Prøv avisen

BBC beskyldes for at forherlige dødshjælp

En talsmand fra BBC afviser, at filmen er programsat ud fra politiske motiver. Foto: Arkiv

Den britiske tv-station BBC sætter fornyet fokus på aktiv dødshjælp med tv-drama

En smuttur til Schweiz. Det er titlen på et tv-drama, som rullede over skærmen i Storbritannien søndag aften i den bedste sendetid.

Filmen baserer sig på en sand historie, og den kendte skuespiller Julie Walters spiller rollen som dr. Anne Turner, som valgte at tage sit liv på selvmordsklinikken Dignitas i Schweiz i 2006.

Sagen fyldte dengang meget i de britiske medier og er nu genstand for den halvanden time lange tv-film, som viser det drama, Anne Turner og hendes familie var igennem.

Udsendelsen kommer blot halvanden måned, efter det vakte stor opstandelse, da en tv-dokumentar viste det øjeblik, hvor den 59-årige Craig Ewert tog sit eget liv. En udsendelse, som efterfølgende også blev vist på DR.

Med tv-dramaet er debatten om dødshjælp blusset op igen. Kritikere siger, at tv-filmen forherliger aktiv dødshjælp og vil påvirke den aktuelle debat i det britiske parlament.

Timingen er helt tydeligt nøje tilrettelagt, så udsendelsen kan få den maksimale indflydelse på den offentlige debat, lyder kritikken fra Peter Saunders, som er talsmand for organisationen Care Not Killing (Pleje, ikke drab).

En talsmand fra BBC afviser, at filmen er programsat ud fra politiske motiver.

Tv-dramaet handler om beslutninger, og den beslutning, som Anne Turner tager, er en af flere muligheder. Argumentet mod frivilligt selvmord er også gjort meget tydeligt i dramaet, siger talsmanden til den britiske avis The Daily Telegraph.

Julie Walters har beskrevet de 22 dage, hvor hun levede i rollen som Anne Turner, som følelsesmæssigt belastende. I et interview med avisen The Sunday Times siger hun, at det var den rette beslutning for Anne Turner. Hun tager dog ikke skridtet fuldt ud og anbefaler aktiv dødshjælp, men siger, at filmen skal ses som en del af en informeret debat.

Avisen Daily Mail anklager Dignitas-klinikken for at være en pengemaskine, fordi de afdødes efterladte ejendele sælges til pantelånere og genbrugsbutikker.

Anklagen kommer fra Soraya Vernli, en tidligere sygeplejerske på klinikken. Dignitas betyder værdighed, men sygeplejersken mener ikke, at der er megen værdighed i den behandling, de dødssyge mennesker får. For ejeren af klinikken handler det om at få penge.

Dignitas har status som en ikke-profitgivende organisation, og op mod 1000 mennesker har valgt at ende deres dage på klinikken. Gebyret for et assisteret selvmord er på 10.000 schweizerfranc, hvilket er godt 50.000 kroner. Men organisationen har ifølge The Daily Telegraph ikke aflagt regnskab, som viser økonomien i organisationen.

I såvel Schweiz som Storbritannien blev en grænse flyttet sidste år, da en 23-årige britisk mand valgte at ende sit liv på klinikken. Han var lammet efter en rugby-ulykke, men var ikke dødelig syg. De britiske myndigheder har valgt ikke at retsforfølge hans forældre, som hjalp ham til at dø.

norum@kristeligt-dagblad.dk