA (Det Virkelige IRA). Kommissionen har desuden fået vished for, at ETA bevarer sin struktur i det sydlige Frankrig, men at gruppens ledere har forpligtet sig til ikke at bruge våben i tilfælde af anholdelse.

Regeringen afviser kommisionen med den begrundelse, at situationen i Baskerlandet ikke er sammenlignelig med andre steder i verden, fordi der ikke er tale om en konfrontation mellem to befolkningsgrupper på grund af race eller religion.