Befriet fra Boko Haram, men stemplet for livet

Der var jubel og åbne arme i Nigeria, da en af de 219 kidnappede Chibok-skolepiger i sidste uge slap væk fra terrorgruppen Boko Haram. Men mange af dens tidligere fanger bliver mødt med mistro og en kold skulder

Medieopmærksomheden var stor, da Nigerias præsident, Muhammadu Buhari, for en uge siden modtog det undslupne Boko Haram-gidsel, Amina Ali Nkeki, i sin embedsbolig i hovedstaden, Abuja, hvor han også bad om at holde hendes fire måneder gamle datter. –
Medieopmærksomheden var stor, da Nigerias præsident, Muhammadu Buhari, for en uge siden modtog det undslupne Boko Haram-gidsel, Amina Ali Nkeki, i sin embedsbolig i hovedstaden, Abuja, hvor han også bad om at holde hendes fire måneder gamle datter. – . Foto: Xinhua.

Amina Ali Nkeki var 17 år og ved at tage sin afgangseksamen, da terrorgruppen Boko Haram i april 2014 bortførte hende og flere end 200 andre piger fra deres skole i landsbyen Chibok i det nordøstlige Nigeria.

Efter mere end to år i Boko Harams fangenskab er den nu 19-årige Amina endelig blevet genforenet med sin mor, som samtidig for første gang mødte sit barnebarn, Safiya.

For Amina havde en fire måned gammel baby på hoften, da hun sammen med den Boko Haram-kriger, som hun siger, er far til hendes barn, i sidste uge blev fundet af en lokal hjemmeværnsgruppe i udkanten af den enorme Sambisa-skov i det nordøstlige Nigeria, hvor den islamistiske terrorgruppe har sin højborg.

Amina deler skæbne med tusindvis af andre befriede piger og kvinder, som ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch er blevet tvunget til at gifte sig med Boko Haram-krigere eller misbrugt som sexslaver. Og kristne piger som Amina har måttet vælge imellem at konvertere til islam eller blive truet på livet.

”Mine følelser er præget af stort vemod over de rædsler, som denne unge pige har måttet gennemgå på et tidligt tidspunkt i sit liv,” lød reaktionen fra Nigerias præsident, Muhammadu Buhari, da han dagen efter løsladelsen modtog pigen i sin embedsbolig i Abuja.

Buhari blev sidste år valgt på et løfte om at nedkæmpe Boko Haram, hvis oprør har kostet over 40.000 nigerianere livet og drevet mindst to millioner mennesker på flugt. Og Aminas frihed er et kærkomment bevis på, at præsidentens offensiv mod terrorgruppen giver resultater.

Selvom flere nigerianske aktivister kritiserer præsidentens møde med Amina foran en samlet verdenspresse som usmageligt, så roser andre præsidenten for at vise et godt eksempel ved at tage Aminas baby i sine arme foran rullende tv-kameraer.

”Vi ser eksempler på fædre, der har smidt deres døtre på porten, fordi de siger, at de ikke ønsker at have Boko Haram-babyer i deres hjem. Børnene minder dem om, hvad der er sket, og derfor prøver nogle piger at bortadoptere deres babyer,” siger menneskerettighedsaktivist Asma’u Joda, der leder et kvinderådgivningscenter i det nordøstlige Nigeria.

Hun mener, at Aminas møde med præsidenten og den store medieopmærksomhed vil sikre, at den unge kvinde og hendes lille datter bliver godt modtaget af lokalsamfundet og får den nødvendige traumarådgivning og hjælp til at komme videre og en uddannelse.

Men Asma’u Joda understreger, at langtfra alle er så heldige, og henviser til en anden pige, som dagen efter Aminas løsladelse slap væk fra Boko Haram:

”Se bare pige nummer to, der blev fundet, og som viste sig at være kidnappet på et andet tidspunkt end Chibok-pigerne. Hun vil gå i glemslen, selvom hun har gennemgået de samme rædsler som Amina.”

Mens nogle af de tidligere Boko Haram-fanger bliver genoptaget i deres lokalsamfund, bliver mange andre udstødt, fortæller Asma’u Joda.

Og en del piger og kvinder bliver tvunget til at bo i specielle lejre, som militæret overvåger.

”Frygten er, at de er blevet omvendt til Boko Harams ideologi. At de er blevet nogle andre mennesker,” siger byen Bamas borgmester, Mohammed Ali Guja, til avisen Washington Post.

For i takt med at militæret har genvundet kontrollen i det meste af Nigerias nordøstlige region, har Boko Haram indledt en modoffensiv, hvor piger og kvinder bruges som selvmordsbombere i terrorangreb.

Derfor mødes nogle af de såkaldte Boko Haram-koner med mistro og fjendtlighed, når de slipper fri af terrorgruppens fangenskab.

Ifølge Asma’u Joda er der ud over det militære fremstød brug for en meget større humanitær indsats for at rehabilitere og socialisere så vel unge piger som mænd, der er blevet ofre for det, hun kalder Boko Harams voldsideologi.

”Vi glemmer ofte, at drenge og mænd også er ofre for Boko Haram. Når Boko Haram angriber landsbyer, får de valget mellem at dø eller slutte sig til terrorgruppen, og de, der nu forsøger at lægge våbnene, risikerer at blive arresteret af militæret eller at blive ofre for Boko Harams hævndrab,” siger hun.

19-årige Amina siger da også ifølge BBC, at hendes mand netop blev tvunget til at kæmpe for Boko Haram, og at han hjalp hende og deres barn med at flygte, da der ikke var nok mad i islamisternes lejr. Han er nu i militærets varetægt.

”Udfordringen lige nu er at skabe et netværk af rådgivere også i den nordligste del af landet, hvor ofre for Boko Haram kan søge hjælp og fortælle, hvad de har været igennem uden at blive stemplet. Hvis de ikke bliver hjulpet igennem deres traumer, kan det ødelægge deres selvværd, og det kan blive svært for dem at komme videre i livet,” vurderer Asma’u Joda.